011 334 0668
office@canatlantic.com

Android u 2013. godini

canatlantic blog head picture

Android ekosistem je postao dominantna snaga u 2012. godini i očekuje se da se taj trend nastavi i u 2013-toj godini. Android će biti predstavljen na Internacionalnoj CES (Consumer Electronics Show) izložbi od 8 do 13 januara u Las Vegasu, Nevada.

Ne tako davno, veličina ekrana kod većine pametnih telefona nije prelazila 4 inča. Do pojave modela HTC Evo 4G, Android telefoni su imali veličinu displeja od 3.2 do 3.5 inča. Sada zahvaljujući popularnim modelima kao što su Galaxy S3 (4.8 inča) i Galaxy Note 2 (5.5 inča) potrošači se navikavaju da koriste dosta veće ekrane. I ubuduće ćemo viđati ekrane različitih veličina, ali će standard biti negde oko 4.5 inča. Takođe i rezolucija će se povećati što je prvi pokrenuo HTC sa svojim modelom Droid DNA koji ima rezoluciju 1080 piskela.

HTC Jelly Bean

Predviđa se da će svi veći uređaji u novoj 2013 godini imati quad-core procesore na 1.5GHz pa čak i na 2.0GHz do kraja godine. Takođe u odnosu na 2GB RAM memorije koliko imaju najbolji modeli ove godine, sledeće godine se očekuje 3GB. Isto tako se očekuje povećanje standardnog skladišnog prostora sa 32GB na 64GB pa možda čak i pojava prvog android telefona sa 128GB internog prostora za skladištenje podataka do kraja godine.

Iako postoji šansa da ćemo videti 3D grafiku na mobilnim uređajima 2013. godine veća je verovatnoća da će se to desiti za par godina. Jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava razvoj pametnih telefona sa velikim ekranima i super brzim procesorima je trajanje baterije. Očekuje se pojava više pametnih telefona sa internim baterijama većeg kapaciteta. Benčmark za pametni telefon sa baterijom koja dugo traje je i dalje Droid Razr Maxx HD.

Samsung je prvi počeo proizvoditi jedan istovetan model za ceo svet – Galaxy S3 i Galaxy Note 2 a sa takvom marketing politikom će nastaviti sa novim modelom Galaxy S4 koji će se pojaviti početkom sledeće godine i verovatno takođe ostvariti rekordnu prodaju u prvom tromesečju. Od ostalih kompanija najbliži tome je HTC sa svojim novim modelom koji bi trebao da se pojavi u celom svetu sa jednim dizajnom. Koliko god bilo lepo imati mogućnost da izaberete nekoliko modela iz serije One, takođe su i zbunjujući razni sufiksi One X, One X+ ili Evo 4G LTE. Slična situacija je i kod LG (linija Optimus).

Očekuje se da se nastavi razvoj Nexus-a. Do danas su se pojavila tri uređaja (Nexus 4, Nexus 7 i Nexus 10). S obzirom da danas tri različite kompanije proizvode hardver za Nexus liniju takav trend će se verovatno nastaviti i u narednim godinama uz očekivanje bar jednog Nexus uređaja godišnje. U prilog tome govori i priča o mogućoj saradnji Googla i Motorole na Nexus proizvodu.

  • CES od 8-11 januara u Las Vegasu
  • Mobile World Congress od 25-28 februara u Barseloni
  • CTIA od 21-23 maja u Las Vegasu
  • Samsung će predstaviti model Galaxy S4 flagship telefon
  • Godišnja developer konferencija Google I/O u maju

Mnogi izvori govore o Androidu 5.0 Key Lime Pie a više detalja će se znati u mesecima koji dolaze, posebno ako Google najavi neki novi Nexus uređaj koji bi se pojavio uporedo sa Android-om 5.0.

Izvor: cnet.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar