011 334 0668
office@canatlantic.com

Blog - Canatlantic Beograd

Nextcloud – idealan server za deljenje podataka

Nextcloud je klijent-server softver za smeštanje i deljenje fajlova u oblaku. Sličnih funkcionalnosti kao DropBox, ovaj softver je proizveden kao besplatni softver otvorenog koda, koji svako može da postavi i koristi na svom privatnom serveru. Za razliku od DropBox-a (koji nije besplatan, osim startnog paketa od 2gb), otvorena arhitekura Nextcloud-a omogućava dodavanje raznih funkcionalnosti na cloud server u vidu besplatnih (ili plaćenih) aplikacija. Dakle, imate punu kontrolu nad korišćenjem i deljenjem svojih podataka.
(više…)

Najbolji monitori u 2014

U ovom članku su predstavljeni najbolji monitori u 2014. godini po kategorijama: najbolji monitor, najbolji profesionalni monitor, najisplativiji monitor i lista od 13 monitora cenovno pristupačnih i dostupnih na srpskom tržištu.

Najbolji monitor

Prednosti: Dell UltraSharp U2713HM ima neverovatne performanse uključujući široki spektar opcija za podešavanje. USB 3.0 je dodatni plus.
Mane: Prilikom gledanja filmova moguća je pojava blage zelene nijanse. Takođe cena od 63.900 dinara će odbiti veliku većinu potencijalnih kupaca.
(više…)

Najbolji eksterni hard diskovi u 2014

Eksterni portabl diskovi su korisni za čuvanje i brz transfer podataka sa vašeg računara. U ovom članku su nabrojani najbolji eksterni hard diskovi sa odličnim karakteristikama, savršenim dizajnom i zahvalnim „backup“ softverom.

LaCie Rugged Thunderbolt

Prednosti: LaCie Rugged Thunderbolt portabl eksterni disk je ekstremno brz, inovativnog dizajna i sa USB3.0 podrškom.
Mane: SSD verzija ovog diska je preskupa. USB 3.0 performanse ovog diska ne spadaju u najbolje na tržištu.
(više…)

Najbolji SSD diskovi u 2014

Diskovi unutar računara služe za „hostovanje“ operativnog sistema, programa i podataka. Uobičajeno mogu biti regularni hard ili SSD diskovi (u poslednje vreme se javljaju i hibridni diskovi koji predstavljaju kombinaciju NAND flash SSD diskova i hard disk tehnologije). U ovom članku ćemo navesti listu (po nama) trenutno najboljih SSD diskova koji će značajno poboljšati performanse vašeg računara.

Samsung SSD 850 EVO

Prednosti: Samsung SSD 850 EVO donosi izuzetne performanse uz veliki broj novina. Implementirana 3D V-NAND tehnologija obećava maksimalnu izdržljivost diska.

Mane: Novi SSD nema garanciju na 10 godina (kao što je slučaj kod „Pro“ modela), već na 5 godina što je i dalje apsolutno prihvatljivo. Samsung-ov „Magician“ softver radi samo na Windows operativnom sistemu. Takođe ovaj softver je uslov za aktiviranje RAPID moda u kome je disk ekstremno brz i gde se može pojaviti rizik od gubljenja podataka.
(više…)

Kaspersky AntiVirus 2015 – detaljan opis

Kaspersky AntiVirus softver 2015 se pojavio tokom ove godine. U odnosu na prethodnu verziju AntiVirus 2015 nudi brojne korisne funkcionalnosti. Kaspersky AntiVirus je proizvod namenjen kućnim korisnicima. Cena godišnje licence Kaspersky AntiVirus je 1.920 dinara a cena obnove je 1.345 dinara.

(više…)

Najbolji WordPress pluginovi – besplatni

WordPress je fleksibilna, laka za podešavanje Web platforma koja je do sada preuzeta više od 60 miliona puta od kada se pojavila 2003. godine. Popularnost CMS-a (Content Management System) je iznedrila neverovatno bogat plug-in ekosistem koji daje korisniku mogućnost da unapredi SEO (Search Engine Optimization) svog sajta, upravlja komentarima i spamovima, menja i povećava broj članaka. WordPress je najviše zastupljena CMS platforma u projektima pravljenja internet prezentacija u okviru firme Canatlantic.

(više…)

Internet Explorer 11 – detaljan opis

Microsoft-ovi desktop napori oko razvoja softvera su fokusirani na novi Windows – Windows 8.1, a integralni deo novog operativnog sistema je Internet Explorer. Internet Explorer 11 ne služi samo kao podrazumevani pretraživač, već takođe pokreće neke od „new-style“ aplikacija u Windows 8.1. Ali Windows 7 i dalje prevazilazi novi OS po broju korisnika, sa 46 procenata udela u tržištu, XP sa 31 procentom i Windows 8 i 8.1 sa 9.25 procenata. Tako da ima smisla povezati najnoviji pretraživač kompanije Microsoft sa najviše korišćenim OS na svetu.

(više…)

Firefox 27 – detaljan opis

Firefox ostaje jedan od najpopularnijih pretraživača poznat po brojnim mogućnostima kastomizacije i atraktivnom dizajnu. U poslednje vreme Firefox je dosta brži i postao je šampion štednje u korišćenju memorije čime je opovrgao ranije primedbe u vezi velikog korišćenja memorije. Nezavisni „developer“ softvera nastavlja sa inovacijama, iako se organizacioni fokus pomerio ka razvoju mobilnih aplikacija. Primer za to je Firefox OS operativni sistem namenjen pametnim telefonima i tabletima. Jedan korak unazad je povlačenje podrške Facebook-a za Firefox „Social API“, koja je bila zamišljena kao izuzetno lak način integracije društvenih mreža na pretraživač. Za sajtove koji su ostali uz „Social API“, Firefox 27 je dodao sposobnost pokretanja višestrukih „dodataka“. Nova verzija je takođe unapredila sigurnost i brzinu omogućavanjem novijeg TLS standarda (po „default“-u) i implementiranje brže SPDY 3.1 zamene koja prilagođava način na koji HTTP (osnovni web komunikacioni protokol) funkcioniše.

(više…)

Google Chrome 33 – detaljan opis

Google Chrome nastavlja da bude lider među pretraživačima kad su u pitanju interfejs dizajn, brzina i funkcionalnost. Google je dodao mnogo novih mogućnosti svom pretraživaču u zadnjih par verzija, kao što su pretraga glasovnim putem i desktop web aplikacije. Google Chrome i dalje nadmašuje ostale popularne web pretraživače u nekim merenjima brzine i podrškom za nove standarde.

(više…)

Kaspersky Pure 3.0 Total Security – detaljan opis

Svaki računar bi trebao da ima antivirus i firewall zaštitu, što nude svi antivirus softveri. Razlikuju se po dodatnim komponentama. Kaspersky Pure 3.0 Total Security definitivno spada u kategoriju koja ima sve moguće sigurnosti integrisane u jedan paket.

(više…)