011 334 0668
office@canatlantic.com

Cena SSD diskova nastavlja da pada

canatlantic blog head picture

Od 2010. godine cena SSD diskova je pala za 300% a ove godine je dostigla magičnu tačku od 1$ po GB kapaciteta. SSD diskovi se u ovom trenutku mogu naći po ceni od 80 do 90 centi po GB kapaciteta. Iza ovog smanjenja je u prošlosti stajala veća ponuda NAND flash memorije ali proizvodnja je danas u liniji sa potražnjom i cene su se stabilizovale. Sudeći po sajtu Dynamite Data, prošle godine je cena SSD diskova pala za 23%.

Takođe postoje nove SSD kategorije. Na primer, hibridni diskovi kombinuju NAND flash keš memoriju sa “spinning” diskom u form faktoru hard diska. Proizvođači počinju da proizvode laptopove sa dva slota, jedan za hard disk i drugi za SSD disk koji radi sa hard diskom na ubrzanju podizanja sistema i aplikacija.

Intel i Samsung su vodeći proizvođači SSD diskova a prate ih OCZ, Micron (Crucial) i Kingston.

SSD Drive Crucial

Intelovi SSD diskovi su pouzdani, ali nisu najbrži. Samsung nije imao veliki plasman na tržište SSD diskova sve do pojave 830 serije SSD diskova, kada je kombinacijom agresivnog smanjenja cena i unapređenim performansama diska dospeo do drugog mesta među proizvođačima SSD diskova.

Izvor: pcworld.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (No Ratings Yet)
Loading...

Ostavite komentar