011 334 0668
office@canatlantic.com

CES 2013 u Las Vegasu

canatlantic blog head picture

CES – Sajam potrošačke elektronike se održava svakog januara u Las Vegasu, država Nevada, SAD. Ove godine je najavljeno 3.000 izlagača. Dan posvećen novinarima je protekao u konferencijama za štampu u trajanju od 12 sati i doneo je nekoliko novosti iz sveta elektronike.

Televizori

TV tehnologija je u centru pažnje i ovogodišnjeg CES-a. Najmoćnija današnja TV tehnologija je 4K, poznatija kao Ultra HD. Sharp je predstavio dva Ultra HD displeja, 60-inčni Purios koji će se pojaviti do leta i Aquos Ultra HD TV u drugoj polovini ove godine. Panasonic je upoznao novinare sa novom serijom pametnih televizora, uključujući novine kao što su “My Home Screen”, “Swipe and Share 2.0″ i “Voice Interaction/Guidance” na osnovu koga se može kontrolisati TV izgovarajući komande preko daljinskog upravljača ili pametnog telefona. Takođe Samsung je izbacio S9 seriju, uključujući 85-inčni Ultra HD TV a najavljeno je da će se uskoro pojaviti i model od 110 inča.

Novi uređaji

Kompanija Lenovo je smanjila svoj popularni Yoga model na 11 inča. Ime modela Yoga sugeriše da je u pitanju fleksibilni model. Unutar tableta se nalazi quad-core Tegra 3 procesor, 2GB DDR3 RAM memorije, 64GB prostora za skladištenje podataka. Biće dostupan krajem godine, verovatno u decembru. Novi model iz Lenova je i ThinkPad Helix koji ima Windows 8 OS. To je tačskrin tablet. Hibridni tablet ima Intelov Core i7 procesor, 3G/4G antena opcije, NFC čip i tastaturu otpornu na prosipanje tečnosti. Uređaj je debljine 20 milimetara i težak je oko 900 grama. Samsung Galaxy Note 10.1 koji se već neko vreme nalazi u prodaji će uskoro biti dostupan u 4G verziji.

Sony-xperia

Takođe Sony je predstavio Sony Experia Z. Telefon ima HD displej od 5 inča, kameru od 13 megapiksela i mobilni Exmor RS sensor, quad-core Qualcomm Snapdragon procesor i NFC (Near Field Communication). Model je vodootporan i može da izdrži 30 minuta pod vodom. Modelria Z će pokretati Android 4.1 (Jelly Bean) i biće dostupan u beloj, crnoj i purpurn

Čipovi

Događaj je pojava Tegra 4 quad-core procesora iz kompanije Nvidia. Takođe, Intel je predstavio sledeću generaciju procesora, sa radnim nazivom Haswell, koji će omogućiti duže trajanje baterije i poboljšanje performansi kod mobilnih uređaja.

Qualcomm je juče otkrio novu generaciju Snapdragon procesora koji će se pojaviti u drugoj polovini 2013. Direktor Qualcomm-a Paul Jacobs je najavio procesore za pametne telefone i tablete ali možda čak i za PC računare. Snapdragon 600 i 800 serija quad-core procesora sa najbržim regulisanjem čipa na 2.3GHz. Snapdragon 800 ima novi Qualcomm quad-core Krait 400 procesor i najnoviji 4G LTE Cat 4 modem, koji u kombinaciji sa Adreno 330 grafičkim procesorom i Hexagon V5 digitalnim signalnim procesorom – DSP poseduje za 75 procenata bolje performanse nego Qualcomm Snapdragon S4 Pro procesor trenutno aktuelni model na tržištu. 600 serija će svakako nadmašiti model S4 Pro, imaće quad-core Krait 300 procesor na 1.9GHz i Adreno 320 grafički procesor i za 40 procenata bolje perfrormanse nego S4 Pro model. Pojaviće se nešto ranije nego serija 800. Jacobs je rekao da se očekuje pojava Snapdragon serije 600 za pametne telefone i tablete u drugom kvartalu ove godine dok će se Snapdragon 800 pojaviti u drugoj polovini godine.

Western Digital je pre par sati na CES-u predstavio svoje SSHD (solid-state hard drive) modele:

  • WD Black SSHD
  • WD BLUE SSHD

WD Blue SSHD je debljine 5 mm, značajno tanji nego WD Black (7mm). WD Black SSHD dolazi sa novim standardom za port konektore i neće raditi sa postojećim SATA portovima u većini laptopova. Prevashodno je dizajniram za ultrabook računare.

Takođe Trendnet je predstavio prvi USB 3.0 802 11ac adapter koji daje podršku za najnoviji Wi-Fi standard na bilo kom postojećem računaru. Naziv adaptera je AC1200 Dual Band Wireless USB 3.0 adapter, model TEW-805UB. Ovaj adapter podržava dual-stream Wi-Fi standarde i nudi brzinu od 867Mb po sekundi, kada se koristi sa 802.11ac ruterom. Takođe radi sa postojećim Wireless-N ruterima i nudi brzinu od 300Mb po sekundi u tom slučaju.

Novost je i pojava Gorilla Glass 3 treće generacije zaštite za displeje na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu dok će se na pametnim telefonima pojaviti u drugoj polovini ove godine.

Kompanija Synology je na ovogodišnjem CES-u predstavila beta verziju svog naprednog operativnog sistema za NAS servere pod imenom DSM (DiskStation Manager) verzija 4.2. Ovo je bitna nadogradnja u odnosu na model DSM 4.1 koji donosi unapređenja za kućne i poslovne korisnike bez dodatnih troškova. Finalna verzija će biti dostupna kroz mesec dana.

Izvor: cnet.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar