011 334 0668
office@canatlantic.com

Dell najavio XPS 13 laptop sa Ubuntu Linux OS

canatlantic blog head picture

Posle nekoliko meseci eksperimentisanja, Dell će sredinom sledećeg meseca početi isporuku XPS 13 laptopa sa Ubuntu Linux 12.04 LTS – Precise Pangolin.

XPS 13 sa Ubuntu operativnim sistemom je razvijan kao deo internog Dell-ovog projekta “Project Sputnik”. Preko šest meseci Dell je radio sa open-source zajednicom na razvijanju alata, drajvera i softvera za Ubuntu Linux OS na XPS 13.

Laptop ima Intel Core i7 Ivy Bridge procesor, 8GB RAM memorije i 256GB SATA III SSD (solid state drive). Cena je 1549 dolara, uz njega ide i jednogodišnja podrška preko Dell-ovog sajta. Trenutno je dostupan u SAD i Kanadi a sledeće godine i u svim ostalim zemljama.

XPS 13 ima ekran od 13 inča. Za sada nema informacija o težini i dužini trajanja baterije. Dell već prodaje XPS 13 ultrabook sa Windows 8 po ceni od 999 dolara. Kompanija je opisala novi XPS 13 sa Ubuntu OS kao “developer” izdanje, ali će prodavati proizvod preduzećima i kućnim korisnicima takođe.

Dell XPS 13 Ubuntu Linux Ultrabook

Vođa projekta na razvoju laptopa je bio Barton George, Dell-ov web direktor. U saradnji sa kompanijom Canonical i drugim open-source developer-ima Dell je kreirao drajvere i alate za Linux operativni sistem na XPS 13. Udruženi napori su doveli do novih performansi laptopa kao što je “profile tool” koja omogućuje programerima da lako pristupe alatima za Ruby, JavaScript i Android. Druga novost na XPS-u je “Cloud Launcher” koji predstavlja simulaciju “cloud” okruženja na laptopu koji se može rasporediti direktno na “cloud”.

Dell je prodavao laptop i netbook računare, ali najveće planove kompanija ima sa XPS 13 i Ubuntu OS. Kompanija je privržena оpen source rešenjima koja će biti primenjena i u narednim projektima.

Izvor: pcworld.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar