011 334 0668
office@canatlantic.com

Firefox 27 – detaljan opis

canatlantic blog head picture

Firefox ostaje jedan od najpopularnijih pretraživača poznat po brojnim mogućnostima kastomizacije i atraktivnom dizajnu. U poslednje vreme Firefox je dosta brži i postao je šampion štednje u korišćenju memorije čime je opovrgao ranije primedbe u vezi velikog korišćenja memorije. Nezavisni „developer“ softvera nastavlja sa inovacijama, iako se organizacioni fokus pomerio ka razvoju mobilnih aplikacija. Primer za to je Firefox OS operativni sistem namenjen pametnim telefonima i tabletima. Jedan korak unazad je povlačenje podrške Facebook-a za Firefox „Social API“, koja je bila zamišljena kao izuzetno lak način integracije društvenih mreža na pretraživač. Za sajtove koji su ostali uz „Social API“, Firefox 27 je dodao sposobnost pokretanja višestrukih „dodataka“. Nova verzija je takođe unapredila sigurnost i brzinu omogućavanjem novijeg TLS standarda (po „default“-u) i implementiranje brže SPDY 3.1 zamene koja prilagođava način na koji HTTP (osnovni web komunikacioni protokol) funkcioniše.

Mozilla radi na novoj „cloud-syncing“ usluzi koja se zove Firefox nalozi i na kompletno modernizovanom interfejsu, sa radnim nazivom Australis, koji će sličiti pretraživaču za Android verziju.

Skorije verzije „update“-a su poboljšale program. Poboljšanja su primetna: brže performanse, bolja upotreba memorije, podrška za WebRTC (tako da web stranice mogu da pristupe kameri i mikrofonu) i podrška za Web audio. Firefox ostaje najprilagodljiviji pretraživač za „krpljenje“, ali njegov podrazumevani interfejs (čak i bez Australisa) je vrlo zahvalan za korišćenje.

Veliki broj mogućih ekstenzija izdvaja Firefox u odnosu na konkurenciju Wndows pretraživača, uključujući Internet Explorer i Operu, kao i Google Chrome. Kastomizacija Firefox pretraživača je otišla dalje nego konkurencija. „Panorama“ Firefox organizator tabova nudi jedinstven način organizacije velikog broja otvorenih tabova.

Početna stranica

Na novoj Firefox stranici imate mogućnost da konfigurišete podešavanje pretraživača.

Firefox 27 Start Page

Grupa tabova

Poznatija kao Panorama, Firefox grupa tabova je jedinstven način da organizujete sajtove.

Firefox 27 grupa tabova

Web kamera

Sa WebRTC podrškom, Firefox dozvoljava web stranicama da pristupe vašoj web kameri i mikrofonu – pošto potvrdite da želite da delite kameru sa sajtom webcamtoy.com

Firefox 27 web kamera

Deljenje

Sada možete da pošaljete bilo koju stranicu ka društvenim mrežama preko dugmeta za deljenje.

Firefox 27 deljenje

„Pinned tabs“
Firefox 27 Pinned Tabs

Teme

Dostupne su Firefox teme po različitim kategorijama: popularne teme, najnovije, najbolje ocenjene.

Firefox 27 Teme

„Health Reports“

Firefox 21 je dodao „Health Report“ alat, koji skuplja anonimne podatke da bi Firefox funkcionisao bolje, a i za slučaj da se pojave problemi vezani za sporije pokretanje aplikacije.

Firefox 27 Health Reports

Pretraživanje u privatnosti

Sada vam Firefox dozvoljava da vam se „private“ i „non private“ prozor otvara simultano.

Firefox 27 privatno pretraživanje

„Download Tool“

Firefox 27 alati za preuzimanje

Firefox PDF Viewer

Počevši od verzije 19, Firefox može da prikaže PDF dokumente bez pomoći „plugin“-a.

Firefox 27 pdf viewer

Firefox podrška za Retina Displej

Kao što možete da vidite, optimizovana Retina verzija za Firefox izgleda mnogo oštrije nego kod MacBook-a.

Firefox 27 podrška za Retina displej

„Developer Toolbar“

U verziji Firefox je predstavljen „Developer Toolbar“, koji može da kontroliše sve alate za programere preko tastature.

Firefox 27 development toolbar

Firefox igrice

Firefox WebGL proširenja, uključujući kompresovanu teksturu, znače da 3D igranje igrica je moguće korišćenjem web tehnologije – bez Flasha i Silverlighta

Firefox 27 igrice

„Novi Tab“

Firefox 13 je dodao stranicu „novi tab“, koja daje pristup sajtovima koje ste najčešće posetili.

Firefox 27 novi tab

„Add-ons“

Firefox je i dalje najprilagodljiviji pretraživač.

Firefox 27 add-ons

Sinhronizacija Firefox-a

Možete da sinhronizujete vaše obeleživače, podešavanja, lozinke, podatke, pa čak i otvorene tabove između različitih računara na različitim lokacijama. Podešavanja kreiraju ključ koji je potrebno uneti u ostale uređaje koje želite da sinhronizujete.

Firefox 27 sinhronizacija

Sinhronizovanje „add-ons“-a

Firefox može da sinhronizuje „add-ons“-e (uključujući proširenja) sa ostalim kopijama Firefox-a pokrenutih na drugim računarima i uređajima.

Firefox 27 sinhronizacija addon-ova

„Style Editor“

Firefox dozvoljava web programerima da odmah vide promene u CSS stilu u pretraživaču. Kada se klikne na strelicu firefox dugmeta, izabere se „web developer“ a zatim „style editor“ odakle su prikazani css stilovi.

Firefox 27 style editor

Firefox za Mac OS X Lion

Sa verzijom 9, Firefox je dodao interfejs koji po karakteristikama odgovara Lion operativnom sistemu, kao što je prevlačenje sa tri prsta da bi se prolazilo kroz istoriju pregledanja.

Firefox 27 za Mac OS X Lion

Šta prvo primetimo?

U Firefox-u je nestalo „http://:“ iz „address bar“-a.

Firefox bez http-a

Privatnost sajta – specifičnosti

Firefox 6 je dodao stranicu vezanu za dodeljivanje permisija pojedinim sajtovima. Stranici se pristupa unošenjem „about:permissions“ u „address bar“-u. Ovde možete odlučiti koji sajtovi bi trebali da imaju pristup lokalnim podacima, „kolačićima“, lozinkama ili da li bi trebalo blokirati otvaranje pop-up prozora za pojedine sajtove.

Firefox 27 privatnost sajta

Ne prati

Mozilla je napravila „ne prati opciju“ počevši od verzije Firefox 5 i iz kompanije tvrde da je to bio prvi pretraživač sa ovom opcijom. Ali imajte na umu, sve što ova opcija radi je unošenje obaveštenja sajtovima da ne želite da vas prate, tako da ostaje na „tracker“-ima da odluče da li će poslušati vaš zahtev da vas ne prate.

Firefox 27 - ne prati

Dugme za obeleživače

Kada nije prikazan „toolbar“ za obeleživače pojavi se ovo dugme sa zvezdicom koje daje pristup web adresama koje su često posećene.

Firefox 27 - dugme za obeleživače

Menadžer za obeleživače

Takođe možete kliknuti na „show all bookmarks“ i otvoriće se „bookmark“ menadžer koji će vam dozvoliti da importujete „bookmark“-e sa ostalih pretraživača.

Firefox 27 - menadžer za obeleživače

Firefox dugme

Kao kod Opere i Chrome-a, jedno dugme vam daje pristup svim funkcionalnostima pretraživača i podešavanja. Obeleživači i istorija se pojavljuju kada prevučete miš preko tih izbora.

Firefox 27 - dugme

Switch to tab

Umesto otvaranja novog taba sa stranicom koja je već u drugom tabu, možete se samo prebaciti koristeći „switch to tab“ link.

Firefox 27 - switch to tab

„Add-ons“ menadžer

Firefox „add-ons“ menadžer sada izgleda kao web stranica.

Firefox 27 - addons menadžer

about:config

about:config je specifičnost Firefox aplikacije koja izlistava podešavanje aplikacija (preferencije) koje su pročitane sa fajlova profila (prefs.js) i user.js. Mnoge od ovih preferenci nisu prisutne u opcijama. Koristeći about:config je jedna od nekoliko metoda modifikovanja preferenci i dodavanja drugih „skrivenih“. Na početku bićete upozoreni na opreznost. Deselektovanjem ovo upozorenje vam se neće drugi put pojavljivati. Desnim klikom bilo gde na stranici i izabiranjem opcije new možete dodati novu preferencu i to kao:
– string (tekst)
– integer (broj)
– Boolean (true-false).
Desnim klikom na preferencu, pa biranjem Modify i upisivanjem nove vrednosti se može modifikovati postojeća preferenca. Desnim klikom na preferencu, pa izborom Reset možete resetovati preferencu na podrazumevanu.

Firefox 27 - about:config

Instalacija

Najnoviji Firefox je dostupan za Mac i Linux OS, kao i za Windows 8, Windows 7, Vista i XP. Možete uvesti obeleživače sa bilo kog drugog instaliranog pretraživača pri prvom pokretanju a i podešavanje nije tako komplikovano kao kod Chrome-a. Mozilla takođe nudi Firefox verziju sa Bing-om, koji koristi ugrađenu Microsoft web pretragu. Ukoliko se samo restartuje pretraživač dobija se nova verzija (trenutno aktuelna je 28). Restartom se menja vaša starija verzija Firefox-a, a samim tim se automatski postavlja nova verzija. Chrome se instalira u nestandardnom, neprogramskom folderu, što neki stručnjaci smatraju sigurnosnim sigurnosnim rizikom, a Firefox koristi uslugu nego standardni program za ažuriranje u cilju izbegavanja UAC (user account control) prozora.

Interfejs

Firefox interfejs ide korak uz korak sa Chrome interfejsom. Tabovi stranica su pomereni iznad „adress“ bara, kao kod Opere, a nalazi se i samo jedno narandžasto dugme u gornjem levom uglu. Može se vratiti standardni meni klikom na alt taster na tastaturi (file, edit, view, history, bookmarks, tools, help). Pri prvom pokretanju, videćete Firefox podrazumevanu početnu stranu, koja ne samo što u sredini ima istaknut box za pretragu, nego takođe i uključuje dugmad za kontrolu pretraživača kao što su preuzimanja, obeleživači, istorija, add-ons, sinhronizacija i druga podešavanja. Možete promeniti početnu stranu vašeg pretraživača u web stranu sajta ili u praznu stranu, ali tada nećete imati kontrolu nad pretraživačem.

Firefox stranica za novi tab ima pločice sa sajtovima kojima najčešće pristupamo i uključuje veliki broj podešavanja na svojoj podrazumevanoj naslovnoj strani. Kao i kod mnogih drugih pretraživača, Firefox vam dozvoljava da kastomizujete šta je na pločicama, da ih smanjite ili uvećate. Možete takođe da uklonite sajtove. Firefox stranica za novi tab nije na nivou Operinog „speed dial“-a, koji nudi čak i trenutne informacije o sajtu na pločicama. Ukoliko ne želite interfejs u vidu pločica, klik na dugme u gornjem desnom uglu ga isključuje i sve vraća na „blank tab“ stranicu.

„Home“ dugme se nalazi desno od „search“ bara, a „bookmark“ dugme se pojavljuje desno od toga. To „bookmark“ dugme se pojavljuje samo kada ne želite da „bookmark toolbar“ zauzima prostor i daje vam pristup često potrebnim web adresama. I dalje možete pozvati „bookmark“ menadžer, koji vam dozvoljava da uvezete „bookmark“-e sa ostalih pretraživača. Potpuni pregled istorije vam omogućava da vidite sve prethodne posete.

Firefox je jedan od poslednjih pretraživača koji i dalje koristi odvojene „adress box“ i „search box“, što je dobro za one koji vole da imaju ove dve aktivnosti odvojeno. Ponekad želite da pretražite prema nekom terminu koji može biti URL ili ime fajla. Odvojeni „box“-ovi imaju prednost vezanu za privatnost. Sa jednim „box“-om sve što unesete u „adress“ baru se šalje „search“ provajderu ako omogućite „search suggestions“, što većina korisnika čini. Pretraga takođe funkcioniše u „adress“ baru, koji Mozilla zove „awesome bar“. Ovaj alat koji prikazuje sugestije iz istorije pregledanja i omiljenih web stranica kad god krenete sa kucanjem, se prvi put pojavio kod Firefox-a a posle su to kopirali i drugi pretraživači. Jedan od trikova je da kada je jedan od predloženih sajtova već otvoren u tab-u, možete da kliknete na link „switch on tab“, što sprečava da se više tabova nepotrebno otvara. Firefox je bio prvi pretraživač sa podrškom za OpenSearch format.

Preuzimanja

Kada nešto preuzimate, strelica okrenuta nadole u gornjem desnom uglu pored obeleživača dobije zelenu boju. Klikom na nju se prikazuje ime fajla, tip fajla i izvor. Kod preuzimanja većih fajlova prikazaće se mali „progress bar“ i koliko je vremena ostalo do kraja preuzimanja. Klikom na strelicu posle preuzimanja možete videti listu preuzetih fajlova iz koje možete pokrenuti ili otvoriti bilo koji fajl. U donjem desnom uglu će se takođe prikazati jedan link gde možete videti preuzete fajlove.

Prikazivanje PDF fajlova

Firefox sada uključuje prikazivanje PDF fajlova. Poslednja stvar koja vam treba za vreme prenatrpanog radnog dana je instalacija softvera da bi ste pročitali neki dokument. Sledeća prednost ugrađenog PDF (viewer-a) je sigurnost. Mnogo je sigurnije ukoliko pretraživač ažurira „reader“ softver automatski.

Firefox ne nudi 100-procentnu kompatibilnost sa dokumentima koja je kreirao Adobe Acrobat. U zaista retkom slučaju kada ugrađeni Firefox PDF „reader“ ne prikaže vaš dokument, možete instalirati plug-in treće strane kao što su Adobe Reader, Nitro PDF Reader ili Sumatra PDF. Ako želite 100-procentnu kompatibilnost sa Adobe Acrobat, držite se Adobe Reader. Iz našeg iskustva ugrađeni „viewer“ radi u velikoj većini slučajeva, a njegova arhitektura je impresivna – pri njegovom pravljenju je korišćen web-standard kod. Možete videti sličice (thumbnails) za svaku stranu, a možete ih sakriti klikom na „toogle sidebar“ ikonicu. Sledeća su dugmad za prethodnu i sledeću stranicu, dugmad za zumiranje i više opcija za recimo automatsko zumiranje, da prikaz odgovara širini stranice itd. Takođe se dokument može prebaciti u mod pogodan za prezentacije, omogućeno je štampanje, preuzimanje (ikonica sa strelicom na dole). Na kraju se nalazi dugme (>>) koje vas vodi ka prvoj ili poslednjoj strani u dokumentu, a takođe možete rotirati vaš dokument. Za pretragu dokumenta koristite skraćenicu (Ctrl + F). „Viewer“ će vas obavestiti ukoliko se dokument ne prikazuje korektno, a u tom slučaju možete koristiti dugme za preuzimanje i otvoriti dokument u drugom softveru.

Firefox Sync

Firefox sinhronizuje obeleživače i podešavanja, a pored toga i otvara tabove, istoriju, lozinke, forme i „add-ons“-e (uključujući ekstenzije). Podaci su enkriptovani lokalno tako da niko ne može da presretne te lozinke na putu ka Mozilla-inim serverima.

Proces prijave uređaja za sinhronizaciju kod Firefox-a nije naporan, ali nije tako jednostavan kao kod Chrome-a. Internet Explorer još nema opciju za sinhronizovanje, iako je Microsofoft-ova strategija za budućnost usmerena ka sinhronizovanju koristeći Windows 8/8.1 OS i Sky Drive, koji mogu da sinhronizuju istoriju, podešavanja i omiljene stranice.

Add-ons (Ekstenzije)

Firefox je oduvek bio poznat po mnogobrojnim kastomizacijama i ekstenzijama preko trećih lica. Iako sada Chrome i drugi pretraživači nude proširenja, Firefox i dalje omogućuje najveće modifikacije pretraživača. Do add-on menadžera se dolazi preko Firefox dugmeta u gornjem levom uglu pa izborom opcije „Add-ons“.

Performanse

JavaScript performanse su generalno ubrzane, iako Firefox nije lider sudeći po ocenama koje je dobio na sintetičkom benčmarku.

Kompatibilnost

Firefox je prošao Web Standards Projects „Acid3“ test, sa maksimalnih 100 poena. Mnogo detaljniji je HTML5Test.com, koji pokazuje koliko HTML5 elemenata i funkcionalnosti podržava pretraživač. Maksimalni broj poena je 555. Ovaj test testira da li pretraživač prepoznaje HTML5 element, a ne kako je implementirano. Firefox ima konstantno rastuću HTML5 podršku: Novo kod verzije 27 je podrška za HTML5 „dashed“ linije. Takođe postoji podrška za WebM video, drag-and-drop, Web fontove, neke CSS3 funkcionalnosti kao transformacija i WebGL za 3D grafiku. WebGL podrška uključuje Cross-Origin Resource Sharing (CORS), koji dozvoljava programerima da sigurno pokrene WebGL teksture sa različitih domena. Firefox je takođe implementirao WebRTC funkciju – getUserMedia, koji dozvoljava pretraživaču pristup web kameri i mikrofonu bez plugin-a kao što su Flash ili Silverlight.

Alati za programere

Firefox dokumentovano nudi mnogo više za web programere nego bilo koji drugi pretraživač. „Toolbar“ za programere nudi komandnu liniju koja može izvesti mnoštvo akcija web programera. Dostupan sa web developer menija, „toolbar“ automatski kompletira bilo koju komandu unetu od strane programera i nudi pristup Web konzoli, „Debugger“, Style Editor, „cookie“ editor putem prečica preko tastature. Mogu se otvoriti ekstenzije ili „screenshot“-ovi.

Firefox JavaScript debugger radi daljinski za „debug“-ovanje Firefox-a za Android Web aplikacije. Ovo udružuje alate kao što su Web konzola, „Scratchpad“, „Style Editor“, Page inspektor, Style inspektor i HTML izgled. Firefox ima dva alata za programere. Prvi je inovativni vizuelni „layout“ alat pod nazivom „Tilt“, koji dozvoljava programerima da vide svoje stranice u lejerima relevantnog sadržaja. Tilt koristi WebGL da kreira 3D izgled strukture komponente web sajta. Možemo pristupiti Tilt-u selektovanjem „3D View“-a u Page Inspector-u. Posle ovoga, možete prevlačiti kursor preko nekog elementa stranice da dobijete više informacija.

Style editor pretraživača dozvoljava koderima da naprave promene u CSS stilovima, a rezultat je prikazan istog trenutka. Kada jednom napravite promenu, „Style Editor“ vam dozvoljava da sačuvate promene u novom CSS fajlu.

Firefox „Scratchpad“ koristi Eclipse Orion editor koda a inspektori stila i stranica obezbeđuju detaljne CSS informacije. CSS3D Transforms će primeniti 3D animaciju na 2D objekte.

Sigurnost

Firefox odavno nudi mnoštvo sigurnosnih funkcionalnosti, uključujući zaštitu od „phishing“-a i zloćudnih softvera, kao i integraciju sa antivirus softverom. „Add-on“ instalacija zahteva sigurnu konekciju, ali Firefox ne ide tako daleko kao Chrome-ova „sandboxing“ tehnologija koja kompletno izoluje kod. Doduše Firefox izoluje kod kad su u pitanju „plugin“-ovi. Firefox-ova podrška za određene standarde obezbeđuje veću sigurnost sajtova: Content Security Policy (CSP), koja pomaže sajtovima u sprečavanju XSS (cross-site scripting) napada. Još jedan predloženi standard, HSTS ili HTTP Strict Transport Security, omogućava sajtovima da uspostave sigurnu konekciju čak i pre nego što se uloguju.

Standard iz Mozille koji ima vrlo značajnu ulogu je „Do Not Track“ HTTP header. Firefox je uključio API poziv da web sajtovi mogu da koriste JavaScript da provere da li ste podesili da ne želite da vas prate. Mozilla-in odgovor se oslanja na „ad network“ tehnologiji da bi se ispoštovale želje korisnika, dok Microsoft Tracking Protection ide dalje i sprečava trekere da komuniciraju sa vašim pretraživačem.

Privatnost

Firefox je pojavom Do Not Track“ sistema postao lider kad je u pitanju privatnost. Sada postoje tri izbora: Ne prati, Prati i Ne govori da li želim ili ne želim da budem praćen. Vodeći ljudi Mozilla-e su izjavili da će opcija Do Not Track biti omogućena kao podrazumevana u narednim verzijama, ali to nije bio slučaj kod verzije 27. Internet Explorer 10 i Maxthon Cloud Browser su već primenili ove korake u zaštiti vaše privatnosti.

Testiranje Mozille je pokazalo da i kada je Ne prati opcija selektovana, svi „kolačići“ sa „ad network“-a kao što su DoubleClick i Google Ads su preuzimani na sistem, dok je IE zaštita protiv praćenja kompletno blokirala ove interakcije.

Kao i mnogi drugi veliki pretraživači, Firefox ima mod za privatno pretraživanje interneta. Kada pretražujemo u ovom modu, „kolačići“, logovanja, istorija i keširane stranice nisu sačuvane. Firefox dozvoljava otvaranje višestrukih simultanih privatnih prozora, što može biti prednost kada je reč o interakciji sa većim brojem email naloga istog provajdera, na primer dva različita Outlook.com email naloga.

Izvor: pcmag.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (9 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar