011 334 0668
office@canatlantic.com

Google Chrome 33 – detaljan opis

canatlantic blog head picture

Google Chrome nastavlja da bude lider među pretraživačima kad su u pitanju interfejs dizajn, brzina i funkcionalnost. Google je dodao mnogo novih mogućnosti svom pretraživaču u zadnjih par verzija, kao što su pretraga glasovnim putem i desktop web aplikacije. Google Chrome i dalje nadmašuje ostale popularne web pretraživače u nekim merenjima brzine i podrškom za nove standarde.

Skorašnje promene

Verzija 33 Google Chrome-a je uglavnom usmerena na sigurnost i stabilnost aplikacije, uprkos očekivanjima na osnovu beta verzije koja je nagoveštavala podršku za Google Now obaveštenja za Android korisnike. Takođe je promena što Windows 8 verzija Google Chrome-a može zameniti IE verziju modernih tableta, doduše onemogućeni su metro dizajn standardi i nedostaje sposobnost za tačskrin zbog nedostatka podrške za displeje visoke rezolucije.

Na podrazumevanoj naslovnoj stranici (i na stranici novi tab) dominira veliki Google box za pretragu zajedno sa malim pločicama koje predstavljaju najčešće posećene sajtove.

Pretraga putem glasa

Google Chrome podrška za WebRTC omogućava pretragu putem glasa preko Google-a. WebRTC je besplatan, otvoreni projekat koji omogućava web pretraživačima da koriste Real-Time komunikacijske (RTC) mogućnosti preko HTML5 i jednostavnih JavaScript API-ja. Standard još uvek nije ratifikovan, ali njegovo korišćenje od strane Google-a će naterati ostatak industrije da ga takođe implementira. Dovoljno je da kliknete na ikonicu mikrofona koja se nalazi na desnoj strani box-a za pretragu i izgovorite određene termine za pretragu. Izgovoreni odgovori su omogućeni na engleskom, nemačkom, francuskom i japanskom jeziku. Izgovoreni odgovori – beta verzija su omogućeni za ruski, španski, italijanski, korejski i portugalski (brazilska varijanta).

Google Chrome 33 glasovna pretraga

Traka sa aplikacijama

Kao i ranije što je bio slučaj kod pretraživača Opera, Google Chrome dozvoljava pokretanje web aplikacija izvan pretraživača. Aplikacije mogu biti pokrenute sa ovog „toolbar“ menija.

Google Chrome 33 traka sa aplikacijama

Novi tab

Novi „tab“ u Chrome-u izgleda bolje, sa malim pločicama za najčešće posećene sajtove.

Google Chrome 33 novi tab

Web prodavnica

Prodavnica nudi nekoliko web aplikacija od kojih neke izgledaju kao aplikacije, ali su u stvari web sajtovi.

Google Chrome web store

Provera pravopisa

Google Chrome 26 je dodao „spelling checker“, a sa verzijom 27 ova funkcionalnost je unapređena.

Google Chrome 33 spell checker

„Web Speech API Support“

Chrome sad podržava Google-ov „Web Speech API“, koji dozvoljava web stranicama koje koriste Google servise da konvertuju reči izgovorene preko mikrofona računara u tekst.

Google Chrome 33 Web Speech Api Demonstration

„Apps Tab“

Morate biti prijavljeni na Google nalog da koristite većinu ovih aplikacija. Ovo zvuči čudno, pošto su većina aplikacija web sajtovi i do kojih možete doći direktno.

Google Chrome 33 Apps Tab

Pojedine ekstenzije su onemogućene

Počevši od verzije 25, Chrome je postao mnogo osetljiviji kad je reč o tome koje ekstenzije mogu biti instalirane. One od strane Google-a se pokreću bez ograničenja, jedino treba obratiti pažnju da je „Skype Click to Call“ ekstenzija sada blokirana.

Google Chrome 33 Extension Disabled

Dozvole – padajući meni

Sa verzijom 23, Chrome je dodao padajući meni za kontrolu i davanje dozvola web sajtovima, što vam dozvoljava da vidite i kontrolišete pristup sajta „kolačićima“, lokaciji, web kameri, mišu, obaveštenjima i slikama.

Google Chrome 33 dozvole padajući meni

„Ne prati“ – podešavanja

Posle klika na ikonicu u vidu tri crtice u desnom gornjem uglu Google Chrome prozora, kliknite na link podešavanja pa izaberite „prikaži napredna podešavanja“ i u kategoriji privatnosti videćete poslednju opciju „ne prati“.

Google Chrome 33 privatnost - ne prati

„Ne prati“ – poruka upozorenja

Ako se omogući „ne prati“ znači da će uporedo sa saobraćajem pregledanja biti poslat i zahtev. Da li će ovo imati neki uticaj zavisi od odgovora web sajta na zahtev i od načina kako će se takav zahtev protumačiti.

Google Chrome 33 ne prati - poruka upozorenja

Pristup web kameri

Koristeći HTML5 draft „getUserMedia“ specifikaciju, Chrome može da omogući web aplikacije kao što su Webcam Toy. Efekti se pojavljuju preko live streaming-a videa sa web kamere i ovo ne zahteva „plugin“-e kao Flash ili Silverlight.

Google Chrome 33 pristup web kameri

Sinhronizacija otvorenih tabova

Chrome vam dozvoljava da sinhronizujete tabove između uređaja koji pokreću Google Chrome.

Google Chrome 33 sinhronizacija

Zaštita od preuzimanja zloćudnih softvera

Nova zaštita protiv preuzimanja zloćudnih softvera proverava da li se ono što nameravate da preuzmete poklapa sa crnom listom neprikladnih programskih fajlova.

Google Chrome 33 zaštita od preuzimanja zloćudnih softvera

Dodajte novog korisnika

Počevši od Chrome 16, možete dodati Chrome korisnike na jednom računaru. Svaki korisnik dobija pametnu ikonicu koja se pojavljuje u gornjem levom uglu pretraživača.

Google Chrome 33 dodajte novog korisnika

Chrome na Mac OS X Lion – Tabovi za skrolovanje

Na Mac OS X Lion, Chrome koristi OS skrivene „scrollbar“-e koji se pojavljuju kada skrolujete. Takođe ikonica za prikazivanje celog ekrana se pojavljuje gore desno u okviru prozora.

Google Chrome 33 tabovi za skrolovanje

Ceo ekran na Mac OS X Lion

Ikonica za ceo ekran se nalazi u gornjem desnom uglu. Chrome implementira „full screen“ operaciju koja je primenjena na Lion operativnom sistemu.

Google Chrome 33 ceo ekran

„Print Preview“

Chrome je konačno uključio „print preview“ koji omogućava korišćenje pdf „viewer“-a koji je ugrađen u pretraživač.

Google Chrome print preview

Ugrađeni Chrome PDF Reader

U Chrome je uključen ugrađeni PDF reader, tako da vam ne treba plug-in od Adobe-a ili od neke treće strane kao što su Foxit ili Sumatra. Možete selektovati tekst, premeštati ga,kopirati ili prilepiti, ali ne možete kopirati i prilepiti slike.

Google Chrome 33 - pdf reader

Meni

Klikom na meni ikonicu koja se nalazi u gornjem desnom uglu u obliku tri horizontalne crtice, ulazite u prozor sa opcijama kao što su obeleživači, istorija, preuzimanja, podešavanja, alatke – preko kojih između ostalog možete videti kod stranice.

Google Chrome 33 Meni

Menadžer obeleživača

Kao kod mnogih Chrome funkcionalnosti, „bookmark manager“ se pojavljuje kao web stranica, a ne u odvojenom prozoru. Možete uvesti obeleživače sa drugih zajedničkih pretraživača i kreirati podfoldere.

Google Chrome 33 obeleživači

Menadžer preuzimanja

Menadžer preuzimanja omogućava prikaz preuzimanja, prikaz u direktorijumu, mogućnost uklanjanja sa liste i datum kada su fajlovi preuzeti.

Google Chrome 33 preuzimanja

Odlična nova funkcionalnost je Chrome-ova sposobnost da vam dozvoli pretragu putem glasa; ovo je deo WebRTC podrške koja dozvoljava web stranicama da koriste vaš mikrofon i web kameru bez potrebe za „plugin“-ima kao što je Adobe Flash. Potrebno je da samo kliknete ikonicu mikrofona i kažete nešto, a potom će izaći reči i rezultati pretrage. Još jedan odličan „demo“ WebRTC-a je Webcam Toy, web abplikacija koja se prvo pojavila na pretraživaču Opera i primenjuje izvanredne efekte na live video sa vaše web kamere.

Budite svesni da sve ono što se rekli neće biti samo prikazano na ekranu, nego će takođe biti uskladišteno na Google serverima, a kompanija čak ima tehnologiju koja identifikuje individualne glasove.

Još jedna novija sposobnost je što vam Chrome sada dozvoljava da pokrenete web aplikacije koje ste preuzeli sa Chrome web prodavnice van granica vašeg pretraživača. Opera je nudila slične „widget“-e pre nekoliko godina, ali ih je zatim napustila. Verzija Chrome-a vam dozvoljava instalaciju „toolbar“ dugmeta i klikom na njega možete videti vaše instalirane aplikacije.

Instalacija

Čak i proces podešavanja pokazuje nameru Chroma da bude što brži. Klikom na install dugme na naslovnoj stranici Chrome-a i pokrenućete pretraživač za manje od 1 minute, bez „wizard“-a i restartovanja sistema. Pretraživač je dostupan za Mac OS X i Linux, kao i za Windows, za sve novije verzije Windows-a uključujući i XP. Ovo nešto nije karakteristično za Internet Explorer zato što se on može pokrenuti samo na Windows 7, 8 ili 8.1. Chrome se sam „update“-tuje u pozadini, ali to ne važi za ekstenzije. Ovo štiti korisnike od toga da se neželjene ekstenzije instaliraju same.

Na Windows-u, Chrome sada koristi neobični instalacioni metod. Umesto tipičnog preuzimanja i pokretanja instalacionog procesa, koristi svoje sopstvene bele boksove. Takođe namešta Chrome kao vaš podrazumevani pretraživač – po „default“-u.

Kada prvi put pokrenete Chrome, cela stranica je o prijavi na Google nalog, ali bez straha, možete jednostavno otvoriti novi tab a zatvoriti početni tab. Ovo ne menja ponašanje pretraživača, ali možda uvećava zabrinutost oko praćenja preko pretraživača. Prednost je što možete sinhronizovati vaša podešavanja na drugom pretraživaču i obeleživače na različitim računarima.

Ugrađena Flash i PDF podrška

Chrome je bio prvi pretraživač koji je išao zajedno sa ugrađenim Adobe Flash softverom, umesto zahtevane posebne i prilično naporne instalacije. Danas i Opera uključuje Flash, pošto ovaj pretraživač koristi sav Chrome-ov kod. Sada nema potrebe da se izvode česti zahtevani „update“-i posebno za Flash plugin, pošto se „update“-tuje automatski sa pretraživačem. Mnogi sigurnosni problemi sa Flash-om su prošlost, takođe, zahvaljujući tome što Chrome pokreće plugin u izolovanom „sandbox“-u tako da nema nikakav pristup kritičnim tačkama sistema.

Chrome uključuje PDF reader, tako da ne morate da brinete oko instaliranja nekog Adobe plugina da biste videli specijalne web sadržaje. Kada se otvori pdf prevlačenjem miša u donjem desnom uglu će se pojaviti „toolbar“. Odatle možete prikazati pdf fajl na celoj stranici ili da odgovara stranici, možete ga uvećati ili smanjiti, možete ga sačuvati ili odštampati. Po „default“-u možete selektovati tekst, premestiti, kopirati ili prilepiti ali ne možete to isto da uraditi sa slikama.

Interfejs

Chrome je započeo trend prilično svedenog interfejs izgleda svog pretraživača. Svi ostali veći pretraživači prate ove promene, do tačke da minimalistički interfejs više nije konkurentska prednost Google Chrome-a. Chrome-ov omnibox je Chrome-ova kombinovana pretraga i adress bar, koja pokriva prostor na vrhu prozora.

„Tabstatic“

Chrome takođe ima odlične tab implementacije. Tabove možete prevući u potpuno nezavisni prozor. Možete prevući sajt u vidu pločice (najčešće posećeni sajtovi) gore u tab bar, a x u uglu vam omogućuje da sklonite pločicu – web sajt, iz liste najčešćih web sajtova.

Ukoliko ste sinhronizovali Chrome na različitim računarima, sekcija sa aplikacijama i tabovi takođe, će biti isti za sve.

Ekstenzije u Chrome-u

Ekstenzije ili dodaci su dostupni preko meni ikonice u desnom gornjem uglu Chrome-a u vidu 3 horizontalne linije, a potom pratite putanju alatke – dodaci. U tipičnom Chrome maniru, umesto da otvorite prozor namenjen isključivo tome, otvara se kao web stranica gde su izlistani instalirani dodaci. Da bi dodali nove, možete pristupiti galeriji dodataka preko linka „nabavi još dodataka“ koji se nalazi u donjem delu stranice „dodaci“. Možete štiklirati opciju „omogući u režimu bez arhiviranja“ što podrazumeva pokretanje aplikacije inkognito (privatnost pretraživanja). Korisnici se mogu žaliti na to što neki dodaci nestanu kada unesete taj mod; ima smisla ukoliko želite da pokrenete „Ad Blocker“ dok ste u modu privatnosti.

U Chrome-ovoj galeriji dodataka, videćete pretragu u vidu padajućeg menija na vrhu prozora gde možete sortirati dodatke prema nekoliko kategorija: popularni, preporučeni, u trendu… Posle instalacije ikonica tog dodatka će se pojaviti između prozora za pretragu i meni ikonice. Neki dodaci kao što je RSS reader ne instaliraju ikonice, dok drugi pružaju opcioni izbor da li da instaliraju ikonicu ili ne.

Sinhronizacija „bookmark“-a

Sinhronizacija „bookmark“-a je moguća u „Chrome“-u već nekoliko godina, kopirajući funkcionalnost koja je bila predstavljena u Operi 2008. godine. Stručnjaci iz Google-a su dodali sinhronizaciju tabova, lozinki, preferencija, tema, aplikacija, unosa koji se automatski popunjavaju, dodataka i omnibox istorije. Možete takođe dodati nove korisnike na jednom računaru preko instalacije Chrome-a, tako da više ljudi može sinhronizovati svoja podešavanja.

Prilično je zgodno pretraživati pojedine sajtove na poslu a posle ih nalaziti kući na kućnom računaru, tabletu ili mobilnom telefonu. Da bi ste pristupili sinhronizaciji kliknite na meni ikonicu i izaberite podešavanja pa prijavi me na proizvod Chrome. Potom ćete se ulogovati na vaš google nalog nakon čega će se pojaviti prozor „napredna podešavanja sinhronizacije“. Možete izabrati šta ćete sinhronizovati. Takođe možete kontrolisati šta je uskladišteno na Google serverima preko linka www.google.com/settings/dashboard.

Izvor: pcmag.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (7 votes, average: 4,86 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar