011 334 0668
office@canatlantic.com

Google i Yahoo: „Potreban sudski nalog“

canatlantic blog head picture

Google i Yahoo zahtevaju sudski nalog da bi otkrili sadržaj svojih korisnika vlastima SAD. Google-ovo odeljenje za razvoj je objavilo da je Google više od dve trećine podataka svojih korisnika prosledio vladinim agencijama u SAD bez sudskih naloga.

Portparol kompanije Google je u prošlu sredu za wired.com izjavio da Google zahteva da vladine agencije – od lokalnih do federalnih – moraju da imaju sudske naloge da vide sadržaj email-ova, Google drive cloud skladišta i drugih platformi, uprkos tome što ECPA (Electronic Communications Privacy Act) dozvoljava vladi da pristupi takvim podacima bez naloga ako su uskladišteni na Google serverima više od 180 dana. Google zahteva ECPA nalog za pretres za sadržaje na Gmail-u, cloud-u na osnovu Četvrtog Amandmana Ustava SAD, koji sprečava bezrazložni pretres i konfiskaciju – izjavio je Chris Gaither, portparol Googla. Neki od podataka korisnika su uzeti bez naloga uključujući imena koja su prijavljena kada se kreira Gmail nalog, IP adresu sa koje je nalog kreiran i gde i kada se korisnik prijavio i odjavio sa naloga. Trenutno je dozvoljeno vladi da zahteva podatke korisnika od provajdera internet usluga bez pružanja dokaza o tome da je počinjen zločin. Postoji nedoumica u vezi toga da li su nalozi obavezni za uvid u podatke skladištene na serverima i to duže od 180 dana. Vrhovni sud SAD nema zvaničan stav po ovom pitanju, tako da i to pruža Google-u mogućnost da zahteva sudski nalog od vlasti pri uzimanju podataka njegovih korisnika. ECPA iz 1986. godine je usvojen u vreme kada email-ovi nisu bili skladišteni na serverima. Takođe u 80-tim email-ovi stariji od 6 meseci su se smatrali napuštenim i zato je policija mogla da ih uzme bez naloga. Ovaj zakon je i dalje na snazi iako je uveliko prevaziđen usled znatnog unapređenja tehnologije.

Google report 2013

Do sada, vlastima je potrebno samo da pokažu da postoji opravdana sumnja da se veruje da email-ovi i ostala dokumenta skladištena preko cloud-a na Google serverima više od 180 dana, bi bili korisni za istragu. Portparol Google-a nije znao da kaže kada će Google početi da zahteva naloge. Za sada postoje dve odluke Federalnog Suda iz 2010, jedna po kojoj se zahteva nalog za pretres i druga koja kaže da federalne sudije imaju diskreciono pravo da zahtevaju pregled sadržaja. U međuvremenu Google je objavio izveštaj o vladinim zahtevima za pregled podataka. Globalno, SAD su prve po broju zahteva za podacima Google korisnika. Slede ih Indija, Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Brazil. Google nudi svojim korisnicima email, cloud skladište za podatke, blog platformu, web pretragu i druge usluge. Podaci koje Google daje vlastima uključuju email-ove i tekstualne poruke, podaci preko cloud-a, pretrage preko browsera i čak IP adrese korišćene da se kreira nalog. Agencije širom SAD su 8438 puta zatražile da im Google prikaže podatke na 14.711 naloga za šest meseci završno sa decembrom 2012. godine. Google-ov izveštaj je limitiran zato što ne uključuje zahteve koji spadaju pod USA Patriot Act -Uniting (and) Strengthening America (by) Providing Appropriate Tools Required (to) Intercept (and) Obstruct Terrorism Act, akt Kongresa SAD koji je potpisao i ozakonio George W. Bush. 26.10.2001. godine kao odgovor na teroristički akt 11.09.2001. godine. Takođe izveštaj ne uključuje podatke povezane sa FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) aktom iz 1978. godine potpisanim od strane Jimmy Carter-a koji uključuje američke državljane i rezidente koji se sumnjiče za špijunažu i ugrožavanje zakona SAD-a.

Yahoo internet koncern je dva dana posle Google-ovog saopštenja takođe otkrio da nameravaju da traže sudski nalog od vlasti prilikom pregleda podataka njihovih korisnika što je potvrdila Lauren Armstrong portparol Yahoo-a. Za sada je poznato da će se za sadržaje kao što su Yahoo! Calendar i AddressBook ili fajlovi postavljeni na Yahoo! Group tražiti nalozi, sudski nalozi ili subpoenas – vlada mora da izjavi da su podaci važni za istragu, što je u saglasnosti sa ECPA aktom. Iz Microsoft-a još jednog velikog email provajdera (outlook brand i ranije hotmail a sada skype) su odbili da komentarišu ovu priču.

Izvor: wired.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar