011 334 0668
office@canatlantic.com

Intel Atom čip – Avoton

canatlantic blog head picture

Intel Atom je direktni naslednik Intel A100 i A110 mikroprocesora (radni naziv Stealey) u koje je bila ugrađena 90 nm tehnologija. Intel Atom je brend za seriju mikroprocesora iz Intela, originalno dizajnirani u 45 nm tehnologiji. Sledeći model pod nazivom Cedar je koristio 32 nm tehnologiju. Atom procesori su zasnovani na Bonnell mikroarhitekturi ( mogu da se izvrše dve instrukcije po ciklusu – ime dato po najvišoj tački u Austinu, Bonnell mount). 21. decembra 2009. godine Intel je predstavio Pine Trail platformu, uključujući novi Atom procesor – Pineview (Atom N450) sa smanjenom potrošnjom do 20%. 28. decembra 2011. Intel je unapredio svoju Atom seriju sa Cedar procesorima. U decembru 2012. Intel je plasirao Centerton (64 bita) familiju Atom procesora, dizajniran specijalno za korišćenje u serverima. Centerton je dodao performanse prethodno nedostupne u Atom procesorima, kao što je Intel VT virtualizaciona tehnologija i podrška za ECC (Error-correcting code) memoriju.

Atom čipovi su primarno dizajnirani za pametne telefone i tablete, ali su takođe i namenjeni i za low-power servere. Server verzija će biti prvi Atom čip koji koristi Intel-ov 22nm proizvodni proces, što se smatra najnaprednijom tehnologijom u IT industriji.

Atom čip – Avoton – Biće dostupan u serverima u drugoj polovini 2013. godine. Avoton čipovi će biti zasnovani na novoj Silvermont mikroarhitekturi, koja predstavlja prvi veliki redizajn Atom arhitekture od 2008. godine kada se čip prvi put pojavio.

„Bay trail“ – čip za tablete

Atom čip zasnovan na Silvermont-u za pametne telefone i tablete će se pojaviti posle procesora za servere. Intel je početkom 2013. godine najavio novi Atom procesor sa 4 jezgra specijalno namenjen za tablete pod nazivom „Bay Trail“ i kod koga je korišćena 22nm tehnologija. Tableti sa novim čipom će se pojaviti za vreme praznika krajem godine i to kod tableta sa Windows 8 i Android OS.

Intel Atom Baytrail

Prve najave su da će čip biti tanak 8mm, da će baterija trajati ceo dan a na standbу-u i par nedelja i da će imati duplo bolje performanse nego kod trenutne generacije procesora za tablete – Clover Trail. Procesor će raditi na 2.4GHz i umesto PowerVR biće Intel-ova integrisana grafika.

„Merrifield“ – čip za pametne telefone

Intel je u maju prošle godine najavio Merrifield čipove i to u vrhunskim pametnim telefonima. Merrifield Atom čipovi će naslediti trenutne čipove za pametne telefone pod nazivom Clover Trail+. U pravljenju Merrifield čipova će se koristiti 22nm tehnologija a novost će biti i 3D tranzistori u pametnim telefonima kao najbolji način da se unaprede tranzistori pošto čipovi bivaju sve manji. Radi poređenja, čipove zasnovane na ARM tehnologiji prave kompanije kao što su Qualcomm koristeći 28nm tehnologiju. Iz Intela još uvek ne mogu da kažu kad će se pojaviti pametni telefoni sa Merrifield čipom. Obično je potrebno proizvođačima uređaja od godinu do godinu i po dana da testiraju i potvrde novi čip dok se ne pojavi u mobilnim telefonima.

Avoton čip za servere

Avoton čipovi za servere će doneti mikroserverima više performansi po vatu. Čipovi proizvedeni koristeći 22nm tehnologiju imaju tranzistore koji su raspoređeni jedan iznad drugog, za razliku od tradicionalnog dizajna kod koga su tranzistori smešteni jedan pored drugoga. 3D dizajn, pod nazivom FinFET, omogućava proizvođačima čipova da upakuju više tranzistora u manjem prostoru.

Avoton će naslediti Atom čip za servere – Centerton, koji je na tržištu od decembra meseca prošle godine i pri njegovom pravljenju je korišćena 32nm tehnologija. Centerton će se pojaviti u HP-ovom novom serveru razvijenom kao deo projekta pod imenom „Project Moonshot“. HP je juče najavio prvi server iz serije „Project Moonshot“. HP će se verovatno preorijentisati ka Avoton čipovima kada budu dostupni na tržištu, tj. u drugoj polovini 2013. godine.

Izvor: pcworld.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (No Ratings Yet)
Loading...

Ostavite komentar