011 334 0668
office@canatlantic.com

Internet Explorer 11 – detaljan opis

canatlantic blog head picture

Microsoft-ovi desktop napori oko razvoja softvera su fokusirani na novi Windows – Windows 8.1, a integralni deo novog operativnog sistema je Internet Explorer. Internet Explorer 11 ne služi samo kao podrazumevani pretraživač, već takođe pokreće neke od „new-style“ aplikacija u Windows 8.1. Ali Windows 7 i dalje prevazilazi novi OS po broju korisnika, sa 46 procenata udela u tržištu, XP sa 31 procentom i Windows 8 i 8.1 sa 9.25 procenata. Tako da ima smisla povezati najnoviji pretraživač kompanije Microsoft sa najviše korišćenim OS na svetu.

Posle dugo vremena u senci pretraživača kao što su Google Chrome i Mozilla Firefox, IE je na putu povratka, sa porastom od 4 procenta u prošloj godini, dok je Chrome izgubio 3 procenta a Firefox 1 procenat. Ovo izgleda kao da su u pitanju mali brojevi, ali svaki procenat u prevodu znači 20 miliona korisnika. Izgleda kao da je Microsoft dobio poruku da svet želi pretraživač koji je brz i kompatibilan sa novim standardima.

Update IE11

Ako ste imali Windows 7 i raniju verziju Internet Explorer-a, automatski vam je urađen „upgrade“ na novu verziju.

Internet Explorer 11 ažuriranje

Interfejs

IE11 izgleda identično kao IE10, sa minimalnim promenama.

Internet Explorer 11 interfejs

Podešavanje

Na prvom pokretanju Internet Explorer-a 11 za Windows 7, možete da izaberete „SmartScreen“ filtriranje i „Do Not Track“ obaveštenja poslata ka sajtovima.

Internet Explorer 11 podešavanje

„New Tab“ stranica

Internet Explorer 11 „new tab“ stranica je jedna od najuspešnijih. Sa nje možete brzo pokrenuti najčešće posećene sajtove, ponovo otvoriti zatvorene tabove ili čak otkriti nove sajtove koji vam se mogu svideti.

Internet Explorer 11 new tab

„Pinned“ sajt

IE ima jedinstvenu sposobnost da vam dozvoli da „zakačite“ sajt na taskbar-u. Ovo daje pretraživaču ikonicu sajta umesto oznake za IE.

Internet Explorer 11 pinned - sajt

PenguinMark

Ovaj simpatičan demo i benčmark test demonstrira Internet Explorer 11 grafičku hardver akceleraciju. Pretraživač je značajno nadmašio konkurenciju na ovom testu.

Internet Explorer 11 PenguinMark

Alati za programere

IE11 donosi novi set alata za programere kojima se pristupa preko F12 tastera. Sada je uključeno mnogo više informacija o performansama sajta.

Internet Explorer 11 alati za programere

WebGL

Dugo vremena je Microsoft odolevao implementaciji WebGL, umesto nadanja da će programeri koristiti standardno HTML kodiranje.

Internet Explorer 11 webgl

Zaštita od praćenja

„Tracking Protection“ je mnogo moćniji alat od „Do Not Track“, pošto u stvari blokira „tracking“ sajtove pri pokušaju interakcije sa vašim sistemom.

Internet Explorer 11 do not track

Korekcije pravopisa

Napokon je provera pravopisa došla sa ovom verzijom IE

Internet Explorer 11 korekcije pravopisa

„Add-ons“

Za mnoge ljude je novost da IE nudi ekstenzije, što godinama postoji kod ovog pretraživača.

Internet Explorer 11 add-ons

„Safety menu“

Pretraživač ima ceo meni za funkcije sigurnosti i privatnosti, uključujući InPrivate mod za pretraživanje, Zaštitu od praćenja i SmartScreen filtriranje.

Internet Explorer 11 sigurnost

„SmartScreen“

IE10 SmartScreen filtriranje dokazano blokiraju više opasnih preuzimanja nego bilo koji drugi alat za pretraživanje.

Internet Explorer 11 SmartScreen

Omiljene stranice i istorija

Dugme u obliku zvezdice otvara panel za vašu istoriju pregledanja, favorite i „feed“ subskripcija (RSS i Atom).

Internet Explorer 11 omiljeno

Preuzimanja

IE prozor za preuzimanja dozvoljava vam da pauzirate i otvorite fajlove koje preuzimate.

Internet Explorer 11 preuzimanja

Akceleratori

Akceleratori vam dozvoljavaju akcije na tekstu sajta, kao što je pretraživanje, prevođenje ili mapiranje.

Internet Explorer 11 akceleratori

Kompanija Microsoft je pored odgovora na zahteve tržišta i pritisak konkurencije inovativno reagovala, sa stvarima kao što grafička hardver akceleracija za mnoge funkcije pretraživača, „touch input“ i korišćenje višestrukih CPU jezgara u cilju kompajliranja JavaScript-a.

Instalacija

Korisnici Windows 7 sa Service Pack-om 1 su automatski preuzeli pretraživač koji je dostupan na 36 jezika. Pretraživač ima prilično male sistemske zahteve: procesor od 233MHz, 512MB RAM memorije, Super VGA grafički adapter i 70MB slobodnog prostora na hard disku tako da se komotno može pokrenuti i na starijim računarima. Rezultati ipak neće biti isti, pošto od verzije IE10, računari sa Windows operativnim sistemima starijim od WIndows 7 neće imati mnogo koristi od novog softvera. Dva najnovija sistema Windows 7 i 8 koriste prednost grafičkih modula primenjenih kod Internet Explorer-a 11.

Za razliku od drugih pretraživača, IE „upgrade“ uključuje „reboot“ sistema, ali kada prvi put pokrenete IE11, možete početi pretraživanje. Nećete morati da se prijavite na online nalog kao kod Google Chrome-a. Postoji mogućnost izbora SmartScreen zaštite i slanja „Do Not Track“ obaveštenja internet sajtovima. Ovo je bolje urađeno nego kod prethodnih IE verzija.

Interfejs

Korisnici koji prelaze sa IE10 ili IE9 neće primetiti veće promene na interfejsu pretraživača. Internet Explorer ima najuži okvir na vrhu pretraživača, gde je postavljen bar za pretragu u istom redu kao i tabovi.

Prozor i kontrole

Kombinovana pretraga po web adresama i po pojmovima je ponekad premala, ali je možete uvećati po širini pomoću prevlačenja mišem (drag). Po nama je bolje rešenje kod Opere i Firefox-a gde se odvojeni boksovi za pretragu, pošto su pretraga i unošenje web adrese dve različite operacije. Desnim klikom na okvir prozora koji se nalazi na vrhu stranice i izborom stavke „menu“ možete vratiti klasičan izgled Internet Explorera sa opcijama kao što su: file, edit, view, tools, favorites i help.

Tabovi

Kao i kod drugih pretraživača možete prevući (drag) tab, zameniti mesta tabovima ili izvući tab prevlačenjem u drugi prozor. Ali za razliku od drugih pretraživača kada prevlačite tab u ugao stranice on će zauzeti polovinu te stranice. Takođe video snimak će nastaviti da se prikazuje i tokom premeštanja prozora. Ukoliko imate više otvorenih tabova a želite da zatvorite aplikaciju klikom na x, pretraživač će vam ponuditi zatvaranje svih tabova ili onog koji je trenutno prikazan na ekranu.

New-Tab stranica

IE „new tab“ stranica je verovatno najkorisnija među pretraživačima. Ne samo što prikazuje pločice sajtova koje najčešće posećujete (koje možete da editujete ili da sakrijete), ali vam i dozvoljava da otvorite nedavno zatvorene tabove, poslednju sesiju ili da započnete pretraživanje InPrivate. Opera zaslužuje da je pomenemo u vezi new-tab stranice. Njene „Speed Dial“ ekstenzije mogu da prikažu trenutne informacije o vremenu ili o vrednosti akcija.

„Pinned Sites“

Umesto da razglasi o svom novom brendu, Internet Explorer posvećuje centralno mesto sajtu koji posetite. Ovo je najbolje demonstrirano u „pinned site“ funkcionalnosti. Jednostavnim prevlačenjem ikonice web stranice ka Windows 7 taskbaru kreirate pinovan sajt. Ovo sajtu daje isti značaj kao i bilo kojoj aplikaciji. Pinovani sajtovi mogu da uključe Windows-ovu „jump“ listu za zajedničke destinacije sajtova ili aktivnosti ako administrator sajta dostavi neophodne XML podatke.

Sajtovi pinovani za taskbar ne dobijaju samo svoje taskbar ikonice, nego se i njihovi „favicon“-i smeštaju gde bi trebalo da bude logo pretraživača, u gornjem levom uglu prozora, a čak i dugmad nazad i napred dobijaju boju koja odgovara boji ikonice pinovanog sajta. Za pinovane sajtove Home dugme nestaje iz menu bara.

„One Box“

Internet Explorer kombinuje box za adrese i za pretragu. One Box dodaci za privatnost omogućavaju vam da onemogućite funkciju autosugestije po želji. Ali ne nudi Chrome-ovu briljantnu Instant funkcionalnost, koja prikazuje rezultate pretrage ili prethodno posećene sajtove čak i pre nego što unesete celu adresu.

Posle unošenja pretrage i dobijanja rezultata, „box“ se ne prebacuje na URL, nego ostaju termini pretraga, za slučaj da hoćete da ih redefinišete. Kao i kod drugih pretraživača, možete da unesete pretragu u obliku „site:site domain“ u „One Box“ da se prikažu rezultati vezani samo za jedan sajt.

„Legacy Features“

IE11 i dalje podržava jedinstvenu funkcionalnost predstavljenu još u verziji IE8, uključujući i akceleratore, koja vam dozvoljava desni klik na web stranici pre koga možete uraditi pretragu, prevođenje pomoću Bing-a ili slanje email-om preko Windows Live-a. Ipak jedna od pređašnjih funkcionalnosti nije podržana u IE11 a to je mogućnost da se prijavite („subscribe“) na web stranici da primate određene informacije u vezi cena proizvoda, naslova iz sekcije vesti ili sportskih rezultata.

Ekstenzije

Raniji Web predlagač, eBay, sada naglašava još jednu IE funkcionalnost – ekstenzije. Tako je! Internet Explorer ima addon-ove kao Firefox ili bilo koji drugi moderni pretraživač. Kontroli ekstenzija se pristupa iz istog menija kao za plugine kao što su Adobe Flash i vaš PDF reader (IE nema ugrađen PDF reader kao što ga recimo ima Google Chrome). Ali zato IE ima odličnu opciju da vam ukaže na to koji addon-i usporavaju web pretraživanje.

IE i dalje ima dobar „download“ menadžer sa mogućnošću pauziranja preuzimanja i efektivno blokiranje „popup“-a. Opcije kao što su omiljene stranice, obeleživači i istorija pretraživanja su dostupni preko ikonice u obliku zvezdice.

Postoje i par funkcionalnosti koje ne poseduje novi IE11 kao što su: sinhronizacija i mogućnost prijave više korisnika. Doduše može se dobiti IE11 sinhronizacija između Windows 8 i 8.1 na računarima i tabletima, ali ne i sa Windows 7 operativnim sistemom. Opera, Firefox a u novije vreme i Chrome nude sinhronizovanje obeleživača, tabova, istorije pretraživanja, lozinki i podešavanja. Takođe Chrome i Firefox dozvoljavaju mogućnost prijavljivanja za odvojene višestruke korisnike, tako da će svaki od korisnika dobiti svoje obeleživače i konfiguraciju.

Performanse

JavaScript performanse je relativno lako izmeriti. Ali pokretanje web stranice uključuje mnogo više: davanje prioriteta sadržaju neke stranice – da se prvi pokrene, kao i pojava pojedinih strategija „keširanja“. Kao što je to slučaj i kod većine drugih programerskih timova koji stoje iza najvažnijih internet pretraživača, cilj IE tima je da se što manje primeti razlika između aplikacija i web sajtova.

Internet Explorer sa verzijom 9 je prvi pretraživač koji je implementirao akceleraciju hardvera – koristeći grafički procesor radi ubrzanja procesa što je obavezno da bi se prikazala web stranica. Sa IE11, dolazi do ubrzanja i JPG dekodiranja. Iz kompanije Microsoft tvrde da je ova tehnika 45 procenata brža nego prilikom korišćenja CPU.

Kao i kod drugih pretraživača, IE11 sada sprema sledeću stranicu koju ćete verovatno posetiti u keš da bi se brzo prikazala. Na primer kada čitate prethodnu stranu nekog teksta u Internet Explorer-u 11, postoji velika šansa da će pretraživač spremiti ovu stranicu u memoriju tako da ne morate da čekate pokretanje stranice kad kliknete taster „next page“. „Back“ navigacija je takođe „keširana“ za brzo prikazivanje.

JavaScript Benčmark

Kao što je ranije rečeno, brzinu JavaScript-a je lako testirati preko benčmarka. Ovom prilikom koristićemo rezultate dva testa: SunSpider 1.0.2 i Google Octane benčmark. Na SunSpider-u, prethodni šampion u brzini Chrome je sada na trećem mestu, dok je Opera i dalje na poslednjem mestu. Kao što se moglo očekivati Chrome je i dalje lider na Google-ovom Java Script benčmarku (Google Octane 2.0) ali je IE11 napravio veliki napredak u odnosu na verziju 10.

Benčmark za procenu akceleracije hardvera

Na IE Testdrive sajtu Microsoft je objavio nekoliko benčmarka i demonstracija da prikaže svoju implementaciju grafičke akceleracije hardvera, koristeći prednosti grafičkog procesora vašeg računara. Za razliku od mnogih drugih benčmarka, ovi pokazuju šta se stvarno dešava na ekranu a često je omogućen i zvuk.

Jedan od benčmarka je PenguinMark, koji testira akceleraciju HTML5, CSS3, WOFF (Otvoreni Web Format Fontova), Canvas i JavaScript. Na ovom testu IE11 se pokazao u pravom svetlu, nadmašivši obe svoje prethodne verzije i konkurentske pretraživače. Sa IE11 benčmark se transformiše od laganog padanja snega prikazanog u ostalim pretraživačima do prave mećave – prikaz u IE11.

Internet Explorer 11 Penguin Mark test

„Startup Times“

Vreme potrebno za pokretanje pretraživača je izuzetno važno. IE je od verzije 9 lider u ovoj sferi, pošto mu treba manje vremena za pokretanje nego kod većine konkurencije, iako istini za volju Chrome ima prednost u hladnom startu – posle „reboot“-a. Ovde su prikazani rezultati na laptopu sa Core i5 procesorom na 2.5GHz i memorijom od 8GB (DDR3) a operativni sistem je Windows 7, pri čemu su svi nepotrebni procesi ugašeni.

Standardi i kompatibilnost

Veliki šok za ovu verziju je da je Microsoft konačno priznao grešku i uključio podršku za WebGL u svoj pretraživač. 3D grafički jezik je već duže vrema vrlo značajan detalj kod najvažnijih internet pretraživača, dok Microsoft kroz 3D grafiku bi mogao da koristi standardne HTML5 funkcionalnosti u cilju programiranja grafike i iskorišćavanja prednosti akceleracije hardvera. Kompanija Microsoft tvrdi da IE11 sada podržava Google-ovu bržu SPDY zamenu za standardni HTTP Web communication protocol, ali za sada to ne možemo i da potvrdimo.

Internet Explorer je napravio izvestan napredak u sveobuhvatnoj HTML5 podršci, kao što se i vidi po rezultatima na HTML5Test-u. Test pokazuje koliko HTML5 elemenata i funkcionalnosti pretraživač prepoznaje od mogućih 500. Takođe se beleže i dodatni poeni za funkcionalnosti koje nisu obavezan deo HTML5, ali ih je dobro imati, kao što su dodatni video kodeci. Međutim, ovaj test ignoriše kvalitet implementacija određenih specifičnosti. U narednoj tabeli u test je uključen i manje poznati pretraživač Maxton zbog izuzetno dobrog rezultata u ovoj kategoriji.

Internet Explorer 11 HTML5 test

Razlozi za nešto lošije rezultate Internet Explorera leže u tome što je Microsoft još uvek oprezan pri dodavanju novih Web funkcionalnosti, kao što je na primer WebRTC standard koji dozvoljava web sajtovima da pristupe vašoj kameri i mikrofonu.

Sigurnost i privatnost

Nove verzije Internet Explorera, počevši od IE9 su napravile velike korake u zaštiti od zloćudnih softvera. Internet Explorer i dalje ima meni pod nazivom „Safety“, odakle se može kontrolisati privatnost i sigurnosna zaštita. Ovaj meni uključuje i SmartScreen Filter, koji vas upozorava kada probate da udjete na sajtove sa opasnim sadržajem ili da preuzmete sumnjive programe. Sudeći po najnovijoj studiji „AV-Comparatives“, IE je drugi pretraživač posle Opere kad je u pitanju zaštita korisnika od prevara putem „phishing“-a. Napravljen je test sa 294 „phishing“ sajta a prikazani rezultati su vezani za uspeh u njihovom blokiranju:

Internet Explorer 11 Phishing sajtovi

Privatnost je velika prednost IE11. Kao što ćete videti na prvom pokretanju, opcija „Do Not Track“ je uključena. IE je u stvari dodao „Do Not Track“ API za izuzetke kada sami odlučujete da li želite da vas prate ili ne. Mnogo moćniji alat je „Tracking Protection“ koji blokira pokušaj interakcije trećih lica i smeštanja „kolačića“. Blokiranje je zasnovano na TPL – listi zaštite od praćenja, koja je kreirana od strane nezavisnih sigurnosnih organizacija, na koju se prijavljujete. Kao i svi drugi moderni pretraživači IE uključuje mod koji omogućuje privatnost prilikom pretraživanja – „InPrivate“ pretraživanje i onemogućava da se „kolačići“, privremeni Internet fajlovi, istorije pregledanja i ostali podaci budu memorisani tokom sesije pretraživanja.

Internet Explorer 11 Developer alati F12

Novi alati za programere – F12

IE team je prepravio alate za programere u verziji 11 pretraživača. Dizajn i funkcionalnost su potpuno prerađeni i dodate su nove performanse vezane za odaziv i memoriju kao i novi alat za emulaciju koja vam dozvoljava da vidite vaš sajt na ekranima različitih veličina i u različitim IE verzijama. Dugme F12 vas dovodi do alata za programere koje Microsoft koristi interno da izmeri performanse.

Izvor: pcmag.com

More Posts

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (15 votes, average: 4,87 out of 5)
Loading...

Jedan komentar

  1. Snežana Miladinović-Odgovori
    04.05.2014 u 14:48

    Vrlo detaljno, svaka čast!

Ostavite komentar