011 334 0668
office@canatlantic.com

Kako najbrže napuniti telefonski uređaj ili tablet?

canatlantic blog head picture

Kada se setite da su mobilni telefoni dolazili sa posebnim punjačima samo za taj brend ili taj model najverovatnije vas prođe jeza. Srećna činjenica koja moze spasiti mnoge od frustracija je da se gotovo svi moderni mobilni telefoni (smart phones) mogu puniti preko USB konektora.

Da li ste znali da nije isto koji ste USB kontakt ubacili u punjač?
To je veoma bitno znati jer ako koristite optimalan USB kabl i punjač, punjenje vaseg telefona će biti daleko brze. Frustracija punjenja telefona moze biti velika zbog dužine punjenja uređaja, pa su čak česte i optužbe usmerene ka proizvođaču telefona ili tablet uređaja. Razlog je jednostavan: USB punjač obicno isporučuje više snage nego USB na računaru.

Razlika u protoku struje

Svi USB kontakti isporučuju struju od 5 volti, ali količina protoka struje može da varira od 500 miliampera na računaru do 2100 miliampera ili 2.1 ampera na iPad punjaču kompanije Apple.

Znači li to da možete svoje uređaje puniti daleko brže ako priključite USB kabl iz telefona u iPad punjač sa protokom od 2100 miliampera?

Ne mora da znači! Bitno je znati da ako prikačite telefon preko USB-a na pogrešan punjač sa većom isporukom struje nego što je predviđena za vaš telefon, nećete nikada pokvariti vaš telefon ili tablet uređaj. Kvar na mobilnom uređaju se može desiti samo ako je punjač neispravan.

Novi pametni telefoni se mogu puniti daleko brže.

Većina modernih mobilnih uređaja se može puniti daleko brže ako ih priključite na jače napajanje. Ovakav sistem punjenja se aktivno sprovodi u poslednjih nekoliko godina. Kompanije poput Qualcomm-a su predstavili nekoliko rešenja koja omogućavaju znatno brže da napune uređaj. Prošle godine, preko 70 uređaja se punilo sa Qualcomm Quick Charge 1.0, in-device rešenjem koje omogućava pametnim telefonima i tabletima da se pune i do 40% brže.

Quick charge baterija

Nova generacija Qualcomm Quick Charge 2.0 omogućava uređajima koji podržavaju ovo rešenje i do 75% brže punjenje nego uređaji bez ovakvog sistema. Tako da tablet uređaji koji se obično pune 7 sati, sa ovakvim sistem se mogu napuniti za manje od 3 sata. Ako recimo imate iPad mini i punjač od iPad 2,3 ili 4, vaš uređaj će biti daleko brže napunjen. Uređaji koji podržavaju Quick Charge 1.0 su kompatibilni sa uređajima koji koriste Quick Charge 2.0 i obrnuto. Dok je Quick Charge 1.0 tehnologija, sa snagom od oko 10 vati, primarno dizajnirana za pametne telefone i tablete, Quick Charge 2.0 sa snagom od 60 vati, ne samo da skraćuje vreme punjenja za pametne telefone i tablete, nego će moći da podržava veće mobilne uređaje kao što su tanki notebook-ovi.

Qualcomm Snapdragon

Predviđa se da će mobilni uređaji sa Quick Charge 2.0 biti dostupni početkom 2014. godine. Svi pametni telefoni i tableti sa Qualcomm Snapdragon 800 procesorom će imati Quick Charge 2.0.

Vredi pokušati

Čak i ako vaš mobilni telefon ili tablet neće podržati veoma brzo punjenje, nikako neće škoditi da imate snažnije napajanje. Pronađite vaš punjač (deo koji ide u utičnicu) i pročitajte tekst gde piše „Amper“, što je broj veći to je bolje za vas. Ako imate moderni pametni telefon ili tablet uređaj punjenje baterije će verovatno biti brže za vas u smislu onoga što smo prethodno naveli.

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (8 votes, average: 2,88 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar