011 334 0668
office@canatlantic.com

Kaspersky Anti-Virus 2014 – detaljan opis

canatlantic blog head picture

Kaspersky Anti-Virus softver 2014 se pojavio tokom 2013 godine. U odnosu na prethodnu verziju Anti-Virus 2014 nudi brojne korisne funkcionalnosti. Kaspersky Anti-Virus je proizvod namenjen kućnim korisnicima. Cena godišnje licence Kaspersky Anti-Virus je 1.920 dinara a cena obnove je 1.345 dinara.

Kaspersky Anti-Virus 2014

Glavni prozor

Jasan, jednostavan glavni prozor prikazuje sigurnosni status i nudi brzi pristup važnim zadacima kao što su skeniranje na malware i provera da li se redovno ažurira softver. Klikom na strelicu koja se nalazi dole desno pristupa se dodatnim alatima.

Kaspersky Anti-Virus 2014 glavni prozor

Napredna dezinfekcija

Odmah posle instalacije, Kaspersky javlja da li je otkriven zloćudni softver i nudi pokretanje napredne dezinfekcione rutine sa „reboot“-om. Ovo se desilo kod svih 12 namerno postavljenih zloćudnih softvera za potrebe testiranja Kaspersky Anti-Virus 2014 softvera.

Kaspersky Anti-Virus 2014 napredna dezinfekcija

Opcije skeniranja

U bilo koje vreme možete pokrenuti potpuno skeniranje, brzo skeniranje kritičnih tačaka ili kastomizovano skeniranje specifičnih fajlova. Za potrebe testiranja je korišćeno potpuno skeniranje.

Kaspersky Anti-Virus 2014 opcije skeniranja

Skeniranje posle ažuriranja

Posle instalacije, Kaspersky zahteva ažuriranje da bi se dobile najnovije funkcionalnosti. Ako probate da započnete skeniranje pre nego što se završi inicijalno ažuriranje, Anti-Virus vam nudi opciju da sačekate sa skeniranjem dok se ne završi „update“.

Kaspersky Anti-Virus 2014 skeniranje posle update-a

Završeno skeniranje

Po „default“-u, skeniranjem se otkrivaju virusi, Trojanci i ostali zloćudni softveri a potom i uklanjaju. Po završetku skeniranja ostaje jednostavan prikaz kao na slici ispod.

Norman Security Suite 10 napredna firewall podešavanja

Sumnjive aktivnosti

Kaspersky će povremeno prijavljivati sumnjive aktivnosti od strane programa koji neće biti jasno definisani kao zloćudni softveri i pitaće šta da uradi. To su obično programi čija se aktivnost manifestuje slično kao kod zloćudnih softvera i iz predustrožnosti Kaspersky ovu aktivnost svrstava među sumnjive aktivnosti.

Kaspersky Anti-Virus 2014 sumnjive aktivnosti

Detektovan „Keylogger“

Kada se otkriju programi koji nisu zloćudni softveri ali se mogu koristiti u štetne svrhe, Kaspersky prijavljuje problem i pita šta da uradi. Na slici je primer detektovanog „trojanca“ koji hvata ono što se kuca na tastaturi i posmatra različite aktivnosti korisnika.

Kaspersky Anti-Virus 2014 detektovan keylogger

Web Anti-Virus

Web Anti-Virus komponenta blokira pristup poznatim zaraženim i opasnim internet adresama.

Kaspersky Anti-Virus 2014 web antivirus

Zaštita protiv „Phishing“-a

Kaspersky ima veoma efikasnu zaštitu protiv „Phishing“-a koja spada pod Web antivirus kategorijom. Crveno upozorenje predstavlja poznatu internet adresu koja služi za „Phishing“, dok žuto upozorenje predstavlja detektovanu prevaru.

Kaspersky Anti-Virus 2014 zaštita protiv phishing-a

URL savetnik

URL savetnik markira rezultate pretrage i druge linkove ikonicom, zelenom bojom za bezbedne adrese a crvenom za opasne. Prevlačenje mišem preko ikonice omogućava detaljniji prikaz, a opcija klika na ikonicu omogućava dodatne informacije.

Kaspersky Anti-Virus 2014 URL savetnik

Opšta podešavanja

Po „default“-u, Kaspersky automatski upravlja zloćudnim softverom i ostalim sigurnosnim problemima, koristiće svoje preporučene akcije. Ovo je savršeno za većinu korisnika.

Kaspersky Anti-Virus 2014 opšta podešavanja

Podešavanje performansi

Stručnjaci u Kaspersky laboratoriji rade naporno da bi ograničili uticaj svog softvera na performanse sistema. Po „default“-u se suspenduju programirani zadaci dok laptop radi na bateriji, a skeniranje se vrši tokom „idle“ vremena.

Kaspersky Anti-Virus 2014 podešavanje performansi

Podešavanje zaštite

Iz zaštitnog centra možete omogućiti ili onemogućiti pet najvažnijih komponenti anti-virus softvera ili klikom na dole možete uraditi detaljnija podešavanja. Velika većina korisnika bi trebala da ostave podrazumevane vrednosti, ukoliko nemaju tehničku podršku.

Kaspersky Anti-Virus 2014 podešavanje zaštite

Virtuelna tastatura

Kaspersky detektuje i uklanja „keylogger“-e i ostale alate koji posmatraju sistem. Za dodatnu zaštitu, možete uneti lozinku i ostale osetljive podatke koristeći virtuelnu tastaturu.

Kaspersky Anti-Virus 2014 virtuelna tastatura

Ugrađena podrška

Pristup tehničkoj podršci je ugrađen u proizvod. Alati za podršku uključuju dijagnostiku prikupljanja podataka i alat za pokretanje „one-off“ skripti dostavljenih od strane tehničke podrške kao odgovor na postavljene dijagnostike.

Kaspersky Anti-Virus 2014 ugrađena podrška

Bonus alati

Kao dodatak „anti-malware“ i „phishing“ zaštiti, ovaj softver nudi brojne dodatne alate koji omogućava skeniranje sistema i traženje ranjivosti aplikacija, čišćenje tragova korišćenja kompjutera i prilagođavanje sigurnosnih podešavanja kod Internet Explorer-a.

Kaspersky Anti-Virus 2014 bonus alati

Skeniranje ranjivosti

Skener ranjivosti sistema izveštava o sistemskim podešavanjima koja nisu optimalna za sigurnost. Za svaku opciju, možete izabrati da korigujete, da dobijete više detalja preko interneta ili da se vratite na prethodnu korekciju.

Kaspersky Anti-Virus 2014 skener ranjivosti

Čišćenje tragova

Kaspersky komponenta čisti identifikovane tragove koji bi mogli dozvoliti nekom drugome da analizira vaša pretraživanja i aktivnosti pri korišćenju računara. „Privacy cleaner“ komponenta će vam ponuditi da obrišete sve tragove a takođe možete da vratite na prethodno stanju ukoliko se desilo da je čišćenje uzrokovalo neki problem.

Kaspersky Anti-Virus 2014 čišćenje tragova

Instalacija softvera

Kaspersky softver se instalirao bez problema na skoro svim test sistemima koji su prethodno inficirani zloćudnih softverima. Takođe na skoro svim sistemima program prijavljuje aktivni zloćudni softver odmah posle instalacije i traži dozvolu da izvede naprednu dezinfekciju, praćenu „reboot“-om.

Efikasno čišćenje „malware“-a

Kada se završila instalacija pokrenuli smo kompletno skeniranje na svakom sistemu. Kaspersky Anti-Virus je otkrio skoro sve zloćudne softvere.

Blokiranje „malware“-a.

Po „default“-u, Kaspersky automatski upravlja sa svim detektovanim zloćudnim softverima koristeći svoje preporučene akcije. Prevashodni cilj je da se onemogući „malware“ na izvoru infekcije tako što će se blokirati pristup opasnim Web adresama i to radi u veoma visokom procentu uspešnosti.

Impresivni laboratorijski rezultati

Kaspersky tradicionalno postiže najbolje rezultate ispitivanja u nezavisnim laboratorijama. ICSA i West Coast laboratorije su sertifikovale Kaspersky tehnologiju za detekciju i uklanjanje „malware“-a. West Coast laboratorije su takođe dodale „Platinum Check Mark“ sertifikat Kaspersky softveru. Kaspersky je primio i VB100 sertifikat od „Virus Bulletin“ u 9 od 10 najnovijih testova. Pratili smo tri od velikog broja testova austrijske laboratorije „AV-Comparatives“, test otkrivanja fajlova na zahtev, proaktivni test otkrivanja „zero-day“ i dinamički test u stvarnom okruženju. U sva tri testa, Kaspersky je zaslužio epitet „ADVANCED+“. AV-Test laboratorija sa sedištem u Nemačkoj je ocenjivala proizvode u kategoriji zaštite od „malware“-a i opšte korisnosti i Kaspersky softver je u proseku imao odlične rezultate.

Precizna zaštita protiv „Phishing“-a

Ista komponenta koja blokira pristup poznatim sajtovima koji hostuju zloćudne softvere takođe služi da otera nesrećne korisnike od prevarljivih „phishing“ web sajtova. Kaspersky takođe primenjuje heurističke – istraživačke analize na nepoznate sajtove i blokira one koji su očigledno skloni prevarama. Upozorenje za heurističku detekciju je žuta boja, a za poznate prevare crvena.

Suštinsko podešavanje

Ukoliko kliknete na podešavanja u donjem desnom uglu, otvara se prozor u kome možete promeniti brojna podešavanja. Ukoliko kliknete na podmeni performanse primetićete da Kaspersky po „default“-u suspenduje skeniranje kada laptop radi na bateriji. Pokrenuli smo test skeniranja na preporučenom sigurnosnom nivou. Možete podesiti na viši nivo za slučaj opasnosti iz okruženja ili na niži nivo za bolje performanse kompjutera.

Podrška

Pristup tehničkoj podršci je ugrađen u program. Brzi linkovi vas vode do saveta i foruma. Možete takođe poslati sistemski izveštaj tehničkoj podršci ako naiđete na probleme, a takođe postoji i opcija da se omogući „trace log“ ako vas tako savetuju. Tehnička podrška može takođe da reši probleme daljinskim upravljanjem slanjem „fix-up“ skripte.

Izvor: pcmag.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (6 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar