011 334 0668
office@canatlantic.com

Kaspersky AntiVirus 2015 – detaljan opis

canatlantic blog head picture

Kaspersky AntiVirus softver 2015 se pojavio tokom ove godine. U odnosu na prethodnu verziju AntiVirus 2015 nudi brojne korisne funkcionalnosti. Kaspersky AntiVirus je proizvod namenjen kućnim korisnicima. Cena godišnje licence Kaspersky AntiVirus je 1.920 dinara a cena obnove je 1.345 dinara.

Kaspersky AntiVirus 2015

Glavni prozor

Glavni prozor Kaspersky AntiVirusa (verzija 2015) prikazuje trenutni sigurnosni status i nudi jednostavan pristup skeniranju na viruse, proverava „update“ i obavlja ostale važne sigurnosne akcije.

Kaspersky AntiVirus 2015 glavni prozor

 

„Zaštitni centar“

Iz zaštitnog centra možemo omogućiti ili onemogućiti sve sigurnosne komponente, a takođe i pristupiti detaljnijim konfiguracijskim podešavanjima.

Kaspersky AntiVirus 2015 zaštitni centar

 

Automatske akcije

U trenutku kada otkrije zloćudni softver Kaspersky automatski preuzima preporučenu akciju.

Kaspersky AntiVirus 2015 opcije skeniranja

 

Otkrivanje aktivnog zloćudnog softvera

U najvećem broju slučajeva, Kaspersky eliminiše nađene zloćudne softvere i prikaže detaljno obaveštenje. Za ozbiljne probleme, Kaspersky pokreće naprednu dezinfekciju koja zahteva „reboot“, što vam daje mogućnost da prvo sačuvate vaš projekat.

Kaspersky AntiVirus 2015 skeniranje posle update-a

 

Blokiran URL

Zaštita kompanije Kaspersky zasnovana na „cloud“-u identifikuje maliciozni URL i blokira pristup.

 

Legalni softer

Web zaštita u oliku modula takođe blokira preuzimanje legalnog softvera koji može biti iskorišćen od strane kriminalaca za uništavanje ličnih podataka.

Kaspersky AntiVirus 2015 legitimni softver

 

Blokirani poznati „phishing“ sajtovi

„Phishing“ web sajtovi služe za prevaru i pokušavaju da ukradu podatke za logovanje od legalnih sajtova koje imitiraju. Kaspersky „cloud“ baza podataka pomaže pri izbegavanju poznatih „phishing“ sajtova.

Kaspersky AntiVirus 2015 - blokirani poznati phishing sajtovi

 

Heurističko otkrivanje „phishing“-a

Kao dodatak blokiranju poznatih „phishing“ web sajtova, Kaspersky koristi heurističke analize radi otkrivanja najnovijih sajtova koji se još ne nalaze u „cloud“ bazi podataka. Ova „double-barrel“ tehnika je veoma efikasna pri blokiranju „phishing“ napada.

Heurističko otkrivanje phishinga

 

Dodatni alati

Link pri dnu glavnog prozora omogućava prikaz menija sa dodatnim alatima kao što su karantin, skeniranje u cilju procene ranjivosti sistema, konfiguracija pretraživača, čišćenje u privatnosti, disk za spašavanje i „cloud“ zaštita.

Kaspersky AntiVirus 2015 dodatni alati

 

Virtualna tastatura

Delimično transparentna flotirajuća virtuelna tastatura vam dozvoljava da unesete lozinku bez mogućnosti da je „keylogger“ uhvati. Takođe blokira pokušaj hvatanja vaših poverljivih informacija putem „screen-scraping“-a.

Kaspersky AntiVirus 2015 virtualna tastatura

 

Skeniranje ranjivosti sistema

Alat za skeniranje ranjivosti sistema nalazi nedostajuće „zakrpe“ i nepravilna podešavanja koja mogu oslabiti reakciju sistema na napade. Potom se prikaže preporuka za sređivanje problema.

Kaspersky AntiVirus 2015 opšta podešavanja

 

Podešavanje performansi

Stručnjaci kompanije Kaspersky iz godine u godinu uspevaju da naprave softver koji ne utiče na ukupne performanse sistema. Softver podrazumevano suspenduje programirane zadatke dok laptop radi na bateriji, limitira interakcije kada otkrije igranje igrica preko celog ekrana i proba da izbegne usporavanja procesa „boot“-ovanja sistema.

Kaspersky AntiVirus 2015 podešavanje performansi

 

„Privacy Cleaner“

Među kolekcijom dodatnih alata je „Privacy Cleaner“ koji locira i briše tragove koji mogu otkriti istoriju pretraživanja i aktivnosti na kompjuteru.

Kaspersky AntiVirus 2015 privacy cleaner

 

Ugrađena podrška

Ugrađena podrška omogućava pristup spoljnim izvorima u obliku linkova i alatima koji prikupljaju informaciju za tehničku podršku.

kaspersky-anti-virus-2015-built-in-support

Jednostavna podešavanja

Možemo instalirati Kaspersky bez dodatnih menjanja podešenih parametara. Podrazumevano, Kaspersky automatski bira najbolju akciju kada otkrije zloćudni softver tj. ne prepušta vama da odlučite. Ovo je slično podrazumevanom Autopilot mode-u kod Bitdefender Antivirus Plus softvera.

Iz ekrana sa podešavanjima, možete omogućiti ili onemogućiti sigurnosne komponente ili omogućiti detaljniji prikaz. Jedan proizvod koji želite da proučite je „System Watcher“. Ova karakteristika prati aktivnosti sistema i kad je moguće, vraća aktivnost na stanje pre otkrivanja zloćudnog softvera. Takođe možete naći specijalnu kombinaciju tastera da izađete iz zaključanog ekrana sa zloćudnim softverom – Ctrl + Alt + Shift + F4 što je prečica po „default“-u.

Kaspersky radi naporno da izbegne uticaj njihovog softvera na performanse sistema. U delu gde se podešavaju performanse, vidi se da se po „default“-u odlaže svaki unapred određen raspored skeniranja ukoliko je laptop na bateriji. Takođe se softver uzdržava od prekidanja tokom igranja igrica na celom ekranu, a podrazumevano koristi limitirane izvore tokom podizanja sistema koje nije usporeno. Nije potrebno menjati podešavanja, ali nije loše znati šta se dešava u pozadini.

Odlični rezultati nezavisnih laboratorija

Kaspersky proizvodi dobijaju visoke ocene na svim testiranjima. ICSA Labs i West Coast Labs su sertifikovali Kaspersky softver za detekciju zloćudnih softvera i čišćenje; West Coast Labs je dodao „Platinum Checkmark“ sertifikat. Kompanije koje prave sigurnosne softvere plaćaju ovim laboratorijama testiranje i sertifikovanje njihovih proizvoda. Kao deo usluge, laboratorije rade sa proizvođačima softvera na uklanjanju nedostataka kod svojih proizvoda.

Virus Bulletin je sigurnosno informativni portal, centar za testiranje i sertifikaciju. Sedište kompanije je Oxfordshire, Velika Britanija. Virus Bulletin sprovodi mesečno testiranje – nagrađen VB100 sertifikat. Kaspersky je učestvovao u svih 12 najnovijih testova od strane Virus Bulletin-a i zaradio VB100 sertifikat u 10 od tih testova.

Kaspersky AntiVirus 2015 laboratorijski testovi

Av-Test Institut je internacionalni i nezavisni provajder u poljima IT sigurnosti i AntiVirus istraživanjima sa sedištem u Magdeburgu, Nemačka. Cilj istraživačkog rada kreiranog od strane AV-Testa je da direktno detektuje najnovije zloćudne softvere. AV-Test rangira proizvode u tri kategorije: zaštita, performanse i korisnost. Kaspersky je zaradio svih 6 od 6 mogućih poena u sve tri kategorije.

AV-Comparatives sa sedištem u Insbruku – Austrija izvodi širok spektar testova, neki od njih funkcionišu uz pomoć i podršku austrijske vlade. Trenutno, AV-Comparatives Real-World test zaštite je najsveobuhvatniji i najkompleksniji test za procenjivanje mogućnosti zaštite antivirus programa. AV-Comparatives blisko sarađuje sa nekoliko akademskih institucija, posebno sa Univerzitetom u Insbruku koji se bavi kompjuterskim naukama. Na svim statičkim i dinamičkim testovima laboratorije AV-Comparatives, Kaspersky rejting je „Advanced+“ – najveći mogući rejting.

Dennis tehnološka laboratorija sa sedištem u Londonu – Velika Britanija, je nezavisna ustanova za testiranje, specijalizovana za proveravanje sigurnosti koristeći svetski poznat „framework“ pri testiranju protiv zloćudnih softvera. Dennis laboratorija je sertifikovala Kaspersky proizvod na AAA nivou (najveći mogući nivo).

Blokiranje zloćudnih softvera

Ove nezavisne laboratorije imaju veliki broj resursa za testiranje, mada je moguće obaviti i pojedinačna testiranja izlaganjem pojedinih antivirus programa određenim kolekcijama različitih zloćudnih softvera. Kaspersky i Bitdefender su prvi proizvodi koji su testirani od strane novinara PC Mаg-a na njihovim virtualnim mašinama sa Windows 8.1 operativnim sistemom. Čim je otvoren folder sa primercima virusa, Kaspersky je prionuo na posao i odmah očistio 69% procenata virusa. Zatim pri ponovnom pokretanju ostalih virusa koji su preživeli čišćenje, Kaspersky ih je otkrio u 83 posto slučajeva i postigao je ukupni skor od 7.9 poena. Stanovište urednika bloga kompanije Canatlantic je da treba verovati rezultatima nezavisnih laboratorija zbog objektivnosti, sveobuhvatnosti i raznolikosti testova.

Impresivna zaštita protiv „Phishing“-a

Detektovanje sajtova koji služe za prevaru je druga priča. Sajtovi za „pecanje“ ostaju aktivni par dana ili u nekim slučajevim samo par sati. Dok dođu na crnu listu „phishing“ sajtova, mogu već da nestanu. Efikasni filter protiv „pecanja“ mora da proveri sadržaj web sajta, potraži sumnjive tragove koji upućuju na to da je sajt prevara. Kaspersky je pokazao impresivne rezultate u ovoj kategoriji u odnosu na Norton (+2 poena), Chrome (3 poena), Firefox (9 poena) i Internet Explorer (26 poena).

Dodatni alati

Kaspersky AntiVirus definitivno ima jak fokus na suštinske probleme antivirus softvera, a uz to nudi neke dodatne alate koji se mogu pokazati korisnim. Može se izvršiti skeniranje na ranjivost operativnog sistema ili instaliranih programa i mogu ih čak popraviti automatski. Provera konfiguracije pretraživača će učvrstiti sigurnost korigovanjem bilo kog pogrešnog podešavanja.
„Privacy Cleaner“ traži i eliminiše tragove na vašem računaru i istoriju pretraživanja.
Takođe skener može da popravi promene u  konfiguraciji sistema koje je napravio zloćudni softver. Ako „malware“ prođe antivirus i preuzme vaš sistem, ili ako se pokušava očistiti sistem koji nema zaštitu, „butabilan“ Kaspersky „Rescue Disk“ će rešiti problem. Kaspersky „Rescue Disk“ se nalazi u okviru Kaspersky Internet Security tj. putanja je tools – kaspersky rescue disk – create i potom se preuzme na CD/DVD ili USB flash disk (o tome će biti više reči pri predstavljanju softvera Kaspersky Internet Security 2015). Izbor „Cloud“ zaštite nas dovodi do izveštaja za Kaspersky „Security Network“, globalne baze podataka o poznatim sigurnim i opasnim elementima.

Osnovne karakteristike

AntiVirus zaštita

Nagrađivani Kaspersky antivirus softver brani računar od svih tipova zloćudnih softvera uključujući:

 • Kompjuterske viruse
 • Trojance
 • „Crve“
 • „Rootkits“
 • „Spyware“
 • „Bots“
Tehnologija podržana od strane „cloud“-a omogućava zaštitu u realnom vremenu

Safe Money funkcionalnost poredi URL web sajta sa bazom podataka sigurnih sajtova, proverava sertifikat korišćen pri uspostavljanju sigurne konekcije da bi se izbegla bilo kakva tranzicija (u pozadini) sa nameravanog sajta na „lažni“ sajt. Takođe se proverava sistem prilikom obavljanja „online banking“-a.

Sprečavanje korišćenja slabosti softvera

Ako operativni sistem ili neka od aplikacija pokaže određene slabosti zato što nemaju najnovije softverske zakrpe ili primenjena rešenja, Kaspersky „Automatic Exploit prevention“ tehnologija će:

 • Kontrolisati pokretanje izvršnih fajlova sa aplikacija koje su ranjive
 • Proceniti ponašanje izvršnih fajlova – utvrđivanje sličnosti sa zloćudnim softverima
 • Ograničiti operativnost ranjivih aplikacije
Efikasno ažuriranje antivirus baze podataka

Kaspersky omogućava da vaš računar skladišti relativno male antivirus baze podataka. Prednosti su:

 • Minimalni uticaj na performanse računara
 • Brža instalacija i ažuriranje Kaspersky antivirus softvera
Fajl savetnik

Samo jednim klikom miša, Kaspersky „fajl savetnik“ koristi „cloud“ zasnovane tehnologije da proveri sigurnost bilo kog fajla kome želite da pristupite.

URL savetnik

Koristeći podatke do kojih se stiglo preko „cloud“-a a u vezi reputacije pojedinih web sajtova, Kaspersky URL Advisor vas upozorava na linkove ka sumnjivim ili opasnim sajtovima. Omogućava obojene ikonice koje pokazuju da li je link „poverljiv“, „sumnjiv“ ili „opasan“.

Anti-phishing zaštita

Sa regularno ažuriranom bazom podataka, Kaspersky Anti-phishing sistem pomaže u odbrani protiv internet prevaranata koji pokušavaju da pristupe vašim ličnim informacijama.

Sistem „Watcher“

Ukoliko se desi malo verovatni slučaj da vam se računar zarazi zloćudnim softverom tu je Kaspersky Anti-Vurus 2015 koji uključuje jedinstven Kaspersky sistem za posmatranje. Ova tehnologija:

 • Detektuje potencijalno opasna ponašanja na vašem računaru
 • Omogućuje da vratite na prethodno stanje veliki broj opasnih radnji
Minimalno trošenje resursa računara

Kaspersky AntiVirus ima minimalan uticaj na opštu mrežnu aktivnosti i na radnje vezane za instalaciju aplikacija:

 • Pokretanje aplikacije
 • Pokretanje web pretraživača
 • Specijalni Kaspersky Mode za gejmere omogućava da vaš računar bude zaštićen, dok uživate u igranju igrica bez prekida.
Brzo pokretanje, gašenje i vreme reakcije

Kaspersky AntiVirus 2015 je optimizovan da doprinese:

 • Bržem pokretanju i gašenju računara
 • Brzom odzivu prilikom podešavanja sigurnosti i prilikom izbora komandi
Duže trajanje baterije

Ako vam je laptop priljučen na bateriju, Kaspersky AntiVirus2015 automatski ograničava korišćenje resursa. Ovo osigurava da vaš laptop može da bude funkcionalan u dužem vremenskom periodu bre nego što se baterija isprazni.

Optimizovan za Windows

Kaspersky AntiVirus 2014 je optimizovan za Windows 8.

Unapređen korisnički interfejs

Ažuriran glavni prozor za Kaspersky AntiVirus 2015.

Automatski „upgrade“

Nove verzije Kaspersky AntiVirusa mogu biti automatski instalirane na vašem računaru, bez potrebe za „update“-om.

Unapređene funkcionalnosti za skeniranje virusa

Redizajnirani „Task Manager“ olakšava prikaz napredovanja procesa skeniranja a pritom i prikaz stepena korišćenja resursa računara.

Sistemski zahtevi

Osnovni zahtevi za sve instalacije
 • Potrebno je oko 480 MB slobodnog prostora na hard disku
 • CD ili DVD-ROM (za instalaciju programa sa CD-a)
 • Internet konekcija
 • Microsoft Internet Explorer 8 ili novija verzija
 • Microsoft Windows Installer 3.0 ili novija verzija
 • Microsoft.NET Framework 4 ili novija verzija
Operativni sistem Microsoft Windows XP
 • Operativni sistem Microsoft Windows XP Home edicija sa SP3 servis pak-om ili novijom verzijom
 • Operativni sistem Microsoft Windows XP Pro sa SP3 servis pak-om ili novijom verzijom
 • Operativni sistem Microsoft Windows XP Pro – 64 bitni sistem sa SP2 servis pak-om ili novijom verzijom.
Hardverski zahtevi za operativni sistem Microsoft Windows XP
 • Procesor na 800MHz i radnom memorijom od 512MB
Operativni sistemi Microsoft Windows Vista i Microsoft Windows 7
 • Operativni sistem Microsoft Windows Vista sve edicije, 32-bitni i 64-bitni sistem i SP1 servis pak 1.
 • Operativni sistem Microsoft Windows 7 sve edicije, 32-bitni i 64-bitni sistem i SP1 servis pak 1 (napomena: neke funkcionalnosti proizvoda će raditi samo na 32-bitnoj verziji proizvoda).
Hardverski zahtevi za operativne sisteme Microsoft Windows Vista i Microsoft Windows 7
 • Procesor na 1GHz i radnom memorijom od 1GB kod 32-bitne i 2GB kod 64-bitne verzije.
Operativni sistemi Microsoft Windows 8 i Windows 8.1
 • Operativni sistem Microsoft Windows 8 sve edicije, 32-bitni i 64-bitni sistem.
 • Operativni sistem Microsoft Windows 8.1 sve edicije, 32-bitni i 64-bitni sistem.
Hardverski zahtevi za operativne sisteme Microsoft Windows 8 i Windows 8.1
 • Procesor na 1GHz i radnom memorijom od 1GB kod 32-bitnog i 2GB kod 64-bitnog sistema.

Izvor: pcmag.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (15 votes, average: 4,87 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar