011 334 0668
office@canatlantic.com

Kaspersky Internet Security 2014 – detaljan opis

canatlantic blog head picture

Koliko računara imate u svom vlasništvu? Da li imate Mac-a? Mobilne uređaje? Sigurno ih imate nekoliko, tako da standardan paket licencirane zaštite za 3 računara ne može da pokrije sve. Kaspersky Internet Security softver možete instalirati na PC i Mac računarima i Android uređajima. Kaspersky Internet Security – Multi Device je namenjen i kućnim i poslovnim korisnicima.

Kaspersky zaštitni centar

Vaša prijava na Kaspersky Internet Security – Multi Device vam daje pravo da instalirate zaštitu na tri, pet ili deset uređaja. Prijavljivanje se odvija kroz Kaspersky zaštitni centar – online.

Kaspersky Internet Security 2014 zaštitni centar

PC zaštita

Zaštitu za vaš PC računar je omogućio Kaspersky Internet Security, kompleksan softver sa mnoštvom neobičnih i korisnih funkcionalnosti. U posebnom delu ovog članka će biti detaljan opis svih karakteristika Kaspersky Internet Security 2014 softvera.

Kaspersky Internet Security 2014 PC zaštita

Mac zaštita

Korisnici Mac računara mogu instalirati Kaspersky Internet Security za Mac. Kao dodatak antivirus zaštiti i zaštiti protiv pretnji sa Web-a ovaj paket nudi i obimni roditeljski kontrolni sistem.

Kaspersky Kaspersky Internet Security 2014 Mac zaštita

Android zaštita

Kaspersky Internet Security za Android nudi funkcionalnosti koje sprečavaju viruse i krađu. Kao bonus Internet Security blokira i opasne web sajtove u Google Chrome.

Kaspersky Internet Security 2014 Android zaštita

Osigurajte dodatne uređaje

Iz zaštitnog centra možete osigurati dodatne uređaje, a maksimum je broj uređaja koji ste kupili. Otvara se prozor u kome su podeljene kategorije na Windows uređaje, Mac uređaje i pametne ili tablet uređaje.

Kaspersky Internet Security 2014 osiguranje drugog uređaja

Moje licence

Na tabu „Moje licence“ online konzole možete proveriti vaše aktivne licence, videti koji ih uređaji koriste i naći koliko dodatnih instalacija je moguće.

Kaspersky Internet Security 2014 moje licence

Zaključaj i lociraj

Za razliku od mnogih sistema protiv krađe, Kaspersky zahteva da se zaključa uređaj kada se proverava lokacija. Ovaj zahtev čini bukvalno nemogućim da se koristi proizvod za sumnjiva praćenja, što je dobro.

Kaspersky Internet Security 2014 zaključaj i lociraj

Menadžer lozinke

Pošto Kaspersky „Password Manager“ nije deo Kaspersky Internet Security 2014 – Multi Device softvera, upravljanje možete izvesti preko online konzole.

Kaspersky Internet Security 2014 password manager

Zaštita za svaki uređaj

Na početku ćete kreirati Kaspersky nalog online i povezati prijavu sa tim nalogom. Možete instalirati na uređaju koji trenutno koristite ili poslati link da bi ste instalirali na ostalim uređajima.

Zaštita PC računara je obezbeđena putem Kaspersky Internet Security (2014) softvera koji je raznovrsna aplikacija sa mnogo kompletnijim roditeljskim kontrolnim sistemom nego kod drugih sličnih proizvoda. Odlikuje se veoma kvalitetnom detekcijom „spam“-ova i „phishing“-a, a i sprovedena je zaštita pretraživača prilikom finansijskih transakcija.

Korisnici Mac računara imaju zaštitu preko softvera Kaspersky Internet Security za Mac (2014). Softver uključuje skeniranje „malware“-a i blokiranje „phishing“ napada, a takođe je uključen i potpuni roditeljski kontrolni sistem. Pristup Kaspersky Security Network-u (KSN) vam omogućava otkrivanje najnovijih pretnji. Koristeći virtualnu tastaturu možete osujetiti čak i hardverske „keylogger“-e.

Kaspersky Internet Security (za Android) je potpuna mobilna zaštita. Pored komponenti vezanih za blokiranje virusa i sprečavanje kradja postoji i komponenta blokiranja neželjenih poziva i tekstova, skeniranja svih preuzimanja na zloćudne softvere i kršenja privatnosti i označavanja opasnih web sajtova u Chrome-u. Prilikom dodavanja novog uređaja, videće se na listi i iOS. Međutim Multi Device prijava ne uključuje iOS sigurnost. Moguće je instalirati Kaspersky Password Manager za iOS.

Kaspersky zaštitni centar

Kaspersky Multi Device proizvod ranije je bio poznat pod nazivom „Kaspersky ONE Universal Security“ i nije uključivao daljinsko upravljanje. Dodati Kaspersky zaštitni centar ima online administrativni panel i to je definitivno veliki plus. Za svaki od vaših zaštićenih uređaja, admin panel prikazuje instalirani Kaspersky proizvod, na primer Internet Security ili ako je prisutan menadžer lozinki. Admin panel takođe prijavljuje status protekcije svakog uređaja, upozoravajući na neke stvari kao što su problemi sa licencom ili neažurirane antivirus definicije.

Iz zaštitnog centra možete videti sve vaše Kaspersky licence. Stranica licence pokazuje koliko vremena je ostalo na svakoj licenci i koji uređaj je povezan sa određenom licencom. Na ovoj stranici se takođe može pronaći vaš aktivacioni kod.

Kod Android uređaja možete locirati uređaj, snimiti „mugshot“ bilo koje osobe koja je u posedu uređaja, obrisati lične podatke ili izvesti potpuno brisanje na fabričko stanje. Svaka od ovih „antitheft“ akcija zaključava uređaj, tako da se Kaspersky ne može koristiti za skriveno posmatranje.

Koristeći „Anti-Theft“ možete tajno napraviti fotografiju osobe koja je ukrala vaš pametni telefon. Pošalje se specijalna komanda sa „anti-theft“ web portala. Pametni telefon će snimiti korisnika u „secret“ modu i poslaće fotografiju na web portal. „Mugshot“ se može napraviti samo na pametnim telefonima sa ugrađenom prednjom kamerom. Da bi se napravila fotografija potrebno je omogućiti opciju „Allow Mugshot“.

Kaspersky Internet Security 2014

Suština kupovine sigurnosnog paketa u odnosu na kolekciju individualnih sigurnosnih komponenti je da kod paketa imamo sve elemente sigurnosne zaštite koji rade zajedno. Kaspersky Internet Security (2014) suptilno kombinuje antivirus, firewall, zaštitu od „phishing“-a, antispam, roditeljska kontrolu i još mnogo više. Sve komponente rade odličan posao.

Glavni prozor proizvoda izgleda veoma slično standardnom Kaspersky antivirusu. Prijavljuje osnovni sigurnosni status i nudi brzi pristup ka 4 važne komponente. Stvarna razlika se primeti kad kliknete na strelicu koja se nalazi dole desno i tad će biti prikazana potpuna lista svih komponenti.

Glavni prozor

Glavni prozor za Kaspersky Internet Security (2014) izgleda skoro identično kao standardni antivirus. Ovaj softver nudi zbirni sigurnosni status sa brzim pristupom važnim zadacima kao što su skeniranje na „malware“ i provera ažuriranja.

Kaspersky Internet Security 2014 glavni prozor

Sve komponente

Klikom na ikonicu (strelica na gore) u donjem desnom uglu prikazaće se sve komponente za lakši pristup.

Kaspersky Internet Security 2014 sve komponente

Blokiranje „phishing“-a

Paket koristi isti sistem kao standardni antivirus, a takođe je uključena ista zaštita protiv „phishing“-a. Na slici je prikazana blokirana stranica koja je predstavljala opasnost od prevare, a otkrivena je na osnovu heurističkih analiza. Žuti prozor koji upozorava na „phishing“ sajtove ima crvenu ivicu.

Kaspersky Internet Security 2014 blokiran phishing

Podešavanje „firewall“-a

Kaspersky „firewall“ je pametan „podesi-i-zaboravi“ sistem koji radi u pozadini. Većina korisnika nemaju potrebu da menjaju „firewall“ podešavanja.

Kaspersky Internet Security 2014 Firewall podešavanje

Blokiranje „Exploit“ softvera

„Exploit“ softver je dizajniran da pronađe web sajtove koji nisu sigurni. „Exploit“ detektuje koji softver imate na vašem računaru, koji pretraživač, koji operativni sistem. Ako neki od softvera nisu ažurirani „Exploit“ napada. Konačni cilj „Exploit“-a je da preuzme računar. Kaspersky „firewall“ blokira veliki broj „exploit“ napada i uglavnom ih identifikuje po imenu.

Kaspersky Internet Security 2014 Exploit blokiran

Pravila softverskog paketa

Ako ste „firewall“ ekspert, možete istražiti pravila softverskog paketa i prilagoditi ih svojim preferencama. Ako niste, ostavite sve kako je po „default“-u.

Kaspersky Internet Security 2014 pravila softverskog paketa

Blokiran „leak“ test

U svom podrazumevanom modu koji nije interaktivan, Kaspersky jednostavno i tiho blokira sve lukave trikove od strane „leak“ test aplikacija u pokušaju da izbegnu kontrolu programa. Detaljnu poruku kao na slici ćete videti ukoliko je podešen interaktivni mod.

Kaspersky Internet Security 2014 leak test blokiran

Kontrola aplikacija

Iz kontrole aplikacija možete proveriti procenat procesa u sistemu (procesor, memorija) i videti zbirni prikaz aplikacija pri omogućenom „Trusted Applications mode“-u. Ukoliko aplikacije i URL nisu na beloj listi biće blokirane.

Kaspersky Internet Security 2014 kontrola aplikacije

Restrikcije aplikacija

Kaspersky automatski prijavljuje svaku aplikaciju na određeni sigurnosni nivo restrikcije: Poverljivo, Niska restrikcija, Visoka restrikcija ili Nepoverljivo. Aplikacije koje spadaju u kategoriju Nepoverljivo se ne pokreću.

Kaspersky Internet Security 2014 restrikcije aplikacija

Detalji restrikcija

Daljom pretragom možete videti i promeniti restrikcije nametnute određenom programu. Većina korisnika će promeniti restrikcije samo uz instrukcije tehničke podrške.

Kaspersky Internet Security 2014 detalji restrikcije

Antispam podešavanja

Većina korisnika bi trebala da ostavi antispam slajder podešen na srednji preporučeni nivo. Stranica naprednih podešavanja dozvoljava vam da podesite belu i crnu listu, dodate ključne reči ili fraze koje će automatski označiti poruku kao spam i prilagodite tekst dodat subjektu spam poruka.

Kaspersky Internet Security 2014 antispam podešavanja

Roditeljski profil

Novo u ovoj ediciji je da vam Kaspersky sistem roditeljske kontrole dozvoljava prekonfiguraciju podešavanja tako što ćete izabrati jedan od nekoliko profila.

Kaspersky Internet Security 2014 roditeljski profil

Roditeljska kontrola

Za svako dete se može videti zbirni prikaz skorašnjih aktivnosti, pokrenutih aplikacija, blokiranih sajtova i još mnogo toga. Za svaki tip informacije možete dodatno pretražiti za više detalja ili kliknuti na link da se promene povezana podešavanja.

Kaspersky Internet Security 2014 roditeljska kontrola

Restrikcije interneta

Roditeljski kontrolni sistem može izvesti nedeljni raspored termina kada je dozvoljeno korišćenje kompjutera i takođe podesiti dnevni limit korišćenja interneta za radne dane i vikende.

Kaspersky Internet Security 2014 restrikcije interneta

Kategorije filtriranja sadržaja

Po „default“-u, Kaspersky blokira pristup ka svim web sajtovima za odrasle i web sajtovima u nekoliko drugih kategorija. MoŽete prihvatiti „default“-e ili uzeti i izabrati neku od 14 kategorija koju ćete blokirati.

Kaspersky Internet Security 2014 kategorije filtriranja sadržaja

Zaštita privatnih podataka

Kao deo roditeljskog kontrolnog sistema, postoji mogućnost sprečavanja da vaša deca prenose privatne podatke. Obratite pažnju da su ovi podaci prikazani kao običan tekst svakome ko ima lozinku vaše roditeljske kontrole, pa se preporučuju kompleksnije lozinke.

Kaspersky Internet Security 2014 privatni podaci

Siguran novac

Kada posetite poznate osetljive sajtove kao što su bankarski sajtovi, Kaspersky „Safe Money plugin“ će vam ponuditi da otvorite sajt u zaštićenom pretraživaču. Prvo se proverava sajt, proverava se da li je konekcija bezbedna i uverava da vaš računar nije ugrožen.

Kaspersky Internet Security 2014 safe money

Zelena ivica

Zelena ivica vam vizuelno dočarava da je pretraživač zaštićen od strane „Safe Money“ tehnologije. Kaspersky sprečava unos malicioznog koda i blokira „keylogger“-e u ovom modu.

Kaspersky Internet Security 2014 zelena ivica

Kao po pravilu Kaspersky je odlično ocenjen od strane nezavisnih laboratorija. Softver je uvek rangiran pri vrhu na svim testovima AV-Comparatives laboratorije. Ista Web Anti-Virus tehnologija koja sprečava slučajni pristup web sajtovima koji hostuju zloćudne servere služi i da korisnike drži dalje od prevarljivih (phishing) sajtova. Kao sva stvarno efikasna „antiphishing“ rešenja, Kaspersky koristi kombinaciju pretrage poznatih „phishing“ sajtova i heurističkih analiza nepoznatih web sajtova. Kao i kod standardnih antivirusa, Kaspersky paket ima ugrađenu tehničku podršku. Takođe u ponudi je i korisna kolekcija bonus alata, uključujući butabilan „Rescue“ disk i alati za uklanjanje tragova korišćenja računara i interneta.

Izuzetno precizni antispam

Kaspersky antispam modul analizira dolazeće POP3 i IMAP email poruke i obeležava spam poruke modifikujući liniju „subject“. Markiraju se sumnjive spam poruke na isti način. Spam filter je integrisan sa Microsoft Outlook-om i Outlook Express-om. U podržavanim email klijentima automatski briše spam poruke ili ih pakuje u specijalni korisnički folder. Ostali koji koriste druge email klijente mogu jednostavno da kreiraju pravilo za poruke da bi upravljali porukama koje su označene kao spamovi. Spam filter je podrazumevano podešen na srednji preporučeni sigurnosni nivo.

Spam filter je testiran tako što je preuzeto hiljade email-ova sa inficiranog test sistema. Kaspersky se pokazao kao spektakularno precizan. Nije uklonio nijednu validnu ličnu poruku.

Inteligentni „firewall“

„Firewall“ je izuzetno snažan. Svaki pokušaj da se onemogući koristeći tehnike koje se mogu kopirati u zloćudnom programu je odbijen. Takođe nije uspeo ni pokušaj da se sistem napadne sa Core Impact alatom. Nijedan od „exploit“-a nije uspeo da probije sigurnosni sistem a blokirano je preko 60 procenata i identifikovani su po nazivu. Kaspersky ima različit pristup kontroli programa nego mnogi „firewall“ alati, pošto koristi sistem poverljivih nivoa. Poznati dobri programi sa njihovim ogromnim bazama podataka dobijaju „Trusted“ rejting i dozvoljen im je pun pristup svim resursima. Poznati loši programi dobijaju „Untrusted“ rejting i ne mogu da se pokrenu. Programi sa rejtingom „Unknowns“ su rangirani kao „Low Restricted“ ili „High Restricted“, zavisno od njihovog ponašanja, sa odgovarajućim limitom na pristup sistemskim resursima.

Impresionirani smo sa ovim „firewall“-om. Uspeo je da odbije „exploit“-e i upravlja programom kontrole bez bombardovanja korisnika.

Zaokružena roditeljska kontrola

Roditeljski kontrolni sistem u novoj verziji Kaspersky softvera izgleda prilično drugačije, ali funkcionalnosti su ostale slične. Pošto ne treba svakome roditeljska kontrola, ova komponenta nije omogućena po „default“-u. Kada je jednom omogućite, morate postaviti lozinku da bi se zaštitila podešavanja, tako da deca ne bi mogla da isključe roditeljsku kontrolu. Glavni prozor roditeljske kontrole izlistava sve Windows korisničke naloge. Klikom na ime naloga se otvara strana sa detaljnim podešavanjima. Novost u ovoj ediciji, možete primeniti predefinisana podešavanja za tri profila: „Default“ (samo posmatranje), „Child“ (blokiranje neprikladnih sajtova i preuzimanja) i „Teen“ (blokiranje neprikladnih sajtova). Takođe možete sami prilagoditi podešavanja. Roditelji će verovatno biti zahvalni zbog neobične „Outage“ funkcionalnosti, koja prisili decu da naprave pauzu od sedenja ispred kompjutera, što nam se čini vrlo razumnim.

Kao što smo očekivali, roditeljski kontrolni sistem blokira pristup neprikladnim sajtovima. Dok mnogi proizvodi jednostavno proveravaju URL prema bazi podataka poznatih sajtova, Kaspersky primenjuje „real-world“ analizu. Na primer, na sajtovima koji objavljuju kratke priče blokira se pristup pričama sa erotskom tematikom. Kaspersky može da primeni blokiranje po kategorijama da obezbedi (HTTPS) sajtove, tako da vaš pametni klinac ne može da izbegne posmatranje koristeći sigurnosan anonimni proxy.

Ako vaša deca komuniciraju sa drugarima preko „messenger“-a (suprotno od socijalnih medija) Kaspersky će vam omogućiti monitoring i kontrolu njihovih konverzacija. Kaspersky upravlja svim poznatim IM uslugama i nekim nepoznatim takođe. Roditelji mogu da banuju kontakt sa specifičnim korisničkim imenom, ograniče pristup dok ne provere kontakte ili da filtriraju korisničke ključne reči. Takođe će snimiti obe strane svake IM konverzacije.

„Safe Money“ za sigurno surfovanje

Predstavljen prošle godine, „Safe Money“ je aplikacija dizajnirana da zaštiti vaše „online“ finansijske transakcije i ostale osetljive internet aktivnosti. Kada posetite poznati finansijski sajt, Kaspersky vam automatski nudi da otvori taj sajt u pretraživaču koji je zaštićen „Safe Money“ aplikacijom. Možete omogućiti da se to uradi automatski sledeći put, a možete primeniti ovu zaštitu na bilo koji sajt koji izaberete, čak i ako ne nudi zaštitu automatski. Pre nego što otvorite sajt, „Safe Money“ verifikuje da je sajt siguran, tj da nije u pitanju prevara i dvaput proverava sigurnosni sertifikat sajta. Ako je vaš sistem ranjiv što bi moglo dovesti u opasnost lične podatke, morate prvo da popravite vaš sistem. Jednom kad se pokrene „Safe Money“ štiti pretraživač protiv napada kao što su „code injection“ i čitanje podataka iz memorije pretraživača.

Ako želite da budete sto posto sigurni da niko neće uhvatiti vašu lozinku, možete je ukucati koristeći virtuelnu tastaturu. Čak i ako ne koristite virtuelnu tastaturu, „Safe Money“ poziva specijalni sigurnosni „driver“ za sva polja u zaštićenom prretraživaču i za polja sa lozinkom na drugim sajtovima. Dobićete vizuelnu potvrdu da je sigurnosna tastatura aktivna kada unesete svoju lozinku. Pre nego što dozvoli konekciju, „Safe Money“ će verifikovati da je sajt bezbedan, konekcija i vaš sistem sigurni.

Izvor: pcmag.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (6 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar