011 334 0668
office@canatlantic.com

Kaspersky Pure 3.0 Total Security – detaljan opis

canatlantic blog head picture

Svaki računar bi trebao da ima antivirus i firewall zaštitu, što nude svi antivirus softveri. Razlikuju se po dodatnim komponentama. Kaspersky Pure 3.0 Total Security definitivno spada u kategoriju koja ima sve moguće sigurnosti integrisane u jedan paket.


Kaspersky Pure 3.0 Total Security

Glavni prozor

Glavni prozor Kaspersky Pure 3.0 softvera reflektuje trenutni sigurnosni status i nudi brzi pristup važnim sigurnosnim akcijama. Ukoliko se desi neki problem, prozor menja boju.

Kaspersky Pure 3.0 glavni prozor

Kaspersky „Security Network“

Učestvujući u ovom programu, ne samo da doprinosite otkrivanju novih pretnji, nego dobijate i bolju zaštitu vašeg sopstvenog sistema.

Kaspersky Pure 3.0 Security network

Simultano skeniranje

„Task manager“ kompanije Kaspersky može da upravlja višestrukim simultanim skeniranjem. Ukoliko je skeniranje prekinuto, na primer zbog zahtevanog „reboot“-a na kraju napredne dezinfekcije, nastavlja se tamo gde je i prekinuto.

Kaspersky Pure 3.0 simultano skeniranje

Skeniranje posle ažuriranja

Ne morate da čekate da kompletirate ažuriranje pre nego što otpočne skeniranje. Kaspersky nudi da zadrži skeniranje dok se ažuriranje ne kompletira i tada ga pokreće sa najnovijim definicijama.

Kaspersky Pure 3.0 skeniranje posle ažuriranja

Skripta za podršku

Kada se zloćudni softver pomeša sa normalnim operacijama Kaspersky softvera, ugrađeni alati za podršku generišu detaljni izveštaj u vidu analize sastavljene od strane eksperata za tehničku podršku. U nekim slučajevima, oni rešavaju problem slanjem skripte za čišćenje od zloćudnih softvera i ostalih pretnji.

Kaspersky Pure 3.0 skripta za podršku

Detektovan zloćudni softver

Kaspersky automatski sanira aktivnosti zloćudnih softvera na vašem sistemu. Za pretnje sa niskim rizikom kao što su mobilni administrativni softveri, Kaspersky pita korisnika šta da radi.

Kaspersky Pure 3.0 detektovan zloćudni softver

Opasne internet adrese

Kaspersky Web Antivirus komponenta blokira pristup internet adresama za koje je poznato da hostuju zloćudne softvere ili druge pretnje.

Kaspersky Pure 3.0 opasne internet adrese

Skeniranje u vezi ranjivosti sistema

Nedostaci u operativnom sistemu i aplikacijama mogu proizvesti ranjivost vašeg sistema na „exploit“ napade. Skeniranjem se mogu pronaći i rešiti ovi problemi, jedan po jedan.

Kaspersky Pure 3.0 skeniranje na ranjivost sistema

Zaštita protiv „phishing“-a

Prilikom testiranja, Kaspersky zaštita protiv „phishing“-a se pokazala kao neobično precizna, sa koeficientom detekcije mnogo boljim nego što ih postiže konkurencija.

Kaspersky Pure 3.0 zaštita protiv phishing-a

Pronalaženje „phishing“-a

U nameri blokiranja pristupa poznatim „phishing“ sajtovima, Kaspersky analizira nepoznate internet adrese i blokira one koje bi mogle biti zaražene ili se koriste u cilju prevare.

Kaspersky Pure 3.0 pronalaženje phishing-a

Kontrola aplikacija

U najvećem broju slučajeva, Kaspersky „firewall“ sam upravlja kontrolom aplikacija, dodeljujući svakom programu odgovarajući rejting poverenja. Softver ponekad pita korisnika o nepoznatom, potencijalno opasnom programu.

Kaspersky Pure 3.0 kontrola aplikacija

Aktivnosti aplikacija

Na stranici „Applications Activity“ možete videti detalje o svim pokrenutim aplikacijama ili svim aplikacijama koje posmatra Kaspersky.

Kaspersky Pure 3.0 aktivnosti aplikacija

Blokiran „Exploit“

Prilikom testiranja, Kaspersky blokira blizu 70 procenata od „exploit“ napada, a većinu od njih identifikuje upisujući ime „exploit“-a.

Kaspersky Pure 3.0 blokiran exploit

Podešavanje antispama

Kada prvi put pokrenete vaš email nalog posle instaliranja Kaspersky softvera, videćete prozor sa jednostavnim podešavanjima. Podrazumevano se obeležavaju spam poruke.

Kaspersky Pure 3.0 podešavanja antispama

Password Manager

Kaspersky PURE uključuje kompletni „Password manager“ koji može da zapamti podatke za logovanje, popuni web forme ličnim podacima i po potrebi generiše bezbedne lozinke.

Kaspersky Pure 3.0 password manager

Sinhronizovanje lozinki

Novo u ovoj ediciji je da „password manager“ može da sinhronizuje vaše lozinke i podatke za identifikaciju između više uređaja. Da bi ste koristili ovu funkcionalnost, morate kreirati nov ili se ulogovati u postojeći online Kaspersky nalog.

Kaspersky Pure 3.0 sinhronizovanje lozinki

Podaci za identifikaciju

Možete kreirati više od jednog identiteta za popunjavanje web formi, sa ličnim podacima, kontakt informacijama, Internet konekcijama i poslovnim detaljima. Svaki identitet možete povezati sa jednom ili više kreditnih kartica i bankovnih računa.

Kaspersky Pure 3.0 podaci za identifikaciju

Roditeljska kontrola

Komponenta roditeljske kontrole vam omogućava primenu različitih podešavanja za svaki Windows korisnički nalog. Možete primeniti predefinisani „Child“ ili „Teen“ profil, podesiti na monitoring bez blokiranja pristupa ili definisati prilagođeni profil.

Kaspersky Pure 3.0 roditeljska kontrola

Filtriranje web sadržaja

Kaspersky može blokirati pristup neprikladnim sadržajima koji pripadaju nekoj od 14 različitih kategorija. Softver blokira sigurnosne (HTTPS) sajtove kada je to neophodno.

Kaspersky Pure 3.0 filtriranje web sadržaja

Vremensko ograničenje

Roditelji mogu podesiti nedeljni raspored i dnevni maksimum za korišćenje interneta i generalno za korišćenje kompjutera. Takođe postoji opcija da se podesi vremensko ograničenje bilo kog programa ili da se blokira pristup tom programu.

Kaspersky Pure 3.0 vremensko ograničenje

Izveštaj roditeljske kontrole

Roditelji mogu da vide izveštaj o svakoj dečjoj aktivnosti ili da zađu dublje u detalje kao što su blokirane URL adrese, konverzacije preko mesendžera i pokušaji slanja roditeljski definisanih ličnih podataka.

Kaspersky Pure 3.0 izveštaj roditeljske kontrole

Kontrola lokalne mreže

Omogućavanjem kontrole lokalne mreže na svim vašim PC računarima, možete videti i korigovati probleme na bilo kom uređaju sa jedne lokacije.

Kaspersky Pure 3.0 kontrola lokalne mreže

Kreiranje zadatih „backup“-a

Možete kreirati bilo koji broj zadatih „backup“-a u Kaspersky „backup“ sistemu, određujući šta da se „backup“-uje i gde da se skladište „backup“ fajlovi, kao i definisanje rasporeda za regularne „backup“-3.

Kaspersky Pure 3.0 kreiranje zadatih backup-a

Podrška za DrobBox

Novo u ovoj ediciji je da se može povezati DropBox nalog za online skladištenje vaših Kaspersky „backup“ arhiva.

Kaspersky Pure 3.0 dropbox podrška

Enkriptovani kontejneri

Možete kreirati jedan ili više enkriptovanih kontejnera za skladištenje osetljivih fajlova. Kada je kontejner otvoren, možete prebaciti fajlove u ili iz njega, kao kod svakog diska. Kada je zaključan, fajlovi su potpuno nedostupni.

Kaspersky Pure 3.0 enkriptovani kontejneri

File Shredder

Da bi ste stvarno osigurali vaše osetljive fajlove, obrišite ih tajno sa „File Shredder“-om posle kopiranja u enkriptovani kontejner. Možete izabrati od sedam različitih algoritama, mada bi i podrazumevano brzo brisanje bilo dovoljno da se spreči skoro svaki forenzički oporavak fajlova.

Kaspersky Pure 3.0 File Shredder

Privatnost prilikom brisanja podataka

Vaše pretraživanje i korišćenje kompjutera ostavlja tragove koji ostali mogu da prate. Ako želite da vaše aktivnosti ostanu skrivene, koristite „Privacy Cleaner“ da obrišete te tragove.

Kaspersky Pure 3.0 Privacy Cleaner

Čistač nekorišćenih podataka

Ponekad trošite mnogo prostora na disku skladišteći beskorisne fajlove. Čistač će eliminisati te fajlove i oporaviti prostor koji su ti fajlovi zauzeli.

Kaspersky Pure 3.0 čistač nekorišćenih podataka

Safe Money

Svaki put kad uđete u poznat finansijski sajt, Safe Money komponenta će ponuditi da otvori sajt u sigurnom pretraživaču. Takođe utvrđuje da li je vaš operativni sistem ranjiv na napade usmerene ka „online banking“-u i overava sajtove koje posećujete.

Kaspersky Pure 3.0 Safe Money

Siguran unos podataka preko tastature

Svaki put kada unesete lozinku, Kaspersky automatski kreira enkriptovanu konekciju između vaše tastature i web sajta. Ovo sprečava „keylogger“-e od preuzimanja osetljivih podataka.

Kaspersky Pure 3.0 kontrola aplikacija

Glavni prozor proizvoda ima 3 velika tastera: „Backup“, „Computer Protection“, „Parental Control“ i svaki prikazuje osnovnu statistiku vezanu za područje koje pokrivaju. Ukoliko se desi neki problem sa podešavanjima sigurnosti, odgovarajući panel menja boju iz zelene u žutu ili crvenu; klikom na „Fix“ taster vam se pruža prilika da se koriguju svi problemi.

Instalacija i skeniranje

Kaspersky PURE se instalira bez problema na velikoj većini test sistema koji su zaraženi zloćudnim softverima. „WindowsUnlocker“ funkcija Kaspersky diska za spašavanje je uklonila „ransomware“ softver. „Ransomware“ je tip zloćudnog softvera dizajniran da blokira pristup kompjuterskom sistemu dok se ne uplati određena suma novca.

Kada Kaspersky otkrije pretnju visokog rizika, ponudiće da pokrene napredni dezinfekcioni proces, uključujući automatski sistem „reboot“. Kaspersky Task Manager je potpuno sposoban za simultano pokretanje višestrukog skeniranja.

Ocene nezavisnih laboratorija

Kaspersky antivirus tehnologija definitivno postiže odlične rezultate kod nezavisnih laboratorija. ICSA i West Cost laboratorije su sertifikovale Kaspersky za antivirus detekciju i uklanjanje; West Coast laboratorije su nagradile Kaspersky sa svojim platinastim „Checkmark“ sertifikatom.

Austrijska laboratorija AV-Comparatives pušta antivirus proizvode kroz brojne različite testove. Na tri najvažnija testa Kaspersky je ocenjen sa „ADVANCED+“, što je najviši rejting. AV-Test propušta antivirus proizvode kroz kolekciju statičkih i dinamičkih testova u tri kategorije: Protekcija, Popravljanje i Upotrebljivost. Kaspersky je dobio 5.5 od 6 mogućih poena u prve dve kategorije i 5 poena za upotrebljivost što je ukupno 16 poena od maksimalno mogućih 18 a za sertifikat je potrebno 11 poena.

Izuzetno precizna detekcija „phishing“-a

Kaspersky PURE blokira pristup poznatim „phishing“ sajtovima; takođe koristi analize u realnom vremenu za detekciju novih sajtova koji služe za prevaru. Crveno upozorenje označava poznati „phishing“ sajt, dok žuto upozorenje znači da je sajt detektovan pomoću heurističke analize. Ova zaštita od „phishing“-a se pokazala kao neverovatno efikasna.

Inteligentan „Firewall“

Kaspersky upravlja kontrolom bez uznemiravanja korisnika. Aplikacija automatski konfiguriše dozvole za poznate programe. Kada se naleti na nepoznate programe, dodeljuje se nivo poverenja u zavisnosti od ponašanja programa. Ukoliko je nizak nivo poverenja program će imati manji pristup mreži i osetljivim područjima sistema.

Skeniranje ranjivih delova sistema

Korisnik želi „firewall“ koji kontroliše napade „exploit“-a, radi sigurnije zaštite od najnovijih „exploit“-a za koje još ne postoje sigurnosne „zakrpe“. Sa druge strane poznati napadi se mogu preduhitriti tako što će operativni sistem, pretraživači i osetljive aplikacije biti potpuno pokrivene (patched). Kaspersky „Vulnerability Scan“ generiše izveštaj o značajnim nepokrivenim (unpatched) sistemskim komponentama i aplikacijama trećih strana. Klik na određeni pronađeni problem dovodi do pojave „fix“ dugmeta. Kada se klikne na „fix“ dugme izdejstvuje se
i instalira „zakrpa“.

Siguran Antispam

Kaspersky antispam komponenta filtrira POP3 ili IMAP mail i integriše sa Microsoft Outlook, Outlook Express ili Windows Mail-om. Obeležava spamove i moguće spamove tako što modifikuje liniju gde upisujemo predmet poruke.

„Cross-Device Password Manager“

Svaki korisnik interneta ima veliki broj lozinki za pristup nekoj od društvenih mreža, naloga ili aplikacija. Da bi vaša lozinka bila snažna i jedinstvena Kaspersky pruža pomoć u vidu sistema za upravljanje lozinkama. Menadžer lozinki kompanije Kaspersky kontroliše sve očekivane probleme koji se mogu pojaviti. Softver „hvata“ vaše korisničko ime i lozinku dok se logujete na neki od sigurnih sajtova i automatski ih popunjava kad ponovo posetite sajt koji ima sačuvane vaše lične podatke. Softver može da uskladišti više prijava za isti sajt, detektuje i snima promene lozinki.

Klikom na „password manager“ dugme u vašem pretraživaču se pojavljuje meni koji uključuje sve vaše sačuvane prijave, organizovane preko podmenija koji odgovaraju svakoj grupi koju ste definisali. Selektovanje jedne od stavki iz menija vas vodi ka sajtu gde se automatski popunjavaju polja vašim ličnim podacima.

Takođe možete definisati jedan ili više identiteta koji služe prilikom popunjavanja web formi. Za svaki identitet možete uključiti lične detalje kao što su puno ime i datum rođenja, elektronske kontakt informacije, nalozi sa društvenih mreža i poslovni podaci. Takođe možete dodati jedan ili više bankovnih računa ili kreditnih kartica. Kada otvorite web formu, Kaspersky stavlja crvenu ivicu oko polja koja se popunjavaju; samo je potrebno da izaberete željeni identitet.

Novo u ovoj ediciji je da Kaspersky može da sinhronizuje vaše lozinke i identifikacione podatke izmeđju više sistema, preko vašeg Kaspersky online naloga.

Potpuna roditeljska kontrola

Da bi ste koristili roditeljsku kontrolu potrebno je da definišete lozinku radi zaštite podešavanja i da identifikujete koji Windows korisnički nalozi treba da se kontrolišu. Za svaki nalog možete izabrati predefinisani „Child“ ili „Teen“ profil, podesiti na monitoring bez blokiranja ili definisati prilagođena podešavanja.

Kaspersky može blokirati neprikladne web sajtove koji su svrstani u 14 kategorija. Zaštita ne zavisi od toga koji pretraživač koristite. Softver takođe upravlja i HTTPS konekcijama. To znači da vaše dete neće moći da izbegne roditeljsku kontrolu koristeći nepoznati pretraživač ili tako što će se konektovati preko sigurnog anonimnog proxy-ja. Za svaki sajt koji to podržava, Kaspersky može učiniti da „Safe Search“ ostane uključen.

Neki roditeljski kontrolni sistemi dozvoljavaju roditeljima da kontrolišu vreme koje je dete provelo na internetu; drugi ograničavaju deci korišćenje računara. Kaspersky softver omogućava i jedno i drugo sa nedeljnim rasporedom dozvoljenog vremena plus dnevni maksimum za korišćenje kompjutera i interneta. Može se primeniti sličan raspored na bilo koji specifičan program, s tim što je uključena i mogućnost da se totalno blokira korišćenje tog programa.

Možete konfigurisati roditeljski kontrolni sistem da posmatrate aktivnost vašeg deteta na društvenim mrežama ili mesendžerima, sa opcijom blokiranja specifičnih kontakata i filtriranja po specifičnim ključnim rečima. Privatnost mora biti briga svakog roditelja. Vi sigurno ne biste ostavili kućni broj telefona ili adresu na nekom sajtu, ali vaše dete bi moglo to da uradi. U roditeljsku kontrolu je ugrađena opcija prevencije prenosa specifičnih privatnih informacija.

Kontrola lokalne mreže

„Home Network control“ se jednostavno aktivira na svakom računaru i pritom se koristi ista administrativna lozinka. Jednom kad se računari pronađu na mreži, vide se u glavnom kontrolnom panelu, a svaki sigurnosni problem će biti označen zastavicom.

Iz konzole kontrole lokalne mreže možete korigovati probleme, pokrenuti skeniranja i obaviti ažuriranja. Ako daljinski računar ima konfigurisane i zakazane „backup“-e, možete pokrenuti „backup“. Možete čak i prilagoditi podešavanja roditeljske kontrole i videti izveštaje roditeljske kontrole.

Oni koji su zabrinuti zbog sporijeg internet protoka mogu konfigurisati računare na mreži tako da se ažuriranja obavljaju grupno. U ovom modu, samo jedan računar se konektuje na sajt kompanije Kaspersky zbog skidanja „update“-a, dok ostali računari „izvlače“ svoje „update“-e sa ovog lokalnog kompjutera.

Poboljšani „backup“

Hakeri i virusi nisu jedine pretnje vašem računaru i podacima. Lopovi mogu ukrasti laptop; desktop računar može biti spržen u slučaju strujnog udara. U tim slučajevima najvažnije je da imate „backup“-e najvažnijih podataka.

Prethodna verzija Kaspersky PURE nudi veliki broj opcija gde skladištiti vaše „backup“ fajlove. Po „default“-u „backup“ je usmeren ka hard diskovima na vašem računaru, ali možete takođe usmeriti na eksterni disk ili na FTP server.

„Backup“ usmeren na lokalni disk nije od pomoći ukoliko je ceo računar uništen ili ukraden. Novo u ovoj verziji je da Kaspersky može da linkuje „backup“ ka vašem Dropbox nalogu i da tamo skladišti „backup“. Imajte na umu da su vaši „backup“ fajlovi u istom procentu sigurni kao i sve drugo na Dropbox-u, ni više ni manje.

Enkriptovani i obrisani fajlovi

Sprečavanje uvida u sadržaj poslovnih planova ili drugih osetljivih fajlova može biti veoma važno. Prebacite ove fajlove u enkriptovan Kaspersky kontejner gde će biti sigurni od njuškanja.

Kada unesete lozinku i otvorite enkriptovan kontejner, kontejner se ponaša kao bilo koji drugi disk. Možete kopirati fajlove u i iz kontejnera ili možete ih kreirati direktno u kontejneru. Kada zatvorite i enkriptujete disk, nema načina da neko pristupi fajlovima.

Ako samo premestite osetljive fajlove u enkriptovan kontejner, obrisani podaci ostavljaju trag na originalnoj lokaciji, iako je taj prostor obeležen kao slobodan prostor na disku. Moguće je da forenzički ekspert povrati nezaštićenu originalnu verziju. Umesto premeštanja, kopirajte fajlove u enkriptovan kontejner i zatim koristite Kaspersky „File Shredder“ da bezbedno obrišete original.

„Cleanup Scanners“

Mnogi softveri u svoje proizvode uključuju mogućnost da nađu i obrišu beskorisne fajlove i tragove pretraživanja. Kaspersky razdvaja ove dve funkcionalnosti na „Privacy Cleaner“ i „Unused Data Cleaner“. „Privacy Cleaner“ je okrenut ka istoriji pretraživanja, keširanim fajlovima i Windows „log“ fajlovima, dok „Unused Data Cleaner“ pronalazi privremene i ostale nepotrebne fajlove. Oba alata vam daju opciju da vidite šta je pronađeno i da izaberete stavku koju želite da obrišete.

Mnogi napadi virusa i „exploit“-a su usmereni ka Internet Explorer-u. Zato je važno podesiti IE na maksimalni nivo sigurnosti.

„Safe Money“ i sigurni unos podataka

Obavljanje kupovine i bankarska plaćanje preko interneta su izuzetna pogodnost, ali uvek postoji opasnost da transakcija nije savršeno sigurna. Kada odete na sajt neke finansijske institucije ili na neke slične osetljive sajtove, Kaspersky „Safe Money“ prvo verifikuje da li je internet adresa validna, da li je sigurnosni sertifikat važeći i da li vaš operativni sistem nije ranjiv. Ukoliko je sve u redu, softver nudi da otvori sajt u sigurnom pretraživaču.

Kada koristite „Safe Money“ ili unosite lozinke i ostale osetljive podatke, Kaspersky pruža unos preko sigurne tastature. Ovo omogućava enkriptovanu konekciju između tastature i polja za unos podataka, konekcija se ne može presresti od strane „keylogger“-a ili drugih zloćudnih softvera. Softver ovaj zadatak obavlja veoma nenametljivo; vidi se samo obaveštenje da je omogućen unos podataka preko sigurne tastature.

Da bi smo bili potpuno sigurni da ne postoji šansa da vam neko presretne ono što unesete preko tastature, možete pozvati Kaspersky virtualnu tastaturu. Kliknite u polje za unos, otvorite virtualnu tastaturu i pojaviće se tasteri za unos.

Izvor: pcmag.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (6 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar