011 334 0668
office@canatlantic.com
canatlantic blog head picture

Prvi izbor

Apple iPad (četvta generacija)

Prednosti: Novi brži A6X procesor omogućuje dodatnu sistemsku brzinu i grafičku snagu. Takođe Apple nudi najraznovrsniji izbor aplikacija u svojoj prodavnici.

Mane: Četvrta generacija iPad-a je skoro identičan svom prethodniku – ista veličina, težina i Retina displej. Prilično je težak za držanje u jednoj ruci.

iPad 4 lock

Svake godine od 2010. se pojavljivala nova verzija iPad-a. U 2012. godini su se pojavile 3 verzije. Prvo iPad Mini pa treća generacija iPad-a sa Retina displejom i na kraju iPad četvrte generacije. Novi iPad ima nekoliko nadogradnji od kojih je najvažniji „Lightning“ konektor. Ovaj konektor je zamenio stari 30-pinski konektor, kao i kod svih drugih novih iOS uređaja. Dok je zadnja iSight kamera ostala ista (5 megapiksela), prednja FaceTime kamera je unapređena u HD status, 720p video snimanje. Najveća promena je zamena treće generacije A5X procesora sa novim A6X procesorom. A6X procesor ubrzava iPad do nivoa koji se očekuje i omogućuje još bolji izgled grafike Retina displej.

Najbolji mali tablet

Google Nexus 7

Prednosti: Nexus 7 ima pregledan i jasan displej, prijatnog dizajna, sa dugotrajnom baterijom. Android 4.2 ima dodatne korisne aplikacije.

Mane: Androidu i dalje nedostaju neke aplikacija optimizovane za tablete, novije igrice a takođe i brzina HSPА+ brzine su zavisne od lokacije.

Google Nexus 7 – Sa odličnim dizajnom i korisnim softverskim karakteristika i sa nižom cenom, Nexus 7 je najjeftini način da se iskoristi najbolje što Android operativni sistem može da ponudi.

Nexus 7 je tablet računar razvijen od strane Google-a u u saradnji sa kompanijom Asus. To je prvi tablet u Google Nexus seriji korisničkih uređaja koji koristi Android operativni sistem. Nexus 7 ima displej od 7 inča (180 mm), Nvidia Tegra 3 quad-core chip, 1GB memorije, Wi-Fi, NFC konekciju i 8, 16 i 32GB skladišnog prostora za podatke. Tablet je prvi uređaj koji se isporučivao sa 4.1 verzijom Android operativnog sistema – „Jelly Bean“. Integracijom Google play-a sa Android 4.1 operativnim sistemom Google je zamislio Nexus 7 kao uređaj za zabavu i platforma za čitanje e-knjiga, gledanje televizijskih emisija i filmova, igranje igrica i slušanje muzike.

google-nexus-7

Rad na dizajnu za Nexus 7 počinju u januaru 2012. godine nakon sastanka izvršnih direktora kompanija Google i ASUS na Internacionalnom CES (Consumer Electronics Show) sajmu elektronike. Dizajn uređaja je zasnovan na tablet uređaju kompanije ASUS pod nazivom „Eee Pad MeMO ME370T“. Nexus 7 je komercijalno uspešan model sa prodatih 4.6 miliona uređaja u 2012. godini. Dobijao je nagrade kao što su „Tablet godine“ u organizaciji T3 magazina za 2012. godinu i „Najbolji mobilni tablet“ na dodeli globalnih mobilnih nagrada za 2013. godinu. Nexus 7 ima konkurenciju u sličnim uređajima kao što su Kindle Fire, Nook Tablet i Nook HD i iPad Mini.

Ima nekoliko novih mogućnosti u novoj verziji Nexus 7, ovog puta sa Android 4.2 operativnim sistemom. Novost je „Gesture Type“, odgovor Google-a na Swype. Takođe opcija Multi Screen implementira korisničke naloge u Adroid 4.2. Jednostavno se dodaje novi korisnik putanjom Settings>Users i prateći postupak dodavanja novog korisničkog naloga. Novi korisnički nalozi i sadržaj na tim nalozima mogu biti poništeni od strane vlasnika tableta (primarni nalog) u bilo koje vreme. Takođe, bilo koji drugi korisnički nalozi na tabletu mogu prihvatiti ažurirane aplikacije. Pri prebacivanju na novog korisnika se ulazi u „lock screen“, selektuje se ikonica korisnika i potom se otključa tablet. Ovo je manje elegantno rešenje nego Nook HD implementacija profila koja zahteva da se pritisne korisnički nalog na vrhu ekrana, da se selektuje novi korisnik i da se posmatra kako se sadržaj menja u sadržaj novog korisnika.

Najbolji tablet u radu sa medijima

Amazon Kindle Fire HD 8.9

Prednosti: Kindle Fire HD 8.9 ima prelep HD ekran, neverovatno brz 4G LTE, i pristup jednom od medijski najboljih eko sistema. Novi Fire HD interfejs više odgovara ekranu od 8.9 inča.

Mane: Web mogućnosti nisu kompletne u poređenju sa ostalim tabletima. Dizajn tableta je prilično skroman sa neupadljivim dugmadima. Veliki broj igrica i aplikacija koje nisu namenjene zabavi nisu dostupne.

Kindle Fire HD 8.9 – Namenjen za rad sa medijima, najbolji u toj klasi.

Kindle Fire HD je druga generacija Amazon Kindle Fire serije tačskrin tablet kompjutera. Predstavljen je 6. septembra 2012. godine i dostupan je u dva modela, 7 i 8.9 inča. Verzija od 7 inča je predstavljena 14 septembra, dok je 8.9 inča model sa 4G predstavljen 18. novembra. Model od 7 inča ima Texas Instruments OMAP 4460 procesor, koji se takođe nalazi na BlackBerry PlayBook 4G LTE, dok model od 8.9 inča koristi OMAP 4470 procesor. Oba modela imaju Dolby audio i stereo zvučnike. Uređaj ima dve Wi-Fi antene na 2.4 GHz i 5 GHz band koji koristi MIMO radi unapređenja prijema. Fire HD 8.9 po veličini ekrana se nalazi između modela iPad Mini od 7.9 inča i modela iPad od 9.7 inča.

Kindle Fire HD dizajn

Dizajn

Amazon Kindle Fire HD (Wi-Fi: model od 16GB za oko 270 dolara, model od 32GB za 300 dolara, 4G: model od 32GB za 400 dolara, model od 64GB za 500 dolara). Fire HD 8.9 kao veći tablet u poređenju sa verzijom od 7 inča ima bolje mogućnosti korišćenja novog operativnog sistema i bržeg procesora.

Kindle Fire HD

Tablet je tamno sive boje i izgleda neupadljivo, sa širokom crnom prugom na poleđini tableta.

Softver

Od pojavljivanja prvog Kindle Fire modela, Amazon je kompletno redizajnirao interfejs. Novi interfejs se pojavio prvo na Kindle Fire HD i Kindle Fire (2012) i posle toga se nije menjao. Na displeju od 8.9 inča, slika i tekst su oštriji zahvaljujući rezoluciji od 1920 x 1200 i visokom kontrastu. „Karusel“ interfejs je i dalje zastupljen, ali „skroluje“ se brže i izgleda sofisticiranije, sa ikonicama aplikacija koje su oštrije.

Najbolji novi Android telefon

Google Nexus 10

Prednosti: Nexus 10 ima prelep ekran. Dobro je osvetljen i ima najbrži procesor u odnosu na bilo koji drugi Android tablet. Google Photo Sphere je neverovatno dobar koncept

Mane: Adapter koji se isporučuje zajedno sa tabletom nije dovoljno brz da održi bateriju za vreme igranja igrica. Ne postoji opcija proširenja skladištnog prostora. Navigacija nije na istom nivou kao kod modela Nexus 7.

Nexus 10 – Superioran dizajn i super brzi procesor ga svrstavaju u trenutno najbolje Android tablete.

Nexus 10 je tablet kompjuter razvijen u kooperaciji kompanija Google i Samsung Electronics. To je drugi po redu tablet u Google Nexus seriji koji implementira Android operativni sistem, a napravljen je od strane OEM (original equipment manufacturer) partnera. Google Nexus tablet ima ekran od 10.1 inča sa rezolucijom od 2560 x 1600 piksela, što je u vreme pojavljivanja tableta bila najveća rezolucija na tablet računaru. Nexus 10 je postao dostupan 13. novembra 2012. godine.

Nexus 10 ima na sebi Android 4.2 OS (Jelly Bean) koji nudi nove performanse kao što su „Photo Sphere“, novi meni, vidžete na zaključanog ekranu, ažurirana verzija „Google Now“ i multiplikovane korisničke naloge za tablete. Kao što smo u ranijim vestima već navodili, uređaj je trebao da bude predstavlje 29. oktobra 2012 zajedno sa Nexus 4 i sa OS Android 4.2 na konferenciji u Njujorku, ali je događaj otkazan zbog uragana Sandy.

Nexus 10 tablet

Nexus 10 je 8.9 mm tanak 264 mm dugačak, 177,6 mm širok i težak 603 grama. U njemu se nalazi Samsung Exynos 5250 system on chip, Cortex A15 centralna procesorska jedinica na 1.7 GHz sa dva jezgra i ARM Mali T600 grafička procesorska jedinica sa 4 jezgra. Ostale novosti modela Nexus 10 uključuju akcelerometar, magnetometar, barometar, žiroskop, podrška za GLONASS i GPS, mikrofon, digitalni kompas i ambijentalni svetlosni senzor. Uređaj takođe ima primarnu zadnju kameru sa LED fleš-om od 5 megapiksela koja može da snima video od 1080 piksela i 30 frejmova po sekundi i pravi slike rezolucije 2592×1936 sa mogućnostima kao što su autofokus, identifikacija lica i geotagging i drugu prednju kameru od 1.9 megapiksela.

Nexus 10 lupa

Na zadnjem delu modela Nexus 10 nalazi se velika „nexus“ oznaka kao znak pripadnosti seriji mobilnih uređaja pod tim imenom i manja „Samsung“ oznaka proizvođača uređaja. Na vrhu modela Nexus 10 se nalazi dugme za uključivanje i za kontrolu jačine zvuka, sa leve strane se nalazi džek za slušalice od 3.5 mm i mikro USB port, koji se koristi za punjenje ili za povezivanje uređaja sa PC računarom ili drugim USB kompatibilnim uređajem. Na desnoj strani uređaja nalazi se samo mikro HDMI port, a pri dnu se nalazi magnetski „pogo“ pin koji se koristi za punjenje i „docking“. Litijum polimerska baterija od 9000 mAh se nalazi unutar Nexus 10 uređaja i omogućava korišćenja do 9 sati video plejbeka, 90 sati audio plejbeka, 7 sati web pretraživanja i 500 sati (20.8 dana) na standby-u.

Nexus 10 ima displej od likvidnog kristala (255.4mm) sa WQXGA displej rezolucijom. Dodata je oznaka „Wide“ čime se označava rezolucija 2560×1600 a aspekt racio je 16:10. Displej ima osobine TFT panela i kapacitivni, multi-tač skrin, zaštićen od ogrebotina sa Gorilla Glass 2 i sposoban za prikazivanje 16.7 miliona boja. Nexus 10 ima Wi-Fi b/g/n sa MIMO podrškom. Uređaj takođe ima Bluetooth 4.0 i dvostrane NFC čipove preko kojih se šalju podaci a što je omogućeno u Android operativnom sistemu putem Android Beam-a.

Najbolji tablet u odnosu na cenu

Barnes & Noble Nook HD+

Prednosti: Cena je izuzetno povoljna i iznosi 149 dolara, slika na ekranu je jasna, ima dobre performanse i microSD slot. Uređaj je lagan i implementira magazine i kataloge bolje nego bilo koji drugi tablet.

Mane: Na ovom uređaju nema kamera, ekran je osetljiv na dodir prstima a operativni sistem može biti spor povremeno.

Nook HD+ – Izuzetno niska cena, od pre par meseci potpuno kompatibilan sa Google play prodavnicom i pretraživačem Chrome.

Dizajn

Nook HD+ je sive boje sa plastičnom pozadinom. Napred pri vrhu sa desne strane se nalazi dugme za uključenje i isključenje a na gornjoj ivici se nalazi džek za slušalice i rupica za mikrofon zajedno sa podešavačem jačine zvuka. Na donjoj ivici se nalaze 30-pinski konektor za punjenje i slot za microSD karticu. Tablet dolazi sa 30-pinskim USB kablom koji se prikači u AC adapter. Dual zvučnici su smešteni pri dnu zadnjeg dela uređaja. Napred se nalazi hardversko „home“ dugme. Kao i na iPad-a, „home“ dugme je super način da se korisnik vrati u početni položaj. Nažalost, nema ugrađenu kameru ni ambijentalni svetlosni senzor, ni Micro-USB ni HDMI port. Sa druge strane, dostupan je Barnes & Noble HDMI adapter po ceni od oko 40 dolara.

Poređenje mobilnih uređaja

Uglovi kod Nook HD plus su blago zaobljeni a sam uređaj je težak malo više od pola kilograma (515 grama) i vrlo je lagan za držanje, a osećaj je skoro isti kao kod manjeg i nešto lakšeg modela Nook HD od 7 inča i težine od 315 grama.

Interfejs

Nook HD plus operativni sistem ima za osnovu Android 4.0 – Ice Cream Sandwich, sa prerađenim izgledom koji predstavlja evoluciju originalnog Nook Tablet OS. U gornjem desnom uglu ekrana se nalazi vidžet „Your Nook Today“ koji pokazuje trenutno vreme kao i preporuke za knjigu i film.

Nook HD plus Hobbit

Hardver

Unutar Nook HD plus mobilnog uređaja se nalazi Texas Instruments OMAP 4470 procesor koji radi na 1.5 GHz i PowerVR SGX545 grafički procesor. Postoje dve verzije, od 16 i 32GB a njegov slot za microSD karticu podržava do 64GB. U tabletu se nalazi 1GB RAM memorije a uređaj podržava 802.11 b/g/n Wi-Fi i Bluetooth 4.0. Uređaj nema žiroskop, kompas ili GPS, ali zato ima akcelerometar.

Performanse

Nook HD plus ima ekran od 9 inča sa rezolucijom od 1920×1280 piksela. Ovo je nešto veća rezolucija nego kod Kindle Fire HD 8.9, ali kada se gledaju filmovi ili igraju igrice, ne primećuje se velika razlika. Nook HD plus prikazuje mnogo jasnije i tačnije boje nego Kindle Fire HD 8.9. Nook HD plus zvučnici nisu tako dobri kao moćni zvučnici kod Kindle Fire HD 8.9. U 3DMark testu Nook HD plus ima približno iste rezultate kao kod modela Nexus 7, ali nešto slabije rezultate nego kod modela Nexus 10.

Najinovativniji interfejs za tablete

Samsung Galaxy Note 8

Prednosti: Samsung Galaxy Note 8 je zgodan za držanje i ima do sada najlepši ekran od svih malih tableta. Pisanje sa S Pen-om je izuzetno lako. Prostor za skladištenje se može proširiti preko slota za microSD karticu.

Mane: Cena od oko 400 dolara je mnogo za mali tablet, bez obzira na vrhunske mogućnosti. Nije ni tanak ni lagan kao iPad Mini.

Samsung Galaxy Note – Izuzetan tablet sa vrlo korisnim performansama i S Pen-om, ali i izrazito visokom cenom.

Samsung Galaxy Note 8.0 je tablet od 8 inča, dizajniran, razvijen i plasiran od strane kompanije Samsung Electronics. Tablet pokreće Android 4.1.2 operativni sistem. Ovo je drugi uređaj iz serije Samsung Galaxy Note tableta, koji koristi stilus – S Pen za performanse kao što su skiciranje ili pisanje zabeleški (napomena). Galaxy Note 8.0 je predstavljen u februaru 2013. godine na svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni, Španija.

Galaxy Note 8

Hardver

Unutar Note 8 se nalazi Exynos Dual (4410) procesor sa 4 jezgra i radi na 1.6 GHz. Uključena je podrška za Wi-Fi, Bluetooth 4.0 i GPS. Uređaj ima žiroskop, akcelerometar i digitalni kompas.

Performanse

Note 8 ima ekran veličine 8 inča sa rezolucijom od 1280×800 piksela. Gustina piksela po inču je 189 u odnosu na 163 piksela na modelu iPad Mini. Lako je uočiti razliku u jasnosti, naročito kod slova. Slova kod Note 8 su jasna i oštra a oštrina ekrana je još poboljšana sa ekstremno svetlim PLS panelom.

Najproduktivni tablet

Microsoft Surface with Windows 8 Pro (64GB)

Prednosti:Microsoft Surface Pro je pun ultrabook doživljaj u kompaktnom tabletu od 10 inča. Zahvaljujući ingenioznim rešenjima kao što su „Type“ i „Touch cover“, ovaj tablet nudi komforan interfejs i savršen doživljaj prilikom kucanja. Perfektan dizajn i jasan ekran od 1080 piksela uveliko nadmašuju konkurenciju.

Mane:Vreme trajanja baterije je mnogo kraće nego što bi se očekivalo. Takođe model je mogao imati i više portova, cena je skoro jednaka kao kod regularnog lap topa a uz to i ekstra „cover“ za tastaturu ne ulazi u cenu uređaja.

Microsoft Surface Pro – Hrabar dizajn pretvara Windows 8 laptop sa ultrabook doživljajem u tablet od 10 inča.

Konfiguracija

Uređaj se prodaje u dve verzije, od 64GB (899 dolara) i od 128GB (999 dolara) SSD prostora za skladištenje podataka. Jedna stvar koja upada u oči kod prve verzije od 64GB je da samo 23GB od 64GB se može iskoristi za podatke. To je čudno zato što sistemski fajlovi zauzimaju 20GB na hard drive-u, tako da su korisnici skoro primorani da uzmu skuplju verziju od 128GB. Surface Pro se prilično razlikuje u odnosu na prošlogodišnju Windows RT verziju Surface-a, uprkos sličnom brendu i izgledu. Surface RT ima Tegra 3 procesor, manje RAM memorije i ekran niže rezolucije i nedostatak unapređene podrške za stylus.

Surface Pro

Performanse

Surface RT pokreće ARM procesor i koristi Wndows RT operativni sistem, dok Surface Pro ima Intel Core i5 procesor i koristi potpun Windows 8 operativni sistem, baš kao na laptopu. Surface pro se može povezati sa monitorima pri rezoluciji iznad 1080 piksela, a mogu se dodati Bluetooth i USB 3 periferni uređaji kao što su miševi, tastature i eksterni hard diskovi. Velika dobit korišćenja tableta sa Core i5 procesorom i 4GB RAM memorije je što je svaki deo moćan kao kod regularnog ultra book-a. Na pojedinim benčmark testovima, rezultati se poklapaju sa i5 procesorima pojedinih ultrabook računara a negde i sa rezultatima i7 procesora na ultrabook računarima. Integrisana HD 4000 grafika je dovoljno dobra da pokrene neke zahtevnije igrice a rezultati se poklapaju sa svim trenutnim ultrabook uređajima koji nemaju posebnu Nvidia ili ARM grafiku.

Trajanje baterije

To je jedini značajniji nedostatak kod ovog tableta. Pri prikazivanju video materijala Surface Pro baterija traje 4 sata i 31 minut bez obzira da li je „Type Cover“ uključen ili ne. Baterija kod ultrabook-a Acer Iconia W700 traje više od 7 sati uprkos sličnom procesoru. Intelovi novi procesori koji će se pojaviti krajem godine će omogućiti duže trajanje baterije kod Surface Pro uređaja.

Tri pravila za kupovinu tableta

Znati svoje potrebe

Namena vašeg novog tableta? Da li mislite da zamenite vaš PC, ili samo želite uređaj za gledanje filmova tokom putovanja? Da li vam treba stalni pristup internetu? Da li vam je važna mogućnost proširenja prostora za skladištenje? HDMI? IR?

Cena ne znači uvek i kvalitet

To što je neki tablet skup ne znači istovremeno da je u pitanju kvalitetan proizvod vredan vašeg novca. Takođe nisu svi jeftini tableti bezvredni. Obično iza cene svakog tableta stoji dobar razlog. Amazon na primer može ponuditi svoj Kindle Fire HD tablet po pristupačnoj ceni. Tako isto iPad zahvaljujući svojim ekstra performansama, neverovatnoj podršci za aplikacije, redizajniranom interfejsu i robustnom ekosistemu može opravdati svoju cenu od oko 500 dolara.

Proizvođač tableta

Pametno izaberite proizvođača tableta. Kompjuteri a tableti posebno, nisu perfektni. Ako dođe do problema, potrebna je sigurnost da će proizvođač preko svojih servisnih kanala problem rešiti brzo i kvalitetno. Takođe da bi ste predupredili moguće glavobolje vezane za potencijalni kvar kod vašeg uređaja, birajte proizvođača čiji se uređaji retko kvare. Pri kupovini Android telefona, izaberite proizvođača koji redovno ugrađuje najnoviju verziju Android OS i to u nekom kratkom roku od pojavljivanja.

Veličina tableta

Od 7 do 8.1 inča – mali

Ovi tableti sa veličinom ekrana od 7 do 8 inča dijagonalno preko ekrana. Tableti ove veličine su obično niže cene i slabijih performansi u poređenju sa većim tabletima. Sa druge strane, mali tableti su lakši za nošenje i mogu stati u tašne i manje torbe. Neki čak mogu stati i u džep, zavisno od njihove širine.

Tablet u travi

Pošto se lako mogu držati u jednoj ruci, možete čitati u krevetu preko tableta od 7 inča. Za osobe sa malim rukama, ograničenim prostorom ili koje jednostavno ne žele da nose veliki i potencijalno težak uređaj, tableti od 7 inča su idealno rešenje.

Od 8.9 do 10.1 inča – srednji

Najveći broj tableta spada pod ovu kategoriju. Tableti srednje veličine nude veće ekrane i visoke rezolucije u odnosu na tablete od 7 inča. Veći ekrani su bolji za gledanje filmova, igranje igrica itd. U ovim tabletima se nalaze brži procesori i zbog većih ekrana lepši je doživljaj za korisnika u odnosu na manje tablete.

Preko 10.1 inča – veliki

Ima nekoliko tableta koji spadaju u ovu kategoriju, kao i nekoliko najavljivanih Windows 8 tableta. Ponekad ih zovu hibridni, pošto su i tableti (lako se nose, tačskrin) i PC računari (Windows 8 kompatibilnost, brži procesori). Cene ovih tableta se kreću od nešto ispod 1000 dolara kao na primer Microsoft Surface Pro pa do 1500 dolara. Na slici ispod je prikazan Razer Edge sa cenom od 1350 dolara, tablet namenjen igranju igrica.

Razer Edge Pro

Ključne komponente

Procesor

Apple A6X

Najbrži procesor trenutno dostupan na bilo kom tabletu je Apple A6X na iPad 4. A6X u kombinaciji sa potpuno optimizovanim iOS omogućava pokretanje aplikacija brže nego na bilo kom Android tabletu. Takođe i igranje igrica je ubrzano zahvaljujući PowerVR SGX 554MP4 grafičkom procesoru sa 4 jezgra. U poređenju sa bilo kojim trenutno dostupnim procesorom za tablete A6X je bez premca

Nvidia Tegra

Nvidia Tegra 4 će se napokon pojaviti tokom leta. Sopstveni portabl sistem za igranje pod nazivom Shield kompanije Nvidia i dva tableta kompanije Toshiba iz serije Excite (Pro i Write) su prvi uređaji koji će u sebi imati novi procesor. Zahvaljujući procesoru sa 4 jezgra i grafičkom procesoru sa 72 jezgara, očekuju se odlične performanse kod tableta koji će ih koristiti.

Tegra 4 procesor

Samsung Exynos

Exynos procesori kompanije Samsung je poslednja serija procesora. Najnoviji je Octa 5 a cilj Samsunga je da vaša baterija traje duže bez smanjivanja brzine uređaja.

Samsung Exynos 5 dual

Qualcomm Snapdragon

Snapdragon S4 se može naći u Sony Xperia Z tabletu, ali njihove serije 600 i 800 obaraju sve rekorde u brzini i u trajanju baterije. Krajem godine se očekuju tableti koji će koristiti ove procesore.

Qualcomm Snapdragon S4

Kvalitet ekrana

Želite jasan, osvetljen ekran sa fantastičnim uglom gledanjа? Ovi kvaliteti zavise od rezolucije ekrana i tipa panela. Trenutno, Nexus 10 ima najveću rezoluciju ekrana od 2560×1600 piksela, a iza njega je iPad sa rezolucijom od 2048×1536 piksela. Što je veća rezolucija, jasnija je slika na ekranu.

Tip panela će odrediti koliko je osvetljen ekran i koliko su jasne boje na ekranu. Najbolje je kupiti tablet sa IPS ili PLS ekranom.

Operativni sistemi i softverske platforme

iOS

iOS je operativni sistem kod mobilnih uređaja kompanije Apple. iOS je značajan zbog velikog broj aplikacija, veoma je lak za korišćenje i ima razvijen medijski ekosistem za deljenje podataka.

Android

Iako ne nudi veliki broj aplikacija kao iOS izuzetno su zastupljeni magazini, filmovi, tv emisije, igrice. Najnovija Android verzija 4.2.2 se konačno pojavila na drugim tabletima osim onih iz kompanije Google.

Windows 8/RT

Novi Windows interfejs predstavlja novinu i potreban je napor da bi se savladao. Ukoliko uložite trud, pokazaće se kao elegantno i moćno rešenje za tablete. Selekcija aplikacija je napredovala u odnosu na prvo predstavljanje, ali još kaska za konkurencijom. Besplatno ažuriranje u vidu Windows 8.1 će se pojaviti početkom jeseni i obećava mnogo korisnih unapređenja.

Amazon

Pokreće sam Kindle Fire tablete, „carousel“ interfejs sortira vaš sadržaj po kategorijama i ima najveću podršku za knjige od bilo kog drugog tableta. Eksluzivni članovi Amazona imaju mogućnost pristupa celom video katalogu kao i pristup biblioteci sa knjigama.

Prostor za skladištenje

Sadržaj je integralni deo doživljaja tableta. Bilo da su u pitanju filmovi, muzika, igrice ili knjige, za mnoge ljude sadržaj je jedini razlog za kupovinu tableta. Potreban je prostor za skladištenje podataka. Kapacitet tableta počinje od 8GB. Neki tableti uključuju opciju proširenja prostora za skladištenje kao što su microSD kartice, što omogućava da se poveća prostor za podatke i smanjenje troškova pošto je cena microSD kartica od 32GB oko 20 dolara, a svako dupliranje prostora za skladištenje od 8GB na recimo 16 ili 32 košta od 50 dolara pa naviše. Takođe treba biti svestan da operativni sistemi kod tableta zauzimaju najmanje 20 procenata od kapaciteta diska. Tako da prostor od 8GB nikad nije stvarno 8GB prostora za podatke.

Izvor: cnet.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar