011 334 0668
office@canatlantic.com

Microsoft Office 2013 – detaljan opis

canatlantic blog head picture

Danas će kompanija Microsoft predstaviti svoj Office 2013 u Njujorku, Bryant Park i istovremeno plasirati proizvod na tržište SAD. Ovu informaciju smo saznali preko Twitter stranice Microsoft Office-a twitter.com/office. Razvoj Office-a 2013 je započeo u 2010. godine. U maju 2011. napravljen je Office 2013 alpha verzija, a 16. jula 2012. godine Microsoft je održao konferenciju za štampu da prikaže Office 2013 i da pusti “Consumer Preview” verziju koja je bila potpuno besplatna i funkcionalna ali sa ograničenim rokom trajanja.

Office Customer Preview će isteći 60 dana nakon oficijelnog datuma puštanja Office 2013. Nakon isteka tog perioda mogu da se koriste aplikacije samo u read – only modu. Da bi se dobila puna funkcionalnost ponovo, mora da se deinstalira “Consumer Preview” verzija Office-a 2013. a potom instalira puna komercijalna verzija. Od 15.11.2012. godine su krenule 60-dnevne probne verzije Office-a 2013: Professional Plus, Project Professional 2013 i Visio Professional 2013 koje su dostupne preko interneta. Office 2013 desktop softver će biti dostupan samostalno ili kao deo Office 365 pretplate (samo najvažnije office aplikacije: Excel, Word, OneNote, Power point – online verzije) koja će biti dostupna po ceni od 6 dolara za jedan mesec a ukoliko se doplati moći će se koristiti ceo paket Office Professional Plus.

Office 365 obuhvata sledeće proizvode

 • Microsoft Exchange Online je rešenje za email-ove, kalendar i kontakte u vidu cloud usluge, hostovano od strane Microsoft-a. Usluga je bazirana na Microsoft Exchange server i nudi 25 GB skladišta za email-ove po korisniku. Takođe Exchange online nudi korisnicima personalizovane kalendare i kontakte sa mogućnošću deljenja i online bezbedni backup sa 99.9% pouzdanosti. Exchange ActiveSync obezbeđuje mobilnu povezanost ka Exchange uslugama i mobilnim email aplikacijama.
 • Microsoft SharePoint Online usluga koja omogućuje deljenje i editovanje dokumenata koristeći interne i eksterne sajtove.
 • Microsoft Lync Online obezbeđuje komunikacijske performanse uključujući sadašnje informacije, instant slanje poruka, PC ka PC audio/video pozivi koji uključuju PC audio, video i web konferencije sa deljenjem aplikacije i ostalim alatima za deljenje. Lync Online-u pristupate preko Lync klijenta.
 • Office Professional Plus kao deo Office 365 je isti klijent softver kao Office Professional Plus koji je dostupan preko Microsoft Volume Licenciranja. Office Professional Plus u Office-u 365 licenca se plaća mesečno. Instalira se od strane korisnika preko Microsoft-ovih online usluga. Aktivira se koristeći isti Microsoft Online Services ID nalog koji zaposleni koriste da se prijave na Office 365 i licence se obnavlja svakih 30 dana.
 • Office Web Apps su verzije Microsoft Excel-a, Word-a i PowerPoint-a koje omogućuju gledanje i jednostavnije editovanje Office dokumenata u web pretraživačima uz očuvanje formatiranja originalnih dokumenata.

Microsoft Office 2013

 • Modern Style Interface. U skladu sa “Modern” (ranije nazvan “Metro”) style interfejsom koji je inplementiran u Windows 8 i Office 2013 će imati novi izgled. Sve dobija minimalistički izgled. Ideja je da novi izgled pomogne korisniku da se fokusira na svoj rad nego da ga ometaju elementi koji ukrašavaju ekran.
Microsoft Office 2013 Excel

 • Početni ekran. Svaka aplikacija je vezana za određenu boju na početnom ekranu: Plava za Word, Zelena za Excel, Narandžasta za PowerPoint itd. Kao i kod drugih aplikacija, početni ekran kod Word-a prikazuje listu skorašnjih dokumenata. Iako je kreiranje novog praznog dokumenta podrazumevana akcija, kao alternativu možete selektovati šablon, potražiti šablon preko interneta ili kliknuti Open Other Documents da potražite dokument na disku ili u SkyDrive direktorijumu. Ovi ekrani će pomoći novim korisnicima da se lakše snađu, takođe i naprednim korisnicima će koristiti da imaju sve opcije na jednom mestu. U desnom gornjem uglu ekrana se prikazuju detalji SkyDrive naloga sa kojim je korisnik prijavljen.
Word 2013

 • SkyDrive integracija. Office 2013 je dizajniran da bude integrisan sa cloud-om preko SkyDrive-a i SharePoint-a. To su dobre vesti ako želite da sačuvate vaš rad online i da mu pristupite sa bilo kog mesta, iako većina malih preduzeća i individualnih korisnika čuvaju fajlove lokalno. Ako koristite SkyDrive, detalji naloga će se pojaviti u gornjem desnom uglu na ekranu aplikacije kao i na početnom ekranu. Klikom na detalje naloga postoji mogućnost prijave pod nekim drugim nalogom i mogućnost upravljanja nalogom. Kada se sačuva dokument, radna sveska ili prezentacija aplikacija će se sačuvati na SkyDrive nalogu kao podrazumevani izbor, a takođe se može sačuvati na lokalnom disku ukoliko se izabere ta putanja.
Microsoft Power Point 2013

 • Tačskrin. Neke nove mogućnosti Office-a 2013 su dizajnirane da rad sa tačskrin-om bude lakši. Novi Read mod u Word-u otvara dokument u reading view-u, koji dozvoljava da se skroluje kroz dokument horizontalnim povlačenjem prsta. Na desktopu sa tačskrin monitorom, može da se vrati raniji navigacioni mod. Klikom na Touch Mode dugme na Quick Access Toolbar-u udesno od loga programa svake aplikacije i potom se rašire ikonice ribbon toolbar-a i dostupnije su za pristup prstima. Nova tačskrin integracija za Office pokazuje izvesnu nestalnost. Mogu se koristiti razni pokreti ali na tačskrin monitoru od 24 inča su nažalost male ikonice za formatiranje teksta i nije moguće precizno korišćenje.
Microsoft Access 2013

 • Web aplikacije za Word, Excel, One-Note i PowerPoint. Kada se sačuvaju Office dokumenti online, biće dostupni sa bilo kog uređaja u bilo koje vreme, preko Office 2013 na PC računaru ili na tabletu ili preko Web aplikacija. Microsoft je nadogradio WebApps za Word, Excel, OneNote i PowerPoint i sada imaju “Modern-style” izgled. Takođe Word, Excel i PowerPoint će sačuvati poslednju lokaciju gde je rađeno na nekom dokumentu. Tako se rad nastavlja tamo gde je i zaustavljen čak i ako se otvori fajl na različitom uređaju recimo tabletu u odnosu na desktop računar na kom je poslednji put fajl editovan.
Microsoft Outlook 2013 preview

 • Prijava na nalog. Backstage View u Office-u 2013 aplikacijama (pristupa mu se preko File tab-a) uključuje i novi tab Nalog – Account (ili Office Account u Outllok-u) preko koga postoji mogućnost prijave na SkyDrive nalog ili da se zamene nalozi. Takođe se može videti i lista povezanih usluga, kao što su Facebook ili Twitter i dodatnih usluga kao što su Linkedin i SkyDrive.
Microsoft Outlook 2013 - otvaranje naloga

 • Editovanje PDF dokumenata. U prošlosti se Word dokument mogao sačuvati kao PDF fajl, ali do sada nije bilo moguće editovanje PDF fajlova u Word bez prethodnog konvertovanja PDF fajlova u Doc ili DocX format. To je donekle omogućeno u novom Word-u 2013 gde je moguće otvoriti PDF fajlove, editovati ih, a zatim ih sačuvati ili kao DocX ili kao PDF fajlove. Kad se otvori u Word-u struktura PDF fajla ostaje nepromenjena, čak i kod tabela.
Edit pdf files in word 2013

Izvor: pcworld.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar