011 334 0668
office@canatlantic.com

Microsoft Office za iOS i Android?

canatlantic blog head picture

Ova informacija se prva pojavila na sajtu theverge.com. Office Mobile, kao što se pretpostavlja, će dozvoliti korisnicima koji imaju Microsoft-ov nalog da vide Word, PowerPoint i Excel fajlove na svojim mobilnim uređajima. Ali editovanje dokumenata će zahtevati pretplatu na Office 365. Aplikacije bi mogle obezbediti osnovno editovanje ali ni blizu onome što je omogućeno desktop računarima sa regularnim MS Office paketima.

Prošlog meseca štampa je objavila da su predstavnici Microsoft-ovog predstavništva u Češkoj rekli da će se Office Mobile pojaviti u februaru 2013. godine, što je kasnije demantovano. Kako Verge saznaje iz pouzdanog izvora u Microsoft-u Office Mobile za iOS će prvo stići krajem februara ili početkom marta a Android verzija tokom maja meseca ove godine.

Office za Android i iOS

Poneke aplikacije kao što su OnLive i CloudOn već su dostupne za iOS i Android korisnike. Kod OnLive i CloudOn-a se u ponudi nalaze Word, Excel i PowerPoint koji se slično ponašaju kao na lokalnom računaru na kome je instaliran Windows. Na primer, uređaj – recimo iPad služi kao terminal preko koga se upravlja aplikacijom koja se izvršava na drugom mestu. Takođe aplikacija Documents to go je all in one aplikacija i predstavlja podršku za Microsoft® Word, Excel & PowerPoint, PDF fajlove na smart telefonima ili tabletima.

Microsoft Office je zlatni standard kod mnogih računara. Spretnost pri korišćenju Office-a je veoma važna veština koja se u današnje vreme očekuje od svakog zaposlenog. Tradicionalno Office je deo Microsoft Windows (92% svih desktop ili notebook računara), Microsoft Phone i RT tablet operativnih sistema. Fajlovi kreirani u Office-u bi trebalo da izgledaju isto na bilo kom uređaju. Iz našeg iskustva iOS i Android alternative za Word, Excel i PowerPoint nisu uvek prava rešenja. Bez izuzetaka nekompatibilnost će dovesti do gubitka formatiranja, tabela, linkova i hiperlinkova, naročito ako je dokument kreiran na iOS/Android tabletu a biće editovan u Microsoft Office-u.

Microsoft je pod pritiskom da predstavi Office verzije za iOS i Android. U teoriji to bi moglo da se desi i sutra – Windows Phone i RT rade na istim ARM procesorima i imaju savršeno funkcionalan Office Home i Student (bez makroa). Odugovlačenje mnogi povezuju sa teorijom da bi Office za iPad „ubilo“ potražnju za Windows 8, Phone i RT uređajima. Jedan od razloga bi moglo da bude i to što je Office 2013 i dalje vezan za miša i tastaturu i postoji teškoća u njegovom korišćenju u „full touch“ mod-u (bez stylus-a). Takođe u toku je i razvoj tač interfejsa pod imenom „Gemini“ koji neće biti spreman do kraja ove godine. U međuvremenu može se pokrenuti Office 365, tj. njegove Word, Excel i PowerPoint web aplikacije preko pretraživača na Androi, BlackBerry ili iPad uređaju.

Postavlja se pitanje: zašto na primer Open Office nema Android verziju?

Izvor: pcworld.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar