011 334 0668
office@canatlantic.com

Najbolji eksterni hard diskovi u 2014

canatlantic blog head picture

Eksterni portabl diskovi su korisni za čuvanje i brz transfer podataka sa vašeg računara. U ovom članku su nabrojani najbolji eksterni hard diskovi sa odličnim karakteristikama, savršenim dizajnom i zahvalnim „backup“ softverom.

LaCie Rugged Thunderbolt

Prednosti: LaCie Rugged Thunderbolt portabl eksterni disk je ekstremno brz, inovativnog dizajna i sa USB3.0 podrškom.
Mane: SSD verzija ovog diska je preskupa. USB 3.0 performanse ovog diska ne spadaju u najbolje na tržištu.

Lacie Rugged Thunderbolt

 
LaCie je francuska kompanija specijalizovana za eksterne hard diskove, RAID, optičke diskove, fleš diskove i kompjuterske monitore.

LaCie Headquarters

Kutija (casing) eksternog diska ima dva lejera koji služe da zaštite od prašine, vode i tumbanja. Takođe je ugrađen i Thunderbolt kabl. SSD verzija ovog diska je dokazano najbrži portabl disk na tržištu.

Inovativni dizajn

Rugged Thunderbolt All-Terrain je naslednik Rugged USB 3.0 Thunderbolt serije. Kao i kod prethodnog modela, novi Rugged Thunderbolt dolazi sa dva sloja zaštite. Spoljni sloj je svetlo narandžasta guma koja štiti ivice diska od tumbanja i padova. Ova kutija ima i zaštitu USB 3.0 porta od vode i prašine. Kada se koristi disk sa Thunderbolt portom, ova zaštita se može vratiti na svoje mesto, što znači da je disk zaštićen čak i kad izvršava zadate operacije.

LaCie specifikacija

Kada se ukloni kutija primetiće se neravni aluminijumski okvir diska. Iz kompanije LaCie tvrde da ovaj sloj čuva disk od ispuštanja ili čak u slučaju da kola pređu preko diska, u šta smo se uverili gledajući video materijal.
Tehnički gledano, ovaj model je MIL-otporan, što znači da se mogu sačuvati podaci od eventualnih ispuštanja diska sa visine do 2 metra. Sa gumenom zaštitom na sebi, disk ima IP 54 nivo zaštite od prašine i vode.

Fleksibilni fajl formati i zahvalan softver

U okviru ovog modela se nalazi mala particija koja sadrži softver za podešavanje. Ovaj softver se mora pokrenuti zbog formatiranja diska, pre nego što je spreman za korišćenje. Softver dozvoljava da se formatira disk za Windows, Mac ili za oba (dve odvojene particije). Proces formatiranja traje nekoliko sekundi. Takođe se može manuelno formatirati disk, koristeći ugrađene alate u okviru operativnog sistema, kao što je Disk Utility kod Mac OS X, umesto da se koristi softver za podešavanje.
Takođe, disk uključuje LaCie Private Public softver, koji štiti podatke od gubljenja i krađe preko AES 256-bitne enkripcije.
Disk takođe uključuje standardni Micro-USB 3.0 kabl koji radi ili sa USB ili sa Thunderbolt portom (sa Thunderbolt i Thunderbolt 2 standardima).

Performanse

Do pojave ovog modela, najbrži portabl disk na tržištu je bio Elgato Thunderbolt Drive+. Prilikom testiranja je korišćena SSD verzija ovog diska a performanse su zapanjujuće.
Rezultati testiranja diska zajedno sa Thunderbolt-om su pokazali neprekidnu brzinu od skoro 300Mb po sekundi prilikom upisa podataka i više od 330Mb po sekundi prilikom čitanja podataka.

LaCie Thunderbolt performanse

 
Kada se disk koristi sa USB 3.0, postigne brzinu od 155Mbps pri upisivanju i 227Mbps pri čitanju podataka.

LaCie USB performanse
LaCie Rugged Thunderbolt Portable Drive – Odlikuje ga savršenstvo u dizajnu, performansama i prenosivosti. Profesionalcima iz filmske industrije na primer će SSD verzija ovog modela uštedeti vreme i sprečiti gubljenje podataka usled raznoraznih nezgoda. Nepovoljno je to što je ovaj disk cenovno nepristupačan velikom broju potrošača.

Elgato Thunderbolt Drive+

Prednosti: Elgato Thunderbolt drive+ nudi vrhunske performanse bez obzira da li se koristi Thunderbolt ili USB 3.0. Ovaj model je do pojave LaCie Rugged Thunderbolt verzije bio najbrži portabl disk. Elgato Thunderbolt drive+ je lak za korišćenje i uključuje USB i Thunderbolt kablove.

Mane: Disk je prilično skup i ne postoje softveri podrške za njega.

Elgato Thunderbolt naslovna

 
Elgato je brend tehnoloških proizvoda namenjen širokoj potrošnji. Uključuje EyeTV liniju uređaja za video snimanje i softver, eksternih hard diskova i set „pametnih“ uređaja kao što su „key-finder“ i „smart light-bulb“. Kompanija je osnovana 1992 godine od strane Markusa Festa a sedište je u Minhenu, Nemačka.
Thunderbolt Drive+ je drugi Thunderbolt portabl disk iz Elgata i predstavlja značajni pomak u odnosu na takođe veoma brzog prethodnika (Elgato Thunderbolt SSD), koji je izašao dve godine ranije.
Novi model uključuje Thunderbolt (i USB 3.0) kabl.

Elgato Thunderbolt drive+ specifikacija
Dizajn

Novi Thunderbolt Drive+ ima isti dizajn kao njegov prethodnik Thunderbolt SSD, što znači tipični portabl disk zasnovan na internom disku od 2.5 inča. Kutija je napravljena od aluminijuma. Unutar diska se nalazi interni SSD proizveden od strane Plextor-a, sa odličnim performansama.
Na dnu ovog modela se nalaze 4 šrafa koja po svoj prilici dozvoljavaju da zamenite SSD, što bi prouzrokovalo prekid garancije.
Novi disk dolazi sa jednim Thunderbolt i jednim USB 3.0 portom. Ne podržava Thunderbolt 2, ali radi sa USB 2.0.
Izvan kutije, Thunderbolt Drive+ je formatiran u HFS+ fajl sistemu i radiće i na Apple računaru. HFS plus je fajl sistem razvijen od strane kompanije Apple. Služi kao primarni fajl sistem u Macintosh računarima.
Disk se vrlo lako može ponovo formatirati da radi na računarima sa Windows operativnim sistemom. Uključeni Thunderbolt i USB 3.0 kablovi znači da se lako može koristiti disk izvan kutije i ne postoje dodatna podešavanja. Ukoliko priključimo uređaj na kompjuter i preko USB i preko Thunderbolt kabla, samo prva konekcija će raditi.

Savršene performanse

Thunderbolt Drive+ je testiran i sa Thunderbolt i USB 3.0 kablom, prvi put na Macbook Pro modelu (verzija sa kraja 2013. godine) a potom i na računaru sa Windows OS. Na oba računara su postignute impresivne brzine.

Elgato Thunderbolt performanse

Kada se koristi sa Thunderbolt-om, disk dostiže neprekidnu brzinu od 284MB po sekundi za upis i 308MB po sekundi za čitanje podataka, što je jedan od najboljih rezultata za portabl Thunderbolt disk. Ovo nije najbrži Thunderbolt uređaj za skladištenje podataka (brži je Pegasus2 – ima napredni RAID sistem). Treba obratiti pažnju na podatak da kada se koristi na starijim Thunderbolt Mac računarima, performanse su nešto slabije, tj brzina je nešto ispod 200MB po sekundi. To znači da je za postizanje vrhunskih performansi ovog diska potreban najnoviji Mac model.

Elgato USB 3.0 performanse

Ako se koristi USB 3.0, registruje se brzina od 243MB po sekundi (za upis podataka) i 290MB (za čitanje podataka).

Elgato Thunderbolt Drive+ – Thunderbolt performanse ovog Elgato modela su impresivne, čak i kada ga poredimo sa mnogo naprednijim uređajima za skladištenje podataka. Ipak ono što izdvaja ovaj disk u odnosu na konkurenciju je njegova neverovatna USB 3.0 brzina, koja je veća čak i u odnosu na model Buffalo DriveStation DDR (desktop disk sa specijalnim „caching“ performansama).

Seagate Backup Plus Slim

Prednosti: Seagate Backup Plus Slim je veoma brz disk koji nudi 2TB prostora za skladištenje podataka, uključujući korisni bekap softver.

Mane: Garancija od dve godine je kratka i ne postoji sigurnosna opcija zaštite sadržaja diska od neautorizovanog pristupa.

Seagate Backup Plus Slim - naslovna

 

Dizajn

Seagate Backplus Slim je najtanji portabl disk na tržištu sa kapacitetom od 2TB.
Sa debljinom od 0,4 inča, Seagate Backup Plus Slim je skoro iste veličine kao svi noviji portabl diskovi na tržištu, kao što je WD My Passport Slim od 1TB. Ono što ga razlikuje od drugih modela je to što je Seagate Backup Plus Slim prvi tanki portabl disk veličine 2TB (WD My Passport Slim od 2TB je debljine 0,7 inča, znači 75 procenata je deblji).
Kao većina portabl diskova, novi Slim je „bus-powered“, što znači da mu treba samo jedan Micro-USB 3.0 port a uključen je standardni USB kabl. U testiranju, Seagate Backup Slim verzija od 2TB radi dobro sa svim USB 3.0 i 2.0 portovima koji su probani.
Disk ima aluminijumsku kutiju u crnoj, plavoj, srebrnoj i crvenoj boji.

Seagate Backup Plus Slim - specifikacija
Karakteristike

Izvan kutije, disk je formatiran u NTFS fajl sistemu i radi na bilo kom Windows računaru. Na Mac-u je potrebno skinuti i instalirati NTFS drajver za Mac-a da bi se omogućila funkcionalnost diska bez ponovnog formatiranja.
Kao kod modela Backup Plus Fast i novi Backup Plus Slim dolazi sa novom verzijom Seagate softvera za „backup“. Postoje tri osnovne „backup“ funkcije: Pc „Backup“, Mobilni „Backup“ i deljenje na društvenim mrežama. Prva funkcija je u stvari lokalni „backup“; ovde se može podesiti lokalni „backup“ ili dozvoliti softveru da izabere šta će bekapovati za vas (ova opcija je „default“). Ovo je omogućeno samo za Windows. Mac verzija softvera ima ostale dve verzije funkcije.
„Social“ funkcija omogućuje deljenje na društvenim mrežama uključujući Flickr, Facebook i YouTube i „backup“ medija fajlova sa ovih sajtova na portabl diskova („Share“ i „Save“ funkcija).
I na kraju, takođe se može bekapovati sadržaj sa vašeg mobilnog uređaja preko „Mobile Backup“ funkcije.
Za razliku od WD My Passport modela, Seagate Backup Plus Slim ne dolazi sa opcijom obezbeđenja sadržaja na disku. To znači da ukoliko se izgubi disk, svi mogu da pristupe podacima, što je najveći nedostatak ovog diska.

Seagate Backup Plus Slim - dashboard
Performanse

U poređenju sa modelom Backup Plus Fast, novi Backup Plus Slim je upola sporiji, što je očekivano pošto je Slim „single volume“ disk, dok je Fast RAID-0 disk. U poređenju sa ostalim slično konfigurisanim portabl diskovima, Slim je impresivan.
U testiranju sa USB 3.0 registrovana je neprekidna brzina upisa od 119MB po sekundi i neprekidna brzina čitanja od 120MB po sekundi kod ovog diska, što ga čini jednim od najbržih diskova. Brži od njega su Fast i Elgato Thunderbolt Drive+ (SSD).

Seagate Backup Plus Slim - USB 3.0 performanse

Sa USB 2.0 brzina varira između 25MB i 30MB po sekundi, što je prilično skromno, tako da je neophodno koristiti disk sa USB 3.0 radi ostvarivanja maksimalnih performansi. Kao kod Fast modela i Slim radi veoma dobro, bez buke, vibracija i pregrejavanja.

Backup Plus Slim – je mnogo više od standardnog portabl diska: visoke brzine, vrhunski kapacitet i cenovno dostupan.

Izvor: cnet.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (8 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar