011 334 0668
office@canatlantic.com

Najbolji monitori u 2014

canatlantic blog head picture

U ovom članku su predstavljeni najbolji monitori u 2014. godini po kategorijama: najbolji monitor, najbolji profesionalni monitor, najisplativiji monitor i lista od 13 monitora cenovno pristupačnih i dostupnih na srpskom tržištu.

Najbolji monitor

Prednosti: Dell UltraSharp U2713HM ima neverovatne performanse uključujući široki spektar opcija za podešavanje. USB 3.0 je dodatni plus.
Mane: Prilikom gledanja filmova moguća je pojava blage zelene nijanse. Takođe cena od 63.900 dinara će odbiti veliku većinu potencijalnih kupaca.

Dell Ultra Sharp U2713HM naslovna

Dell Ultra Sharp U2713HM

Dell kompanija prodaje svoje, LCD kompjuterske monitore. Kompanija takođe prodaje monitore ostalih proizvođača, kao što su NEC i Viewsonic.
Ektremna definicija rezolucije ekrana od 2.560×1.440 piksela, značajna ergonomska podrška, korisne opcije podešavanja ekrana i impresivne konekcije su osnovne karakteristike ovog monitora.
Model U2713HM je suštinski uvećana verzija modela U2412, uz nekoliko izmena.

Dizajn i karakteristike

Za razliku od modela U2711 iz 2010. godine, model U2713HM ima LED pozadinsko osvetljenje i koristi AH-IPS panel dok je kod modela U2711 korišćen H-IPS panel ((Horizontalni IPS). AH-IPS panel je relativno nov panel standard koji obezbeđuje izuzetnu preciznost boja prilikom niske potrošnje struje.
U2713UM sa LED pozadinskim osvetljenjem ima mnogo tanji dizajn nego kod prethodnih verzija iz iste serije. Inicijalno, panel je 0.9 inča debljine.
Portovi za video konekcije su: DisplayPort, DVI, HDMI i VGA. Nedostatak je što se nalaze na donjoj strani monitora, umesto sa strane gde bi bilo jednostavnije staviti i skinuti kablove.

Dell Ultra Sharp U2713HM portovi

Dell Ultra Sharp U2713HM – konekcije

OSD (onscreen display) meni se sastoji od 4 malih dugmadi. Navigacija je lagana.
Podešavanje boja je omogućeno u vidu 7 modova: Standardni, Multimedija, Igrice, Tekst, Filmovi, sRGB (RGB standard je model boja u kome se bela boja dobija tako što se sabiraju osnovne boje. Bilo koja boja je prikazana kroz tri vrednosti: deo plave, zelene i crvene boje а variranja su od 0-100% i od 0-255. RGB standard je kreiran u kooperaciji HP-a i Microsoft-a 1996. godine i namenjen za korićenje u monitorima i štampačima).

Dell Ultra Sharp U2713HM specifikacija
Performanse

Stručnjaci iz Cnet-a su testirali Dell UltraSharp U2713m monitor povezan sa Windows 7 računarom preko DVI ulaza DVI kablom. Monitor je postigao rezultat od 98 poena na CNET testu „DisplayMate“.

„DisplayMate“:

U2713HM se istakao u sva četiri testa boja, pokazujući intenciju ka preciznom prikazivanju boja bez neočekivanih skokova u kvalitetu.

Tekst

Crni tekst na beloj površini izgleda jasno, čisto, bez nekih očiglednih varijacija sa nijansama boja. Takođe, fontovi su jasno vidljivi čak i kad se smanje na veličinu do 6.8 poena.

Filmovi:

Za potrebe testiranja puštena je Blu-Ray verzija „Avatar“. „Film“ mod omogućuje neverovatan doživljaj prilikom gledanja, prikazujući visoki kontrast i treperav izgled, sa bogatim bojama i prikladno dubokim crnim nijansama. Nije primećena visoka zasićenost bojama, ali se tu i tamo pojavi blaga zelena nijansa, ponajviše na licima glavnih likova.

Dell Ultra Sharp U2713HM film

Dell Ultra Sharp U2713HM – filmovi

Igrice:

„Crisis 2“ je igrica koja je poslužila za testiranje ovog modela monitora. Monitor je prikazivao skoro savršenu sliku i za razliku od utiska prilikom gledanja filmova, ne pojavljuje se blaga zelena nijansa.

Dell Ultra Sharp U2713HM igrice

Dell Ultra Sharp U2713HM – igrice

Fotografije:

U standard mod-u pri prikazivanju lica i svetlije boje kose pojavljuje se jedva primetna zelena nijansa, dok su boje odeće i okruženja savršeno jasne i treperave.

Podrazumevana podešavanja

Svaki mod je modifikovan za pojedine funkcije. Za prosečnog korisnika, najbolji je Standard mod uz podešavanje zelene boje na 83 procenata. Ovo će dati monitoru balans boja, savršen za svakodnevno korišćenje.

Ugao gledanja monitora

Optimalni ugao gledanja je direktno ispred monitora, gde će boje biti prikazane onako kako je proizvođač i nameravao. Većina monitora nisu dizajnirana da se na njih gleda iz nekog drugog ugla. Zavisno od tipa panela, kvalitet slike posmatrane iz neoptimalnih uglova varira. Većina monitora koristi TN panele (stariji paneli, prednost je najkraće vreme odziva) gde je slika ili previše svetla ili tamna u delovima ekrana kada se monitor posmatra iz neoptimalnih uglova.
U2713HM koristi AH-IPS panel. IPS-Pro panele je razvio Hitachi i to je starija tehnologija nego kod AH-IPS panela konstruisanih od strane kompanije LG. Ovde ćemo pomenuti sve panele za koje je zaslužan LG: H-IPS (Horizontalni IPS) panel se pojavio 2007. godine a osnovna karakteristika je prirodniji prikaz bele boje (opciona Advanced True White tehnologija – filter u vidu dodatnog filma kod nekih LCD panela sa ciljem unapređenja kvaliteta slike iz neoptimalnih uglova gledanja reduciranjem efekta sjaja kada se posmatraju veoma tamni prikazi na monitoru, pri čemu se kao posledica javlja zelena nijansa kada se gleda iz jednog ugla i crvena nijansa kada se gleda iz drugog ugla); E-IPS (Unapređeni IPS) panel se pojavio 2009. godine a osnovne karakteristike naprednija transmisija svetlosti i dalja redukcija vremena odziva; P-IPS (Profesionalni IPS) panel se pojavio 2010. godine, ima 1.07 milijardi boja koje su izuzetno verno prikazane; AH-IPS (Napredni IPS) panel sa visokim performansama se pojavio 2011 godine se odlikuje visokom preciznošću boja, povećanom rezolucijom i koeficientom piksela po inču (PPI), uz manju potrošnju el. energije.

Potrošnja struje

Naoružan sa LED pozadinskim osvetljenjem, U2713HM troši manje električne energije (38.4 vati) u odnosu na model U2711 (93.7 vati). U „sleep“ modu, U2713HM troši 0.35 a U2711 1.19 vati što za rezultat ima da U2731HM napravi 2.5 puta manje troškove za struju u odnosu na model U2711 na godišnjem nivou.

Dell UltraSharp U2713HM – Najbolji monitor u prošloj godini kada se posmatraju sve stavke koje utiču na izbor monitora. Nedostatak je prilično visoka cena od 69.690 dinara (Canatlantic d.o.o. Skadarska 10a Beograd 011 334 06 68). Pošto je za većinu korisnika cena preovlađujući faktor predlog može biti Asus PA248Q monitor sa sličnim karakteristikama po ceni od oko 50.000 dinara.
Gledajući striktno performanse monitora, najbolji monitor je HP Dreamcolor LP2480zx koji u trenutku kad se pojavio (jun 2008.) je koštao neverovatnih 2.700 dolara.
Model U2713HM je najbolji izbor za poznavaoce koji traže monitor ekstremnih performansi od 27 inča, sa pouzdanom ergonomijom, korisnim mogućnostima i velikim brojem portova sa povezivanje.

Najbolji profesionalni monitor

HP DreamColor LP2480zx

Prednosti: Model HP DreamColor LP2480zx ima besprekornu reprodukciju boje i uključuje direktnu kontrolu nivoa crne boje.
Mane: HP DreamColor LP2480zx model se pojavio 2008. godine i sad poprilično kaska za konkurencijom (nedostatak kontrole kontrasta). Kao najveći problem se javlja vrlo visoka cena (u trenutku kad se pojavio koštao je nešto više od 2000 dolara).

HP DreamColor LP2480zx naslovna

HP DreamColor LP2480zx

HP LP2480zx DreamColor je jedini na svetu „color-critical“ LCD monitor zasnovan na HP DreamColor Engine tehnologiji. Ovaj teško pristupačan (preskup) monitor nudi podršku za veliki broj boja, bogat vizuelni kvalitet i konzistentne rezultate.
HP DreamColor monitor je rezultat kolaboracije između HP-a i DreamWorks animacije SKG. Nalazi se u kvalitativnom rangu sa modelom NEC MultiSync PA271W a čak i nadmašuje NEC brend u saturaciji boja. Nažalost, model LP2480zx DreamColor zaostaje u opcijama kalibracije u odnosu na model NEC PA271W.
NEC Display Solutions je proizvođač kompjuterskih monitora i velikih displeja za prikazivanje javnih informacija. Kompanija postaje potpuno u vlasništvu japanske kompanije NEC 31. marta 2005. godine. Pre tog datuma, kompanija je bila poznata pod imenom NEC/Mitsubishi (po 50 posto vlasništva NEC korporacije i Mitsubishi Electric-a) a sad je u potpunosti u vlasništvu kompanije NEC. Kompanija NEC Display Solutions proizvodi sledeće serije monitora: NEC MultiSync – linija LCD monitora i velikih displeja dizajniranih za poslovne aplikacije, životni stil i igranje igrica; NEC AccuSync – linija LCD monitora dizajnirana za kućne i poslovne aplikacije; NEC SpectraView – linija LCD monitora dizajnirana za grafičke aplikacije; NEC MD – linija LCD monitora dizajnirana za aplikacije vezane za medicinsku dijagnozu; NEC MULTEOS – linija monitora koji su dizajnirani za prikazivanje na javnim mestima.

Dizajn

HP DreamColor LP2480zx od 24 inča ima panel debljine 2.25 inča tamno sive boje koji se pozadi proširuje još 1.4 inča da bi se smestile konekcije i sistem za ventilaciju. Panel je širok 22.2 inča sa velikim brojem omogućenih otvora za ventilaciju sa strane, na dnu i na vrhu monitora.
Konekcije monitora uključuju dva DVI porta, HDMI port, DisplayPort, S-Video port, kompozitnu video konekciju i na kraju USB upstream port. Sve ove konekcije se nalaze ispod zadnje strane panela monitora. Na desnoj strani se nalaze četiri USB downstream porta koji su poređani vertikalno. Meni sa 5 dugmadi poređanih vertikalno se nalazi u donje desnom uglu omogućava podešavanje osvetljenja monitora, temperatura boja i nivoa crne boje na ekranu; nažalost ne postoji opcija podešavanja kontrasti  ili individualna podešavanja za svaku boju.
LP2480zx OSD (on-screen display) modovi uključuju Pun, AdobeRGB, Rec.6.01 mode (standard za video enkodiranje), sRGB, Rec.709 (standard za visoku definiciju), SCI-P3 emulaciju i User-7. Svaki mod prilagođava boju i osvetljenje zadatoj operaciji. OSD takođe uključuje nekoliko opcija za kastomizaciju i opciju „slika u slici“ (PIP – Picture in Picture).

HP DreamColor LP2480zx dizajn

HP DreamColor LP2480zx – dizajn

Performanse

Stručnjaci CNET-a su testirali HP DreamColor LP2480zx preko DVI ulaza. Monitor je bio povezan sa računarom na kome je bila Vista OS, preko DVI kabla koji je uključen uz monitor. Displej je na kombinovanom testu CNET laboratorije postigao fantastičan rezultat od 98 poena. Takođe nisu primećeni problemi sa crnim tekstom na beloj pozadini i slova su veoma jasno vidljiva sve do veličine fonta od 6.8 piksela.

HP DreamColor LP2480zx performanse

HP DreamColor LP2480zx – performanse

Ugao gledanja monitora

Optimalni ugao gledanja monitora je najčešće direktno ispred monitora. Pri ovom uglu gledanja kvalitet boja i slike odgovara onome što je proizvođač monitora zamislio i na kraju krajeva stavio u specifikaciju svog proizvoda. Mnogi monitori nisu pravljeni da se na njih gleda iz nekog drugog, manje optimalnog ugla. U zavisnosti od tipa panela, kvalitet slike kada se monitor posmatra iz neoptimalnih uglova varira. Najveći broj monitora koristi TN panele, koji su ponekad suviše svetli ili suviše tamni u delovima ekrana koji se ne posmatraju iz optimalnih uglova. Sa druge strane IPS paneli obično pokazuju minimalne promene u boji sa promenama ugla gledanja. Model HP DreamColor LP2480zx ima IPS panel i kad se posmatra sa strane, tek na 15 inča od centra ekrana se primećuje zatamnjenje ekrana, što znači da ovaj model ima više od dva puta širi ugao gledanja nego tipični TN paneli.

Preporučena podešavanja i upotreba

Za uobičajeno korišćenje, prilikom gledanja fotografija i dok se igraju igrice, najviše odgovara podešavanje na Full mod. Za gledanje filmova, Rec. 709 mod je najbolji ukoliko se temperatura boja namesti na vrednost od 7.500 do 8.000k.

HP DreamColor LP2480zx – je fenomenalan monitor sudeći po performansama. Glavni nedostatak je neverovatno visoka cena koja će u startu odbiti većinu potencijalnih kupaca.

Najisplativiji monitor

ASUS PA248Q

Prednosti: Asus PA248Q nudi veoma dobre performanse, korisne OSD (on-screen display) mogućnosti, veliki broj ergonomskih opcija i impresivan asortiman konekcija. Prvi monitor na svetu koji je imao 4 USB 3.0 porta. Cena na svetskom tržištu je oko 320 dolara (u Srbiji je oko 400 dolara) što ovaj model čini i cenovno vrlo pristupačnim.
Mane: U odnosu na direktnu konkurenciju Dell UltraSharp U2412M, model Asus PA248Q ima neznatno slabiji kvalitet slike. Takođe nešto su mu slabije performanse u odnosu na prethodni model PA246Q (skuplji za najmanje 170 dolara).

Asus PA248Q naslovna

Asus PA248Q

Asus ProArt (PA) serija monitora je primarno namenjena profesionalnim korisnicima. Bez obzira na to Asus monitori ove serije su i dalje cenovno vrlo pristupačni, što predstavlja lep balans između performansi i cena. PA248Q monitor je standardni 24-inčni ekran koji predstavlja alternativu modelima kao što su Dell U2412M i HP ZR2440w. IPS panel ima aspekt racio 16:10 i rezoluciju 1920 x 1200. J edicija ekrana (PA248QJ) je ista, osim što uz monitor dolazi sistem za kalibriranje – Spyder4 Express „kolorimetar“ i softver. Ovaj paket omogućuje korisnicima veći nivo kontrole i tačnosti kad je potrebno.

Specifikacija monitora

Sledeća slika daje detaljne informacije o karakteristikama ekrana.

Asus PA248Q specifikacija

Asus PA248Q – specifikacija

Dizajn

U gornjem levom uglu monitora, belim slovima je ispisano ProArt (namenjeno profesionalnim korisnicima). Dok kod drugih „Pro“ monitora (na primer PA246Q) panel prigodno ima oznaku P-IPS (Professional In-Plane Switching), model PA248Q koristi E-IPS (Enchanced IPS) panel. Među IT profesionalcima preovladava mišljenje da su E-IPS paneli nešto lošiji u odnosu na svoju P-IPS „braću“ u reprodukciji boja.
Dok model PA248Q ima LED pozadinsko osvetljenje, model PA246Q ima CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) pozadinsko svetlo.
Sa leve strane monitora se nalaze 4 USB 3.0 porta; na prethodnom modelu PA246Q je bio čitač kartica – sada ga nema. Pozadi se nalaze konekcije: DVI, DisplayPort, VGA, HDMI i džek za slušalice. Na desnoj strani monitora se nalazi dugme za uključivanje monitora.

Asus PA248Q konekcije

Asus PA248Q – konekcije

OSD (OnScreen Display) se sastoji od nekoliko dugmadi: dve funkcijske prečice, prečice za pojedine modove, „meni“ dugme i „Source“ dugme. Dugmad su dovoljno odvojena jedna od drugih (za veličinu jednog dugmeta). Kroz OSD se može kretati pomoću „joystick“-a. Modovi koji su uključeni su: Standard, sRGB, „Scenery“ mod i „Theater“ mod, uz još dva dodatna podesiva korisnička moda. Takođe je uključeno podešavanje svetline, kontrasti, saturacije i napredno podešavanje boja.

Asus PA248Q meni

Asus PA248Q – meni

Performanse

Asus PA248Q je testiran preko DVI ulaza, povezan sa računarom (Windows Vista PC) putem DVI kabla. Monitor je postigao rezultat od 92 poena na testu „DisplayMate“ CNET laboratorije.

DisplayMate

Asus PA248Q prikazuje svetlo sivu boju do nivoa od 253 (čisto bela je 255), ali nivo 254 ne pravi nikakvu razliku u odnosu na 255 (prikazuje belu boju). Brojevi od 0 do 255 označavaju RGB zapis (R crvena, G zelena, B plava). Na drugom kraju skale (0 – 255) monitor prikazuje tamno sivu boju na nivou od 4 (crna boja – 0) što znači da monitor pravi razliku pri skoro neprimetnim nijansama između tamno sive i crne boje (monitor PA246Q pravi razliku do RGB zapisa 6).

Filmovi

IT stručnjaci CNET portala su gledali Blu-ray verziju Avatara preko Asus-ovog monitora PA248Q. Prilikom prikazivanja filma u „Theater“ modu na monitoru su se pojavile primetne plave i tamno sive nijanse, otežavajući vidljivost pojedinih detalja.
Za izbalansiraniju sliku preporučuje se „Standard“ mod sa „gamma“ podešenim na 1.8. Ova kombinacija donosi izbalansiran kontrast i tolerantnije boje koje ne marginalizuju tamne detalje.

Igrice

Na ovom monitoru je prikazana igrica „Dragon Age II“ koja je u pojedinim delovima izgleda prilično jednolična, ali takođe ima koristi od bogatih, jasnih i preciznih boja. Igrajući ovu igricu na monitoru Asus PA248Q u „Standard“ modu (kontrast podešen na 80 a gamma na 1.8) primećuje se koloritna, treperava grafika pri zadržanom niskom nivou crne boje. Palete boja nisu tako impresivne kao kod modela HP DreamColor LP2480zx, mada retko koji monitor i može da se poredi sa DreamColor LP2480zx monitorom. Ipak, PA248Q donosi dovoljno vibrantnih boja i kontrasti da grafika igrice i dalje izgleda impresivno.

Fotografije

Lica na fotografijama izgledaju solidno i ne pokazuju znake zelenih nijansi. Odeća i ostali objekti izgledaju prirodno sa preciznim bojama, ali ne možda tako potpuno i precizno kao kod stvarno impresivnih monitora kao što je prethodno pominjani LP2480zx. Ovo nije iznenađujuće uzimajući u obzir neverovatnu razliku u ceni.

Ugao gledanja

Idealan ugao gledanja je preko puta monitora. Mnogi monitori nisu dizajnirani tako da se na njih posmatra iz neoptimalnih uglova.
Model Asus PA248Q koristi E-IPS panele, tako da se slika na monitoru može posmatrati iz različitih uglova dok će kvalitet slike, oštrina i korektna gamma vrednost ostati skoro nepromenjena. Preko monitora je postavljena „antiglare“ podloga da bi se sprečio odsjaj, tako da direktni sunčevi zraci usmereni ka monitoru imaju minimalni štetni efekat na kvalitet slike.

Asus PA248Q – ne spada u dva tri najbolja monitora po performansama ali kad se spomene isplativost onda je ovaj monitor vrlo cenovno konkurentan. Neki od sitnih nedostataka su skromnija paleta boja u poređenju sa mnogo skupljim monitorima. Ovde treba imati u vidu fenomenalnu sliku iz skoro svih uglova gledanja.
Ukoliko ste profesionalni umetnik verovatno ćete izabrati P-IPS displej kao što je Asus PA246Q ili HP DreamColor LP2480zx, ali ukoliko želite monitor koji nudi veliki broj performansi po razumnoj ceni, nemojte tražiti dalje, ASUS PA248Q je pravi izbor za vas.

Izvor: cnet.com

Lista od 13 monitora cenovno povoljnih i dostupnih preko nas – servis računara Canatlantic

ASUS VS197DE 18.5 inča; VGA; TN panel; 1366×768: 10.490,00 dinara
AOC E970Swn 18.5 inča; VGA; TN panel; 1366×768: 10.490,00 dinara
AOC E950swdak 18.5 inča; VGA, DVI; TN panel; 1366×768: 11.090,00 dinara
BenQ GL955A 18.5 inča; VGA; TN panel; 1366×768: 11.090,00 dinara
Philips V-serija 193V5LSB2/10 18.5 inča; VGA; TN panel; 1366×768: 11.090,00 dinara
PHILIPS V-serija 200V4LAB/00 19.5 inča; VGA, DVI; TN panel; 1.600×900: 11.890,00 dinara
AOC E2070SWN 19.5 inča; VGA; TN panel; 1.600×900: 11.890,00 dinara
AOC E2270SWN 21.5 inča; VGA; TN panel; 1.920×1.080: 13.490,00 dinara
AOC E2250Swdak 21.5 inča; VGA, DVI; TN panel; 1.920×1.080: 13.490,00 dinara
BENQ GW2265M 21.5 inča; VGA, DVI; VA panel; 1.920×1.080: 13.990,00 dinara
ASUS VE228DE 21.5 inča; VGA; TN panel; 1.920×1.080: 13.990,00 dinara
PHILIPS V-serija 223V5LSB2/10 21.5 inča; VGA; TN panel; 1.920×1.080: 13.990,00 dinara
BENQ GL2250HM 21.5 inča; VGA, DVI, HDMI; TN panel; zvučnici; 1.920×1.080: 15.990,00 dinara

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (7 votes, average: 4,86 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar