011 334 0668
office@canatlantic.com

Najbolji SSD diskovi u 2014

canatlantic blog head picture

Diskovi unutar računara služe za „hostovanje“ operativnog sistema, programa i podataka. Uobičajeno mogu biti regularni hard ili SSD diskovi (u poslednje vreme se javljaju i hibridni diskovi koji predstavljaju kombinaciju NAND flash SSD diskova i hard disk tehnologije). U ovom članku ćemo navesti listu (po nama) trenutno najboljih SSD diskova koji će značajno poboljšati performanse vašeg računara.

Samsung SSD 850 EVO

Prednosti: Samsung SSD 850 EVO donosi izuzetne performanse uz veliki broj novina. Implementirana 3D V-NAND tehnologija obećava maksimalnu izdržljivost diska.

Mane: Novi SSD nema garanciju na 10 godina (kao što je slučaj kod „Pro“ modela), već na 5 godina što je i dalje apsolutno prihvatljivo. Samsung-ov „Magician“ softver radi samo na Windows operativnom sistemu. Takođe ovaj softver je uslov za aktiviranje RAPID moda u kome je disk ekstremno brz i gde se može pojaviti rizik od gubljenja podataka.

Samsung 850 EVO naslovna

 
SSD 850 EVO zvanično je naslednik modela SSD 840 EVO, iako je novi SSD disk po performansama bliži modelu 850 Pro. Testiranja su pokazala da je disk veoma brz (pogotovo u RAPID modu) i da radi bez greške.
Nema mnogo zamerki na račun diska osim možda u vezi Samsung „Magician“ softvera koji je uslov za rad u RAPID modu i dostupan je samo za Windows. To znači da ostale platforme kao što su Mac, Linux ili neke gejmerske konzole neće moći da koriste prednost većine najznačajnijih karakteristika ovog diska.
Preporučene maloprodajne cene ovog modela su 100$ (120GB), 150$ (250GB), 270$ (500GB) i 500$ za disk od 1TB. Samsung je najavio da će disk biti dostupan širom sveta, tako da ga uskoro očekujemo i na našem tržištu.

Dugotrajnost sa 3D V-NAND tehnologijom.

850 EVO je drugi SSD disk iz Samsunga (prvi se pojavio u modelu 850 Pro) koji koristi 3D vertikalnu (V-NAND) „flash“ memoriju.
Slično kao i kod modela 850 Pro, iz Samsunga tvrde da 3D NAND donosi veliku izdržljivost, koja je determinisana ukupnim brojem podataka koji mogu biti zapisani na SSD disku pre nego što disk postane nepouzdan. Primera radi, kapaciteti SSD 850 EVO diskova od 120GB i 250GB imaju izdržljivost od 75TB. Ovo znači da se na disku može upisati 40GB podataka po danu svakog dana u narednih pet godina. Izdržljivost kapaciteta od 500GB i 1TB je duplirana (150TB) i ista je kao kod modela 850 Pro.

Samsung 850 EVO specifikacija

850 EVO je standardni interni 2.5-inčni disk debljine 7mm. Disk podržava SATA 3 standard (6Gbps).

Samsung 850 EVO SATA 3 7mm
TurboWrite i RAPID mod

Slično kao i kod modela 840 EVO i novi 850 EVO podržava TurboWrite tehnologiju. Ova tehnologija povećava sekvencijalnu brzinu upisivanja podataka, što je značajno kod transfera velikih fajlova. TurboWrite tehnologija se aktivira automatski za razliku od RAPID moda koji se omogućuje manuelno.
RAPID je oznaka za „Real-Time Accelerated Processing of I/O Data“ i koristi dostupnu sistemsku memoriju.
Da bi se koristio RAPID mod na 850 Evo disku, potrebno je instalirati Magician 4.5 – uključen na CD-u (može se preuzeti i sa ovog linka). Softver podržava novi RAPID verzija v.2.1 koji sada, prema Samsung-u, povećava upravljanje greškama i rešava probleme vezane za kompatibilnost. Jednom kada se omogući, RAPID mod radi samostalno i automatski podešava veličinu RAM memorije (koju koristi) prema dostupnosti memorije. Obično, RAPID mod koristi do 4GB RAM memorije ili 25 procenata od ukupne sistemske memorije.

Izvrsne performanse

850 EVO je testiran na računaru sa i5 procesorom i 8GB sistemske memorije. Odmah je primetna velika razlika u radu računara čak i u poređenju sa drugim SSD diskovima.
U sekvencijalnom testu prenosa podatak, novi disk je postigao neprekidnu brzinu od 183MB po sekundi pri upisivanju podataka i čitanju podataka sa diska u isto vreme. Pri uključenom RAPID modu rezultat je još bolji i iznosi 221MB po sekundi. Na slici ispod je prikaz rezultata SSD diskova prema PC Mark benčmarku.

Samsung 850 EVO PC Mark
Samsung SSD 850 EVO – Gledajući striktno samo performanse, novi Samsung 850 Evo je u podređenom položaju u odnosu na Samsung 850 Pro. Međutim planirana cena (od oko 140 dolara) ovaj model čini veoma povoljnim i dostupnim pogotovo za Windows korisnike koji mogu prilagoditi disk da bi ostvarili maksimalne performanse. Na kraju, garancija od 5 godina, iako traje duplo manje od Pro verzije, je i dalje jedna od najpovoljnijih garancija na tržištu.

SanDisk Extreme Pro SSD

Prednosti: SanDisk Extreme Pro SSD ima vrhunske performanse. U vreme pojavljivanja je bio jedini SSD disk sa garancijom od 10 godina. Takođe je i cenovno konkurentan.

Mane: Disk ne podržava ¨self¨ – enkripciju. Ukoliko se koristi kao sistemski disk nije tako brz kao konkurentni diskovi.

SanDisk Extreme Pro SSD

 

SanDisk Extreme Pro nudi vrhunske performanse među standardnim SSD diskovima. Ukoliko ima želju da ubrzate rad vašeg računara, ovaj model je pravi izbor.
Preporučene maloprodajne cene za ovaj model su 189$ (240GB), 369$ (480GB) i 599$ za disk od 960GB.

SanDisk Extreme Pro SSD 240GB 480GB 960GB
Prepoznatljiv standardni dizajn

Novi Extreme Pro veoma podseća na njegove prethodnike, Extreme II i Extreme. To je standardni 2.5 inčni disk debljine 7 mm i podržava SATA 3 (6Gbps) interfejs. Većina novih kompjutera podržava SATA 3.
Windows korisnici mogu preuzeti softver za SanDisk kontrolnu tablu, koji nudi dijagnostiku u realnom vremenu, ažuriranje firmware-a i druge informacije vezane za podršku.

SanDisk Extreme Pro specifikacija
Nova nCache Pro Tehnologija

Extreme Pro ima isti Marvell-ov 88SS9187 kontroler, ali koristi SanDisk-ovu MLC NAND fleš memoriju (64-gigabit 19nm) druge generacije kao skladište za podatke. Ovaj model je prvi gde je implementirana nCashe Pro tehnologija, koja je dizajnirana da optimizuje brzinu čitanja i upisivanja na disk i izdržljivost diska. Ova tehnologija takođe nudi bolju zaštitu za podatke smeštene na disku.
Iz SanDisk-a kažu da tehnologija obećava pouzdane performanse čak i prilikom multitasking-a, sa niskom latentnošću, tokom dugog vremenskog perioda i sa niskom potrošnjom energije.

Visoka izdržljivost, pouzdane performanse

Kao svi drugi SSD diskovi, Extreme Pro ima limitirane „program/erase“ cikluse (izdržljivost), što znači da može da se upisuje određeni broj podataka pre nego što disk postane nepouzdan. Ali nasuprot većini SSD diskova, Extreme Pro ima ekstremno visoku izdržljivost veću od 80TB. Drugim rečima, ako upisujemo 20GB podataka na disku po danu svakog dana (većina nas upisuje mnogo manje podataka od 20GB i definitivno ne svakog dana), trebaće nam 11 godina da bi disk postao nepouzdan. SanDisk podržava svoj model Extreme pro sa garancijom na 10 godina.
Stručnjaci iz SanDisk-a potvrđuju da je novi disk dizajniran za gejmere i profesionalce koji rade grafički intenzivne poslove, kao što su editovanje filmova, igranje 3D igrica ili rad u Auto CAD-u. Takođe, disk nudi pouzdane performanse tokom dugog vremenskog perioda.

Vrhunske performanse

Ovaj model je testiran i kao drugi disk u računaru i kao glavni disk na kome se nalazi operativni sistem. Kad je ovaj model drugi disk u računaru (na njemu podaci) registruje se neprekidna brzina transfera podataka od 450MBps za pisanje i 457MBps za čitanje. Kada se koristi kao glavni disk i kad se istovremeno upisuju i čitaju podaci, brzina je 251MB po sekundi. Da je u pitanju odličan rezultat potvrđuje i naredna slika.

SanDisk Extreme Pro transfer podataka

Još jednom ćemo napomenuti da se Extreme Pro može koristiti samo u računarima koji podržavaju SATA 3 (6Gb po sekundi) da bi se iskoristili svi potencijali ovog diska. U kompjuterima koji podržavaju SATA 2 (3Gb po sekundi), Extreme Pro će se ponašati kao i svaki drugi SSD disk na tržištu, tj neće se iskoristiti njegove maksimalne performanse.

SanDisk Extreme Pro SSD – Predstavlja veliku evoluciju standardnih internih diskova i jedno od idealnih rešenja pri unapređenju kućnog računara, bilo laptop ili desktop, zahvaljući svojoj brzini, ceni i dugogodišnjoj garanciji.

Samsung SSD 850 Pro

Prednosti: Samsung SSD 850 Pro poseduje fenomenalne performanse, uz dugotrajnost diska i značajne mogućnosti kao što su enkripcija i RAPID mod.

Mane: Novi SSD disk je prilično skuplji od svoje konkurencije.

Samsung 850 Pro

 

Ovaj model je bio prvi SSD disk na tržištu koji koristi inovativnu 3D vertikalnu NAND (V-NAND) fleš memoriju idealnu za vrhunske performanse i dugotrajnost, a sve je to podržano desetogodišnjom garancijom. Cena diska je od 30$ do 130$ (zavisno od kapaciteta) veća od konkurentskog, takođe fantastičnog modela SanDisk Extreme Pro.

Samsung SSD 850 Pro 128
3D V-NAND, dugotrajnost

Samsung SSD 850 Pro je standardni interni disk koji podržava najnoviji SATA 3 standard i radiće u svakom računaru gde se koristi regularan SATA hard disk. Ovaj model standardni 2.5 inčni (dijagonalno) disk debljine 7 mm. Novi disk izgleda potpuno isto kao prethodni model 840 Pro.
3D vertikalna NAND fleš memorija u ovom modelu ima naziv Samsung 86Gbit 40 nm MLC V-NAND (druga generacija).
Dugotrajnost (izdržljivost) diska je broj ciklusa koje SSD ima pre nego što disk postane nepouzdan. Stručnjaci iz Samsung-a kažu da se može upisati 150TB na 850 Pro pre nego što postane nepouzdan, što je skoro duplo više nego kod modela SanDisk Extreme Pro (80TB).

Samsung SSD 850 Pro specifikacija
Koristan softver, unapređen RAPID mod

Kao kod modela 840 Pro i 840 Evo, 850 Pro dozvoljava korisnicima da upravljaju mogućnostima diska preko Samsung „Magician“ softvera. Na primer, „Magician softver se može koristiti da su omogući ili onemogući „over-provisioning“ – korišćenje dela (obično oko 10%) SSD prostora za povećanje performansi diska (enkripcija i RAPID mod). RAPID mod je jedinstvena funkcionalnost vezana za Samsung-ove SSD diskove.
Osnovno značenje skraćenice RAPID (Real-time Accelerated Processing I/O DATA) je korišćenje sistemske memorije na računaru za poboljšanje (boost) performansi. Pošto većina novih računara ima dosta ugrađene memorije, RAPID je vrlo zahvalna funkcionalnost.
Prethodno na modelima 840 Pro i 840 Evo, RAPID je koristio samo 1GB RAM memorije kao „cache“. Počevši od modela 850 Pro, RAPID sada može da koristi do 4GB ili 25 procenata RAM memorije računara, kao „cache“ (ograničen prostor, veoma brz pristup). Više „cache“ memorije znači bolje performanse.

Samsung SSD 850 Pro Magician
Vrhunske performanse

Cnet stručnjaci su testirali ovaj model kao glavni disk koji „hostuje“ operativni sistem, pošto RAPID mod ne radi kada se disk koristi kao sekundarni disk. Test računar (srednjeg ranga) je imao i5 procesor i 8GB sistemske memorije. Pri sekvencijalnom testu transfera podataka novi disk je postigao neprekidnu brzinu od 246MB u sekundi prilikom istovremenog upisivanja i čitanja podataka, nešto sporije nego kod modela SanDisk Extreme Pro (251MB u sekundi). Međutim, kada je uključen RAPID mod, Samsung je registrovao brzinu od 287MB u sekundi što je daleko najbrži rezultat.

Samsung SSD 850 Pro Cnet Lab
Samsung SSD 850 Pro – Pomerajući limite tradicionalnih SSD diskova, novi 850 Pro disk je jedan od najboljih, ako ne i najbolji interni disk na tržištu na koji možete da se oslonite, što potvrđuje i garancija na 10 godina, prvo uvedena kod modela SanDisk Extreme Pro. Ali novac je jedan od presudnih faktora, a tu je ovaj model nažalost takođe ispred svoje konkurencije, što ga ne čini pristupačnim širokom krugu korisnika, bez obzira na njegove savršene performanse.

Izvor: cnet.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (14 votes, average: 4,64 out of 5)
Loading...

2 Komentara

  1. 19.10.2016 u 18:38

    Testirali smo nekoliko SSD diskova iz 2016.godine, a koji se najbolje pokazao pogledajte na linku
    http://www.itrevolucija.org/najbolji-ssd-ovi-u-ovom-dijelu-godine/

  2. 23.10.2016 u 20:33

    Takode, dosta dobra usporedba SSD vs HDD diskovi, u cemu je razlika, koji je brzi i zasto je bolji?
    http://www.itrevolucija.org/ssd-ovi-protiv-hdd-ova-u-cemu-je-razlika/

Ostavite komentar