011 334 0668
office@canatlantic.com

Najznačajniji događaji u 2012. godini

canatlantic blog head picture

Pojava Windows 8 operativnog sistema je verovatno najznačajniji događaj u 2012. godini. Kompanija Microsoft je predstavila novi operativni sistem, Windows 8. Istovremeno se pojavio i tablet Surface koji dolazi u dve verzije: model sa Windows RT (codename – Windows on ARM) i model sa Windows 8 Pro koji će se pojaviti početkom sledeće godine. Windows RT model koristi ARM procesor dok Windows 8 Pro model koristi Intel-ov procesor treće generacije Intel Core i5. Prema poslednjim informacijama iz Microsoft-a hardver će činiti značajan udeo u poslovnoj politici kompanije u budućnosti. Broj od 40 miliona do sada prodatih Windows 8 licenci uključuje i prodaju korporacijama i OEM proizvođačima, tako da se ne vidi jasno kako se Windows 8 prodaje u prodavnicama. Windows 8 prate mnoge kontroverze u vezi sa novim interfejsom i fokusom na uređaje sa touch screen tehnologijom. Dodajmo tome još da je iz kompanije otišao predsednik Windows sektora Steven Sinofsky samo par nedelja posle pojavljivanja Windows-a 8. Da li je sam otišao ili je dobio otkaz? Nijedna strana se nije jasno izjasnila o tome.

Apple vs Samsung

Veliki rat patentima između Apple i Samsung kompanija ušao je u drugu godinu. Federalni sud je većinom odlučio u korist Apple kompanije i Samsung-u je naloženo da plati 1.05 milijardi dolara zbog povrede patentnih prava u Samsung pametnim telefonima i tabletima. Samsung je uzvratio malom pobedom kada je sud odbio Apple-ov zahtev kojim je trebala da se zabrani prodaja pojedinih Samsung uređaja.

Apple vs Samsung

Apple je takođe uzdrmalo rešenje US Patent Office-a o proglašenju “Steve Jobs patent-a” koji pokriva “gesture” kontrolu na tačskrinu nevažećim. Sporovi između dve kompanije će se verovatno voditi i u 2013. godini u mnogim zemljama širom sveta.

Gašenje sajta Megaupload

U januaru ove godine Ministarstvo pravde SAD-a je ugasilo sajt Megaupload a njihovi čelnici (Kim Dotkom ex Kim Šmic i 3 direktora) su uhapšeni 19.01.2012 na Novom Zelandu. 15 minuta nakon gašenja Megaupload sajta, Anonymous hakerska grupa je srušila nekoliko sajtova iz muzičke i filmske industrije (Universal Music, RIAA, MPAA), sajt ministarstva pradve SAD-a i FBI sajt (Federal Bureau of Investigation). Gašenje Megaupload-a je imalo domino efekat, tj prouzrokovalo je da su mnogi “cyberlocker” sajtovi uključujući FileSonic, Uploaded.to, UploadBoc, FileJungle i FileServe i još mnogi drugi preventivno prestali sa deljenjem fajlova ili čak ugasili sajtove plašeći se sličnih akcija Vlade SAD.

Fbi anti piracy warning

Posle prepada osnivač Megaupload-a Kim Dotcom je postao zvezda maloletnika na Novom Zelandu i uspeo je da pobedi u nekoliko sudskih sporova pa je na kraju i premijer Novog Zelanda morao da se izvinjava pošto su nalozi za hapšenje bili nevažeći. Iako glavno pitanje oko izručenja osnivača Megaupload-a SAD-u još nije rešeno, Dotcom planira da lansira Mega sajt, naslednika Megaupload sajta.

Velika godina za Twitter

Twitter je imao još jednu neverovatnu godinu stalno postavljajući i rušeći rekorde po broju tvitova. Udarni momenti su bili Olimpijske igre u Londonu i pogotovo predsednički izbori u SAD-u kada je slika zagrljaja ponovno izabranog predsednika SAD-a Barack-a Obame i njegove supruge Michelle imala 327.452 tvita po minuti i postala najviše retvitovana slika svih vremena. Twitter takođe ima više od 500 miliona korisnika od čega je 200 miliona bilo aktivno u 2012. godini uključujući i papu koji je otvorio Twitter nalog u 2012. godini.

Novi Google tableti

Nexus 7 i Nexus 10 nisu naravno prvi Android tableti ali prvi sa kojima Android predstavlja vidljivu pretnju iPad-u. Sa prelepim 1280 x 800 piksela ekranom i quad-core 1.3 GHz procesorom, Nexus 7 je pun pogodak pogotovo uzimajući u obzir cenu od oko 200$ u poređenju sa iPad-om koji predstavlja značajan luksuz (cena oko 500$). Nexus 10 sa druge strane donosi 2560 x 1600 “better than retina screen” koji je oštriji nego kod iPad-a, ima 4 miliona piksela, sa gustinom od 300 piksela po inču, Samsung Exynos dual-core procesor na 1.7GHz. Takođe je ovaj model bolji od najbližeg konkurenta Kindle Fire HD od 8.9 inča. Ceo tablet je napravio Samsung a čip uključuje quad-core GPU (grafički procesor) a cena mu je oko 400$.

Izvor: pcworld.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (No Ratings Yet)
Loading...

Ostavite komentar