011 334 0668
office@canatlantic.com

Norman Security Suite 10 Pro – detaljan opis

canatlantic blog head picture

Svi sigurnosni antivirus programi imaju istu namenu dok im se interfejs stilovi i implementacije značajno razlikuju. Dizajnirani su da vaš računar, podatke i vašu privatnost sačuvaju od svih vrsta napada. Neki nude različite nivoe podešavanja, dok drugi zahtevaju samo minimalnu intervenciju korisnika. U ovu drugu grupu spada i Norman Security Suite 10 Pro. Njegovi dizajneri su se potrudili da eliminišu svako nepotrebno komplikovanje, tako da Norman Security Suite 10 Pro komponente dolaze prekonfigurisane za maksimalnu sigurnost.

Glavni prozor izgleda kao kod standardnog Norman antivirus proizvoda. Veliki tasteri pokreću važne taskove, kao što je na primer provera novih update-a ili skeniranje na malware a u istoriji su izlistani skorašnji sigurnosni događaji. Razlika se primeti kad se prebacimo na stranicu za podešavanje, gde su omogućene sve specifične funkcionalnosti.

Norman Security Suite 10 Pro

Glavni prozor

Glavni prozor izgleda skoro isto kao kod verzije Norman Antivirus 10, sa velikim tasterima za najčešće sigurnosne zahteve i istorijom u kojoj je prikazana skorašnja aktivnost.

Norman Security Suite 10 Pro glavni prozor

Podešavanja

Kroz podešavanja možete sve komponente omogućiti i onemgućiti ili klikom na link možete editovati svaku konfiguraciju po dubini.

Norman Security Suite 10 Pro podešavanja

Firewall podešavanja

Kao kod većine korisničkih interfejsa kompanije Norman i kod proizvoda Security Suite 10 Pro je jednostavno kontrolisati firewall podešavanja. Po „default-u“ firewall će vas pitati šta da uradi kada nepoznati program pokuša pristup preko interneta ili mreže.

Norman Security Suite 10 Pro firewall podešavanja

Pomoć

Umesto korišćenja tradicionalnog sistema za pomoć, Norman prikazuje pomoć za komponente na ekranu kada usmeriti miša na njih. Većina „balona“ za pomoć je dosta manja od prikazanog na slici koji se odnosi na napredni mod firewall-a.

Norman Security Suite 10 Pro pomoć

Napredna firewall podešavanja

Na stranici napredna firewall podešavanja možete omogućiti ili onemogućiti veliki broj sigurnosnih ponašanja. Mnogi prosečni korisnici bi trebali da ostave podrazumevane vrednosti ovih podešavanja.

Norman Security Suite 10 napredna firewall podešavanja

Ekspertski alati

Ukoliko niste PC stručnjak, nemojte ništa dirati tj. ostavite podrazumevane vrednosti.

Norman Security Suite 10 ekspertski alati

Sprečavanje upada preko interneta

„Leak“ test programi pokušavaju da izbegnu firewall zaštitu tako što manipulišu proverenim programima. Na slici je prikazano kako je Norman sprečio pokušaj „leak“ testa da se poveže sa internetom kroz Internet Explorer.

Norman Security Suite 10 Pro sprečavanje upada

Hvatanje trojanaca

Normanov firewall nije blokirao napade trojanaca na nivou mreže, ali ih je antivirusna komponenta detektovala u trenutku kada su probali da ostave zloćudni fajl na test sistemu.

Norman Security Suite 10 Pro hvatanje trojanaca

Roditeljska kontrola

Roditeljski kontrolni sistem vam dozvoljava da povežete profil predefinisan ili definisan od strane korisnika sa svakim korisničkim nalogom na sistemu. Ukoliko ni jedan korisnik nije ulogovan, antivirus program koristi profil koji ste identifikovali kao podrazumevan.

Norman Security Suite 10 Pro roditeljska kontrola

Filtriranje sadržaja sa interneta

Roditeljski kontrolni sistem može blokirati pristup sajtovima koji pripadaju nekoj od 24 kategorija koje ste označili kao nepoželjne. Ukoliko se recimo označi kategorija „oružje“ sajtovi čiji se sadržaj uklapa u ovu kategoriju se blokiraju za profil recimo tinejdžera. Radi u bilo kom pretraživaču, ali ga je moguće zaobići povezivanje preko anonimnog proxy web sajta.

Norman Security Suite 10 Pro filtriranje sadržaja

Raspored dozvoljenog internet pristupa

Za svakog korisnika se može odrediti kada mu je u toku nedelje dozvoljen pristup internetu.

Norman Security Suite 10 Pro kalendar pristupa

Blokiran web sajt, kategorija kojoj pripada i link za logovanje

Na slici je prikazano kako je roditeljski sistem kontrole blokirao pristup porno sajt u okviru nestandardnog pretraživača.

Norman Security Suite 10 Pro blokirani web sajtovi

Lista blokiranih sajtova

Svaki put kada roditeljska kontrola blokira pristup nekom sajtu, to ostaje zapamćeno i prikazano u izlistanoj istoriji.

Norman Security Suite 10 Pro lista blokiranih sajtova

Spam podešavanja

Za potrebe testiranja podesili smo spam filter na srednju jačinu filtriranja, da se ažuriranje vrši svakih pet minuta i da se svi spamovi obrišu posle 10 dana.

Norman Security Suite 10 Pro spam podešavanja

Blokirani „phishing“ sajtovi

Norman zaštita protiv „phishing“-a je blokirala zavidan broj verifikovanih prevarljivih sajtova.

Norman Security Suite 10 Pro blokirani phishing sajtovi

Brisanje istorije pregledanja

Norman se može podesiti da obriše tragove pretraživanja u intervalima od svakih 10 minuta do jednom u nedelju dana.

Norman Security Suite 10 Pro brisanje istorije pregledanja

Zadaci

U cilju omogugućavanja planiranog skeniranja, možete podesiti Normana da periodično obriše istoriju i proveriti integritet sistema.

Norman Security Suite 10 Pro zadaci

Provera sistema

Ukoliko se posle provere sistema utvrdi da je sistem čist, pojavljuje se obaveštenje na listi istorije aktivnosti.

Norman Security Suite 10 Pro provera sistema

Sigurnosno brisanje

Na strani zadaci nalazi se opcija sigurnosnog brisanja fajlova. Prvo se moraju selektovati podaci jedan po jedan a onda se dodaju. Ovom akcijom se bespovratno brišu fajlovi.

Norman Security Suite 10 Pro sigurnosno brisanje

Deljena antivirus zaštita

Nezavisne laboratorije koje su radile test su prilično dobro ocenile Norman antivirus tehnologiju. Norman Antivirus tehnologija je prošla test ICSA Laboratorije sertifikovane za detekciju i uklanjanje virusa sa 80% uspešnosti. Da bi se dobio AV-Test sertifikat, proizvod mora imati najmanje 10 od 18 mogućih poena. Norman je imao 13 poena na najnovijem testu.

Unapređeno otkrivanje „Phishing“-a

Ista tehnologija koja blokira zaražene (zloćudne) web sajtove upozorava korisnike na „phishing“ sajtove, prevarljive sajtove koji pokušavaju da vam ukradu podatke iz korisničkih naloga maskirajući se u web sajt vaše banke.

Vrhunski softver za sprečavanje spamova

Norman-ova antispam komponenta nadmašuje svoju konkurenciju. Većina drugih spam filtera tretiraju samo POP3 email naloge, Norman filtrira IPAM, Exchange ili bilo koji drugi tip naloga koji je kompatibilan sa Outlook-om, Windows Mail-om ili Outlook Express-om. Konfiguracija je vrlo jednostavna. Možete podesiti filter slabiji, srednji ili jači nivo. Prilikom testiranja antispam je bio podešen na srednji nivo i pokazao je izuzetne rezultate. Interval preuzimanja novih spam definicija je od svakih 5 minuta do jednom dnevno ili nedeljno.

Norman će obrisati spam poruke posle deset dana. Može se podesiti da se spamovi brišu svaki dan ili jednom u mesec dana. Takođe se mogu brisati najstarije spam poruke kada ukupni iznos spamova bude 500 ili 1500 u zavisnosti od toga kako je podešeno. Preuzimanje 1000 poruka sa omogućenim spam filterom traje 25 procenata duže nego bez filtera, što je skoro neprimetno usporavanje.

Sprečavanje upada

Paket tehnoloških rešenja koje Norman naziva „Intrusion Guard“ radi na sprečavanju različitih potencijalno opasnih sistemskih modifikacija. Mogućnost blokiranja zaraženih web sajtova ili sajtova koji nose zaražen softver je omogućen po „default“-u. Ukoliko zloćudni softver pokuša da modifikuje HOSTS fajl, dobijate poruku i šansu da to sprečite. Takođe se blokiraju programi koji pokušaju direktan fizički pristup memoriji ili pokušaju na silu da pokrenu sistemski drajver. Ove akcije, posebno na 32-bitnom sistemu, su skoro uvek zloćudne. Sa druge strane mnoštvo validnih programa koriste normalne Windows mehanizme da bi instalirali drajvere, tako da je ta akcija po „default“-u dozvoljena.

Više nivoa „Firewall“ podešavanja

Na stranici gde se podešava „firewall“ možete izabrati između „Silent Mode“-a (bez pop-up prozora), „Normal Mode“-a (podrazumevani) i „Advanced Mode“-a.

Uprkos mnogobrojnim opcijama, napredno podešavanje je i dalje jednostavno sa velikim tasterima. „Rulers Editor“, „Real-time Log Utility“ i „Advanced Ports Viewer“ izgleda prilično drugačije. Ukoliko niste IT profesionalac, ovo ostavite kako jeste.

Minimalna roditeljska kontrola

Normanov roditeljski kontrolni sistem je dizajniran da radi za porodice čije svako dete ima poseban Windows korisnički nalog i za porodice koje dele jedan nalog. Definiše tri profila za filtriranje sadržaja sa interneta: „deca“, „tinejdžeri“ i „odrasli“. Pod dečjim profilom, dozvoljen je internet pristup samo sajtovima sa bele liste koju ručno kreiraju roditelji. Profil tinejdžera dozvoljava Internet pristup ali blokira sajtove koji pripadaju jednoj od 24 kategorije.

Tokom inicijalne konfiguracije morate izabrati profil „deca“ ili „tinejdžeri“ kao podrazumevani profil što bi imalo efekta kada ni jedan korisnik nije ulogovan na sistem roditeljske kontrole. Takođe možete povezati određeni profil sa svakim Windows korisničkim nalogom, s tim što svaki korisnik mora biti zasebno ulogovan na sistem roditeljske kontrole.

Raspored zadataka

Kao kod standardnih antivirusa, možete odrediti regularno skeniranje na viruse jednom dnevno, nedeljno ili mesečno i možete omogućiti specijalni „screensaver“ koji skenira u pozadini kada sistem miruje. U „Suite“-u su dodate dve nove funkcionalnosti „Clear program history“ i „System check“.

Prilikom provere sistema se traže zloćudni procesi koji su eventualno promakli ostalim stepenima zaštite. Preporuka je da se skeniranje podesi na nekoliko sati. Kada program utvrdi da je sve u redu, ubeleži to u istoriju aktivnosti.

Prilikom brisanja istorije pretraživanja nudi vam se izbor programa čija se istorija briše: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari, Windows i Windows Media Player.

Izvor: pcmag.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...

Komentarisanje je zatvoreno.