011 334 0668
office@canatlantic.com

Novi procesori kompanije ARM

canatlantic blog head picture

ARM Holdings PLC je britanska multinacionalna kompanija za razvoj poluprovodnika i dizajn softvera sa sedištem u Kembridžu, Engleska. Najpoznatiji su po procesorima, iako takođe dizajniraju softverske alate pod RealView i Keil brendovima, sisteme i platforme. Smatraju se dominantnim u polju čipova za mobilne telefone zasnovani na ARM arhitekturi i takođe su najpoznatija kompanija od svih „Silicon Fen“ kompanija. „Silicon Fen“ ponekad poznat i kao „Cambridge Cluster“ je ime dato regionu oko Kembridža (Engleska) koje je sedište velike grupe kompanija fokusiranih na softver, elektroniku i biotehnologiju. Mnoge od ovih kompanija su povezane sa Univerzitetom u Kembridžu. Naziv „Silicon Fen“ je dobijen po analogiji sa Silikonskom dolinom u Kaliforniji, zato što leži na južnom delu Engleske, Fenland.

Cambridge ARM building panorama

Kompanija je osnovana kao Advanced RISC Machines – ARM, zajednički poduhvat između Acorn Computers, Apple Computer (sada Apple Inc.) i VLSI Tehnologije. Za razliku od drugih mikroprocesorskih korporacija kao što su AMD, Intel, Freescale (bivša Motorola) i Renesas (ranije Hitachi i Mitsubishi Electric). ARM samo licencira svoju tehnologiju kao intelektualnu svojinu, tj. nema organizovanu proizvodnju procesora. Zato postoji više kompanija koje prave procesore zasnovane na ARM dizajnu. Intel, Samsung, Texas Instruments, Analog Devices, Atmel, Freescale, Nvidia, Qualcomm, STMicroelectronics i Renesas imaju licenciranu ARM tehnologiju. Cilj kompanije ARM Holdings je da do kraja 2015. godine procesori sa ARM tehnologijom budu zastupljeni u više od polovine svih tableta, mini notebook-ova i ostalih mobilnih PC-a.

Dizajner čipova ARM je predstavio danas na Computex 2013 (Sajam informacionih tehnologija koji se održava u Tajpeju, Tajvan) tri nova čipa: Cortex A12 procesorski čip, Mali-T622 grafički čip i Mali-V500 video encoding/decoding čip. Sa novim Cortex-A12 procesorom ARM cilja srednju klasu pametnih telefona i tableta sa cenom između 200 i 350 dolara. Novi dizajn Cortex-A12 procesora će naslediti Cortex-A9 dizajn, koji je korišćen u Apple iPhone 4S, Samsung Galaxy S3 i mnogim drugim mobilnim uređajima sa Android operativnim sistemom. A12 će se pojaviti sa 4 jezgra, a prvi tableti sa ovim procesorom će se pojaviti krajem 2014. ili početkom 2015 godine, po rečima James Bruce-a, vodećeg mobilnog stratega kompanije ARM. A12 je brža i mnogo energetski efikasnija zamena za Cortex-A9, koji je sad dizajn star 5 godina. A12 je 40 procenata energetski efikasniji nego A9 i do 30 procenata brži.

ARM će imati konkurenciju u Intelu u vidu novog Atom čipa sa kod nazivom Bay Trail, koji se zasniva na Silvermont tehnologiji. Intel očekuje da će se Android tableti koje pokreće Bay Trail procesor pojaviti krajem ove godine po ceni od 200 do 399 dolara. A12 procesori će biti optimizovani za uređaje srednjeg ranga sa Android OS, recimo kod tableta i pametnih telefona. Sintetizovan A12 procesor će se takođe u budućnosti suočiti sa konkurentskom inovacijom iz Intela i to u vidu Airmont 14 nanometarske tehnologije koja bi trebalo da se pojavi u 2014. godini. ARM je licencirao dizajne za procesore kompanijama kao što su Qualcomm, Nvidia, Apple i Samsung, koji potom prave čipove za mobilne uređaje. ARM nije objavio ni jednu licencu za Cortex-A12. Posmatrajući performanse, A12 se nalazi za jednu stepenicu niže u odnosu na Cortex-A15, koji je namenjen vrhunskim pametnim telefonima, tabletima pa čak i serverima. Samsung-ov poslednji Exynos 5 čipovi se nalaze u tabletu Nexus 10 i Galaxy S4 pametnom telefonu su zasnovani na Cortex-A15 procesoru.

Cortex A15

Cortex-A15 MPCore procesor je do sada bio najnoviji proizvod Cortex A serije procesora. Cortex-A15 ima superskalarni pipeline sa niskolatentnim cache-om (level-2) koji može biti veličine do 4MB. Kod ovog procesora su primetna poboljšanja u odnosu na prethodni model A-9 u vezi sa pokretnim zarezom i NEON tehnologijom koja može ubrzati multimediju i algoritme kao što su video enkodiranje/dekodiranje, 2D/3D grafika. Za očekivati je da mobilna konfiguracija Cortex-A15 MPCore procesora će obezbediti preko 5 puta bolje performanse od današnjih naprednih pametnih telefona. U naprednim aplikacijama, Cortex-A15 radeći na 2.5GHz konstantno štedi energiju. Cortex-A15 procesor je napravljen na osnovu ARMv7A arhitekture i obezbeđuje potpunu softversku kompatibilnost sa ostalim visoko priznatim Cortex-A procesorima. Ovo omogućava trenutni pristup softverskim sistemima kao što su Android, Adobe Flash Player, Java Platform Standardna Edicija (Java SE), JavaFX, Linux, Symbian i Ubuntu. Originalna ARM tehnologija pod imenom big.LITTLE uparuje visoke performanse Cortex-A15 MPCore procesora sa recimo Cortex-A7 procesorom koristeći Corelink CCI-400.

A12 je pozajmio neke karakteristike A15 čipa. A12 je zasnovan na sličnom procesorskom jezgru i ima podršku za virtualizaciju, ali u suštini A12 je manji. A12 procesor bi mogao da se koristi u Windows RT tabletima kao dizajn koji ima podršku za OS. ARM procesori su takođe korišćeni na eksperimentalnoj osnovi u serverima. 32-bitni A12 nema karakteristike poželjne u serverima kao što su „error correction“ i 64-bitna kompatibilnost. ARM nudi ostale procesorske dizajne kao što je Cortex-A7, koji je namenjen „handset“ i tablet uređajima sa cenom nižom od 200 dolara. A12 može biti kombinovan sa A7 u ARM Big.Little čip dizajnu, gde su niskonaponska jezgra kombinovana sa jezgrima visokih performansi za efikasnu energetsku uštedu za čipove. ARM-ov sledeći proizvodi će biti prvi 64-bitni procesori koji će se pojaviti sledeće godine u pametnim telefonima, tabletima, računarima i serverima. A12 će biti 40 procenata brži, ali sa manjom uštedom energije nego kod 64-bitnog procesora Cortex-A53, koji će se koristiti u čipovima počev od sledeće godine. Cortex-A53 je naslednik modela A7. ARM Cortex-A57 ima kod naziv Atlas dok A53 ima oznaku Apolo. Ova dva dizajna procesora su 64-bitni naslednici Cortex A15 i A7. A57 i A53 procesori se mogu koristiti nezavisno ili u big.LITTLE konfiguraciji. big.LITTLE koristi kombinaciju „big“ (čitaj: snažni procesore sa visokim performansama) i „little“ (čitaj: mala snaga, niske performanse) ARM jezgara na jednom SoC-u. A53 može biti korišćen u serverskim okruženjima zato što je ISA (Industry Standard Architecture) kompatibilan sa A57 procesorom. Kompletirani Cortex A57 i A53 dizajni će biti dostavljeni partnerima (uključujući AMD i Samsung) sredinom sledeće godine. U proizvodnji Cortex-A12 procesora će biti korišćena 28 nanometarska tehnologija a potom će se preći na 20 nanometarsku tehnologiju u proizvodnji procesora.

ARM je takođe objavio Mali T622 grafički procesor, koji se može upariti sa A12 procesorom u pametnim telefonima. T622 može prevesti HD video i ima ugrađenu tehnologiju za stabilizaciju slike. Mali-T622 je najmanje OpenCL 1.1 Full Profile rešenje.

Mali-T622

U odnosu na model prve generacije Mali-T600 proizvoda – Mali T604, Mali-T622 donosi 50 posto veću uštedu energije. Mali-T622 je kompletno ugrađena grafička i GPU „compute acceleration“ platforma i omogućava razvoj naprednih korisničkih interfejsa za širok spektar budućih uređaja, od pametnih telefona do tableta i od DTV (digitalna televizija) do portabl igranja.

Mali-V500 nudi bezbedno rešenje za tržište video procesorima sposobno za 4k rezoluciju (termin 4K se odnosi na horizontalnu rezoluciju) sa 120fps (broj frejmova po sekundi) na 8 jezgara, za editovanje video materijala i usporeni snimak u HD-u. Čak i sa jednim jezgrom, Mali-V500 je sposoban da obezbedi upravljanje višestrukim simultanim „encode“ i „decode“ HD „stream“-ova, podržana je video konferencija i napredniji korisnički interfejsi.

Procesor Mali-V500

Mali-V500 obuhvata novu „lossless frame compression“ tehniku, ARM Frame Buffer Compression (AFBC).

Pored CPU, GPU i VPU najave, ARM je takođe predstavio POP IP (Processor Optimization Pack) koji podržava 28 nanometarski proces u cilju optimizacije snage i performansi za ARM procesore.

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar