011 334 0668
office@canatlantic.com

Novi proizvodi kompanije Apple

canatlantic blog head picture

Kompanija Apple je 22.10.2013., na prezentaciji u San Francisku, predstavila novi iPad model – iPad Air i dodala Retina displej i A7 procesor na novi iPad mini. Predstavljena je i poboljšana serija Retina MacBook Pro. Tu je još i novi Mac Pro koji liči na crni cilindar. Ažurirani su iLife i iWork. Od 22.10.2013 je besplatna i najnovija verzija OS X-Maverics.

iPad Air i iPad mini

Uprkos očekivanjima 22.10.2013. se nije pojavio model iPad 5. Apple je izašao sa kompletno novim modelom koji ima neverovatni Retina displej od 9.7 inča sa novim ultra tankim i laganim dizajnom. Precizan inženjering je uticao da model bude izuzetno lagan (malo manje od pola kilograma) – 28 procenata lakši od četvrte generacije iPad, a takođe i 20 procenata tanji od modela iPad 4. Ivice na prednjoj strani displeja su tanje što omogućuje veći prostor za prikazivanje sadržaja na displeju.

iPad Air

Apple je 22.10.2013. predstavio iPad mini sa Retina displejem, prenoseći sve piksele sa iPad-a od 9.7 inča na svoj ekran od 7.9 inča. Novi iPad-i imaju moćne A7 čipove sa 64 bitnom desktop-class arhitekturom, ultra brzi ugrađeni Wi-Fi i iOS 7 sa novim dizajnom. Ipad Air Retina displej omogućava da web stranice, tekstovi, slike i video materijal izgledaju neverovatno oštri i realistični, a novi procesor sa malom potrošnjom baterije koja je sada još manja omogućuje po rečima ljudi iz kompanije Apple trajanje baterije i do 10 sati. Ovo ipak treba prihvatiti sa zadrškom jer trajanje baterije zavisi od korišćenja, podešavanja uređaja i drugih faktora, a rezultati prilično variraju.

iPad mini

Novi iPad mini sa Retina displejem ima svih 3.1 milion piksela (rezolucija 2048 x 1536) kao i kod iPad Air, a gustina piksela je 326 piksela po inču. Retina displej od 7.9 inča na modelu iPad mini je 35 procenata veći nego ekrani na tabletima od 7 inča. Slike su oštre i precizne, tekst je kristalno jasan, filmovi su na full 1080p HD rezoluciji a 475.000 aplikacija dizajniranih specijalno za iPad rade automatski.

A7 čip nudi 64-bitnu arhitekturu i naprednu grafiku. Sa dva puta boljim procesorskim i grafičkim performansama na iPad Air-u u odnosu na prethodnu generaciju i do četiri puta boljim procesorskim i osam puta boljim procesorskim performansama na modelu iPad mini sa Retina displejem sve što se radi na uređaju je brže i bolje nego ikada, od pokretanja aplikacija i editovanja fotografija do igranja grafički zahtevnih igrica. A7 čip i podrška za OpenGL ES verzija 3.0 omogućava vizuelne efekte kod igranja igrica. Novi iPad takođe ima M7 “motion” koprocesor koji sakuplja podatke sa akcelerometra, žiroskopa i kompasa.

Oba nova iPad-a imaju dve antene kao podrška MIMO (Multiple-In-Multiple-Out) tehnologiji i donose, takođe Wi-Fi performanse oba modela omogućuju prenos podataka pri brzini od 300 Mbps.

iPad Air i iPad mini sa Retina displejem imaju FaceTime HD kameru najnovije generacija sa unapređenim pozadinskim senzorima uz veći broj piksela za bolje performanse pri slabijoj osvetljenosti. iSight kamera sa 5MP senzorom i usavršenom optikom u kombinaciji sa iOS 7 dodatno unapređuje stabilnost slike donoseći brži autofokus, tri puta veći video zum, bolji dinamički opseg i automatsku stabilizaciju slike i videa.

Novi iPad dolazi sa iOS 7 koji donosi novi korisnički interfejs, kompletno redizajniran sa elegantnom paletom boja. iOS 7 ima bezbroj novina kao što su kontrolni centar, Air Drop i unapređene aplikacije kao na primer Safari, Siri, Photos.

iPad Air (Wi-Fi model) će biti dostupan u srebrnoj ili “space” sivoj boji počevši od petka 1. novembra po preporučenoj ceni od 499 dolara za model od 16 GB, 599 dolara za model od 32 GB, 699 dolara za model od 64 GB i 799 dolara za model od 128 GB. iPad Air sa Wi-Fi plus Cellular će biti dostupan počev od petka 1. novembra po preporučenim cenama od 629 dolara za model od 16 GB, 729 dolara za model od 32 GB, 829 dolara od 64 GB i 929 dolara za model od 128 GB.

iPad mini sa Retina displejem će biti dostupan krajem novembra u srebrnoj i sivoj boji. iPad mini sa Retina dispejem (Wi-Fi model) će biti dostupan po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 399 dolara za model od 16 GB, 499 dolara za model od 32 GB, 599 dolara za model od 64 GB i 699 dolara za model od 128 GB. iPad mini sa Retina displejem (Cellular modeli) će biti dostupni po preporučenoj ceni od 529 dolara za model od 16GB, 629 dolara za model od 32 GB, 729 dolara za model od 64 GB i 829 dolara za model od 128 GB.

Mac Pro

Novi model jedinstvenog futurističkog izgleda u obliku cilindra ima najnoviji Intel Xeon procesor sa 12 jezgara, dva FirePro grafička procesora, šest Thunderbolt 2 portova, PCI SSD i ultra brzu ECC memoriju. ECC (error-correcting code memory) memorija može da detektuje i ispravi mnoge poznate vrste internih korupcija podataka i koristila se uglavnom tamo gde se ne sme tolerisati korupcija podataka (finansije). Neverovatne performanse upakovane su u novi model koji će biti dostupan u decembru po ceni počevši od 2.999 dolara.

Novi Mac Pro je dizajniran oko unutrašnjosti cilindra. Inovativni ventilator je vrlo efikasan pa je novi Mac Pro podjednako tih kao i Mac mini. Rezultat je profesionalni desktop računar spakovan u dizajn visine 9.9 inča što je jedna osmina od prethodnog modela.

Mac Pro 2013

Novi Mac Pro modeli imaju Intel Xeon procesore sa 4, 6, 8 ili 12 jezgara i sa Turbo Boost tehnologijom ubrzavaju do 3.9 GHz što doprinosi dupliranju performansi „pokretnog zareza“ u odnosu na prethodnu generaciju Mac Pro serije. Dve AMD FirePro grafičke kartice sa 12 GB video memorije omogućuju 8 puta bolje grafičke performanse u odnosu na prethodnu generaciju Mac Pro. OpenGL i OpenCL su optimizovani u OS X Mavericks da maksimizuju snagu računara.

Novi Mac Pro ima PCI zasnovan SSD drive koji omogućuje brzine sekvencijalnog čitanja i do 1.2 GB po sekundi što je 10 puta brže nego konvencionalni dekstop hard diskovi. ECC DDR3 radi na 1866 MHz, sa memorijskim kontrolerom koji ima 4 kanala.

Novi Mac Pro obezbeđuje snagu za profesionalne aplikacije kompanije Apple, uključujući Final Cut Pro X, Logic Pro X i Aperture. Final Cut Pro X je optimizovan da podrži dva grafička procesora za brže renderovanje, brži eksport i 4K video monitoring preko Thunderbolt 2 i HDMI. Flash storage ubrzava importovanje i eksportovanje hiljade slika visoke rezolucije preko softvera Aperture. Logic Pro X koristi prednosti SSD diska za neverovatno brzo pokretanje projekata . Novi Mac Pro će dolaziti sa OS X Mavericks. Mavericks je 10 izdanje Mac operativnog sistema.

Mac Pro detalji

Novi Mac Pro će biti dostupan u decembru. Model sa Intel Xeon E5 procesorom sa 4 jezgra i radom na 3.7 GHz – sa Turbo Boost-om ubrzava do 3.9 GHz, imaće i dve AMD FirePro D300 grafičke kartice sa 2GB VRAM svaka, 12 GB memorije i 256GB SSD (PCI based) i to po ceni od 2.999 dolara.

OS X Mavericks

OS X Maverics uključuje:

  • iBooks koji omogućava pristup više od 2.000.000 naslova u iBook Store-u i radi neprimetno preko vašeg uređaja.
  • Mape, softver koji donosi moćnu tehnologiju mapiranja i dozvoljava vam planiranje puta sa vašeg Mac-a i slanje vašem iPhone uređaju za glasovnu navigaciju na putu.
  • Novu verziju Safari browsera sa deljenim linkovima.
  • iCloud Keychain koji bezbedno skladišti korisnička imena i lozinke, brojeve kreditnih kartica i Wi-Fi lozinke i sklanja ih ka sigurnim uređajima tako da nema potrebe da ih pamtite.

Izvor: apple.com library

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (4 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar