011 334 0668
office@canatlantic.com

Novi Western Digital „Black“ hard disk od 4TB

canatlantic blog head picture

Kompanija Western Digital je najavila WD “Black”, SATA desktop hard disk sa najboljim performansama i najvećim kapacitetom do sada.

Novi 3.5 inčni hard disk sa brzinom rotacije od 7200 RPM (rotacija po minuti), 64MB keša i SATA interfejs-om od 6GB po sekundi. Do sada je “Black” imao maksimalni kapacitet od 2TB, dok su takođe dostupni diskovi od 1.5TB, 1TB i 500GB. Iako “Black” nije brz kao što je WD 10000-rpm VelociRaptor, sasvim odgovara potrebama gejmera i za editovanje raznih medija.

Dodatne karakteristike WD “Black” uključuju:

  • Dual procesor tehnologija – duplo procesiranje podataka u cilju maksimizacije performansi.
  • Dual actuator tehnologija – sistem pozicioniranja glave hard diska sa dva aktuatora gde prvi radi po konvencionalnom elektromagetnom principu a drugi na principu piezoelektričnog kretanja, što na kraju rezultuje finim pozicioniranjem glave hard diska sa velikim stepenom preciznosti.
  • IntelliSeek – izračunava optimalnu brzinu radi smanjenja potrošnje energije, buke i vibracije.
  • StableTrack tehnologija – osovina motora je fiksirana na oba kraja radi smanjenja sistemski indukovane vibracije i da bi se stabilizovale ploče tokom operacija čitanja i pisanja na disku.
  • NoTouch ramp load tehnologija – obezbeđuje se da glava nikad ne dodirne ploču hard diska što ima za rezultat pouzdaniji rad i duži vek trajanja.
Western Digital Hard Disk Black 4TB

Cena WD “Black” hard diska od 4TB će biti oko 340 dolara i proizvod će imati 5 godina garancije.

Ovaj model hard diska nije punjen helijumom kao što će biti modeli koje je WD najavio u septembru mesecu i koji predstavljaju veliki tehnološki iskorak pošto je helijum sedam puta ređi od vazduha čime se smanjuje trenje ploča unutar diska. Takođe i potrošnja kod diskova punjenih helijumom je 23% manja a i povećava se kapacitet diska za oko 40%. Kompanija HGST (Hitachi) koja se nalazi u vlasništvu Western Digital-a će ih proizvoditi a proizvodnja je najavljena za sledeću godinu, osim ako nestašica helijuma ne uzrokuje odlaganje proizvodnje.

Izvor: pcworld.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar