011 334 0668
office@canatlantic.com

Predstavljeni novi procesori kompanije AMD

canatlantic blog head picture

AMD je pre par dana objavila da je dostupna nova serija dual i quad core procesora koja će približiti form faktore između tableta sa mobilnim operativnim sistemom i notebook-ova visokih performansi sa Windows operativnim sistemom.

AMD ili Advanced Micro Devices je američka multinacionalna kompanija sa sedištem u mestu Sunnyvale, Californija. Kompanija razvija procesore za računara i povezane tehnologije za komercijalna i korisnička tržišta. Glavni proizvodi su im mikroprocesori, grafički procesori za servere, radne stanice i lične računara. AMD je drugi najveći snabdevač svetskog tržišta mikroprocesorima koji su zasnovani na x86 arhitekturi – odmah posle Intela, a takođe i jedan od najvećih snabdevača grafičkih procesora. Kompanija poseduje 8 procenata akcija u kompaniji Spansion Inc. najvećem provajderu rešenja za Flash Memorije, koja dizajnira, razvija i proizvodi NOR, serial NOR i NAND rešenja za fleš memorije. Spansion Inc. je inače nastao udruživanjem kompanija AMD i Fujitsu tako što je prvo nastala kompanija FASL LLC. Najveći pogon AMD-a se nalazi u Drezdenu a interesantno je da je naša vlada pregovarala sa kompanijom ATIC (ima fabriku u Nemačkoj i Singapuru i gradi se u SAD) koja predstavlja deo kompanije Mubadale iz Emirata oko izgradnje fabrike čipova u Srbiji. Mubadala ima skoro 20 posto udela u vlasništvu AMD-a.

APU (Accelerated processing unit) je termin za dodatni grafički procesor koji se nalazi izvan CPU tj. APU je procesor koji kombinuje CPU i GPU elemente u jednu arhitekturu. Prvi APU proizvodi su plasirani od strane AMD, a INTEL je takođe to isto uradio bez mnogo buke dodavanjem jezgara arhitekturi procesora i dozvoljavajući im da dele keš sa CPU. Dok i AMD i Intel koriste sopstvene GPU arhitekture u svojim novim procesorima, osnove koncepta su iste. AMD i Intel ne bi se mučili oko integrisanja GPU u njihove CPU arhitekture ako ne bi bilo koristi za njih od prodaje takvih rešenja. Na sreću, korist od APU je nesumnjiva i za krajnjeg korisnika.

Bobcat APU

Bobcat je mikroarhitektura kreirana od strane kompanije AMD namenjena tržištima računara sa nižim cenama. Bobcat jezgra se koriste zajedno sa GPU jezgrima u APU – accelerated processing units (APU) pod brendom Fusion. AMD Fusion projekat je počeo 2006. godine sa ciljem da se razvije čip koji kombinuje CPU i GPU. Naziv projekta je tokom vremena promenjen u AMD APU.

Prva generacija desktop i laptop APU pod kod nazivom Llano je predstavljena 4. januara 2011. godine na CES prezentaciji u Las Vegasu. APU za low-power uređaje su predstavljene kao Brazos platforma, zasnovana na Bobcat procesoru i Radeon HD 6000 seriji GPU na istom die-u.

Druga generacija desktop i laptop APU, je poznata pod nazivom Trinity. Zasnovana je na Piledriver CPU jezgrima i Radeon HD 7000 seriji grafičkih procesora na FM2 soketu. Iz AMD je već najavljena nova APU zasnovana na Piledriver mikroarhitekturi u junu ove godine pod kod nazivom Richland. Druge generacija APU za low-power uređaje, Brazos 2.0 je zadržala Bobcat procesore ali integrisane ovaj put sa Radeon HD 7000 serijom grafičkih procesora.

Od treće generacije se očekuje da u potpunosti bude predstavljena i plasirana do kraja 2013. godine i obezbediće veću integraciju između CPU i GPU. Desktop i laptop varijanta ima kod naziv Kaveri i zasnovana je na Steamroller arhitekturi. AMD je otkrio više detalja o unificiranoj memorijskoj arhitekturi svoje sledeće generacije pod nazivom Kaveri APU. CPU i GPU komponente će deliti memorijski prostor, a takođe i obe fizičku i virtualnu memoriju. GPU aplikacija će moći da deli podatke između procesorskih CPU jezgara i grafičkih ALU (Arithmetic logic unit) i memorije ovih komponenti će biti potpuno povezane. U pitanju je HSA (heterogeneous system architecture) ili hUMA (heterogeneous uniform memory access) dizajn koji podržava konfiguracije sa DDR3 ili GDDR5 memorijom. Zasnovano je u potpunosti na hardveru i trebalo bi da radi na bilo kom operativnom sistemu. HSA je ključni termin koji AMD koristi da opiše u čemu se Kaveri razlikuje od prethodnih APU-a.

AMD Kaveri HSA

Suština HSA koncepta je da će sistemi imati multiplikovane različite vrste procesora povezane zajedno. Dve osnovne vrste procesora su konvencionalni: svestrane CPU i specijalizovane GPU. Sa hUMA GPU može direktno pristupiti CPU memorijskim adresama, tj. biće dozvoljeno da se čitaju i ispišu podaci koje CPU takođe čita i piše. Ukoliko jedan procesor napravi promenu, drugi procesor će videti da je došlo do promene podataka, iako je stara vrednost već keširana. Ovo predstavlja primer cache coherent sistema. Ovo je važno gledano iz perspektive korisnosti. U non cache coherent sistemima, programi moraju da eksplicitno signaliraju da su promenili podatke koje su drugi procesori mogli već keširati. Ovo pojednostavljuje hardverski deo, ali se pojavljuje veliki prostor za softverske greške koje mogu proizvesti bug-ove koji se teško detektuju, dijagnostikuju i popravljaju. Memorijske adrese korišćene u CPU nisu uglavnom adresirane da odgovaraju fizičkim lokacijama u RAM. Moderni operativni sistemi i softveri koriste virtualnu memoriju.

AMD Kaveri HSA

Svaki proces ima sopstveni privatni set adresa. Kada se pristupi adresi, CPU mapira ove virtualne memorijske adrese na fizičkim memorijskim adresama. Set virtualnih adresa može biti, a često i jeste, ukupno veći od broja unutar fizičke memorije instalirane na sistemu. Memorija sa nekih virtualnih adresa može biti ispisana na disk umesto što se čuva na fizičkoj memoriji, dozvoljavajući da se fizička memorija koristi za neku drugu virtualnu adresu. Kada god CPU pokuša da pristupi virtualnoj adresi koja je ispisana na disk umesto da je smeštena u virtualnoj memoriji, šalje signal operativnom sistemu da povrati podatke koji su potrebni. Operativni sistem ih čita sa diska i stavlja ih u memoriju. Ovaj sistem koji se zove demand-paged virtualna memorija je već primenjena kod svih savremenih operativnih sistema. Kod hUMA sistema GPU može da koristi CPU demand-paged virtualnu memoriju.

Potencijalno tržište hUMA

Prvi procesor koji će se pojaviti sa HSA hUMA je Kaveri. Kombinovaće 2-3 jedinice (dva integer jezgra i jedno deljeno FP – floating point jezgro) koristeći AMD Steamroller jezgra sa GPU. GPU će imati potpun pristup sistemskoj memoriji. Kaveri će se verovatno pojaviti pri kraju 2013. godine i to bi značilo da će se pojaviti pre pojave Broadwell procesora kompanije Intel. Broadwell procesori će naslediti Haswell procesore, biće rađeni u 14nm tehnologiji i verovatno se neće pojaviti pre 2014. godine.

2013 AMD Elite Mobility APU – „Temash“

Kao što smo na početku naveli AMD je otkrio tri dodatna tipa APU svojoj A i E APU seriji. Prvi je 2013 AMD Elite Mobility APU, rađen u 28 nanometarskoj tehnologiji, sa 4 jezgra x86 SoC APU, namenjen malim notebook-ovima, tabletima i hibridima sa omogućenim tačskrin-om i sa ekranom od 13 inča i manje. Pojaviće se u dual (A4) i quad-core (A6) konfiguraciji. Imaće Jaguar x86 CPU jezgra uporedo sa GCN AMD Radeon HD 8000 serijom grafičkih procesora. Tu je i potpuna 1080 p i Windows 8 podrška, uključujući podršku za dolazeći Windows 8.1 „Blue“.

Elite Mobility APU

Prema kompaniji AMD, Elite Mobility APU (raniji kod naziv „Temash“) nudi do 172 procenta više CPU performansi po vatu i do 212 procenata bolje grafičke performanse po vatu nego prethodni modeli. Preneseno na trajanje baterije, AMD Elite Mobility APU nudi do 12 sati takozvanog „resting life“-a. U poređenju sa konkurencijom (u ovom slučaju to su Intel Atom Z2760 na 1.5GHz CPU zajedno sa Intel-ovom integrisanom grafikom) nude 45 procenata duže trajanje baterije i skoro 5 puta više GPU performansi.

Interesantno, kao što je bilo najavljeno početkom ove nedelje, Microsoft-ov novi Xbox One pokreće AMD APU zasnovan na „Jaguar“ arhitekturi i ima 8 jezgara.

2013 AMD Mainstream APU – „Kabini“

Iz AMD ga opisuju kao najbolji APU u klasi grafike i prvi u klasi x86 quad core SoC. Ove APU karakterišu ili dva (E1 i E2 modeli) ili četiri (A4 i A6 modeli) „Jaguar“ x86 CPU jezgra i GCN AMD Radeon HD 8000 serija GPU. Ova APU nudi do 132 procenata bolje vizualne performanse po vatu i do 127 procenata bolju produktivnost po vatu. Takođe i do 25 procenata je veća ušteda energije nego kod prethodnih generacija. AMD Mainstream APU nudi i do 11 sati takozvanog „resting life“-a.

Kabini dijagram

U poređenju sa konkurencijom iz kompanije AMD tvrde da ove Mainstream APU nude do 88 procenata bolje grafičke performanse, do 33 procenata bolje performanse pri igranju igrica i do 29 procenata bržu kompresiju fajlova nego konkurencija (Core i3-2370M sa Intel HD grafikom).

2013 AMD Elite Performance APU – „Richland“

AMD je dizajnirao Richland kao „Elite Performance APU“ platformu, sa fokusom na Trinity desktop iskustvo pri čemu se smanjuje potrošnja energije za polovinu. Ove APU dolaze u varijantama A8 i A10 i zasnovane su na „Piledriver“ arhitekturi što po kompaniji AMD obezbeđuje najbolju grafiku posmatrajući performanse APU, uključujući elite performanse i trajanje baterije. Iz AMD-a poručuju da ova GPU nudi 12 procenata bolje performanse nego prethodna generacija, uključujući do 51 procenta više uštede energije u HD video plejbek-u i do 13 sati „resting life“-a.

Richland

Takođe ove GPU nude od 39 do 72 procenata bolje performanse pri igranju igrica u odnosu na konkurenciju (u ovom slučaju Intel Core i5-3210M sa Intel HD 4000 grafikom).

2013 AMD Mobile APU User Experiences

Sve AMD APU su dizajnirane da obezbede najbolje performanse za korisnika i sve tri nove AMD APU predstavljene pre par dana nude veliki broj novih specifičnosti i mogućnosti.

  • AMD Elite Experiences Software izravnava snagu kombinovanih kompjuterskih i grafičkih jezgara u AMD Elite APU platformama radi ubrzanja ili poboljšanja softverskih mogućnosti koje mogu dramatično da povećaju performanse računara pri korišćenju od strane prosečnog korisnika.
  • AMD Gesture Control – Osnovne kontrolne funkcije koristeće pokrete ruku
  • AMD Face Login predstavlja brzo logovanje na Windows ili druge sajtove zasnovane na pretraživačima.
  • AMD Screen Mirror omogućava bežično deljenje sadržaja sa bilo kojim podržanim TV ili displejem.
1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar