011 334 0668
office@canatlantic.com
canatlantic blog head picture

Samsung Electronics Co., Ltd. je multinacionalna kompanija sa sedištem u mestu Suwon, Južna Koreja. Kompanija Samsung je 14. marta u Njujorku predstavila svoj novi mobilni uređaj, Samsung Galaxy S4. Novi pametni telefon pokreće najnoviji Android OS pod nazivom Android 4.2.2 Jelly Bean, unapređen je hardver u odnosu na veoma uspešni model Galaxy S3. Veličina ekrana, veliki broj dodatih aplikacija, novi procesor/i po mišljenju stručnjaka stavljaju GS4 rame uz rame sa iPhone-om kompanije Apple.

Dizajn

Na prvi pogled Samsung Galaxy S4 izgleda kao veća i lepša kopija modela GS3. Takođe ima zaobljene uglove, ali je malo lakši i tanji od svog prethodnika. Sa visinom od 136.6 i širinom od 68.9 milimetara, Galaxy S4 se po dimenzijama nalazi između GS3 i Galaxy Note telefona. Model će biti dostupan u dve boje, bela (White Frost – mraz) i crna (Black Mist – izmaglica). Samsung Galaxy S4 nije dostigao nivo kvaliteta materijala korišćenih u izradi modela HTC ONE (Sav u metalu) i nivo dizajna kao kod modela iPhone 5. Da budemo iskreni, to nije ni cilj kampanje kompanije Samsung. Samsung se i dalje drži plastike iz nekoliko razloga: izdržljivost, dostupnost i cena materija.

Samsung GS$ ima HD Super AMOLED displej veličine 5 inča sa rezolucijom ekrana od 1920 x 1080 piksela. Iako to nije displej od ivice do ivice, manja maska čini da ekran izgleda širi nego što stvarno jeste. Pri punom osvetljenju displej pruža jasnu i oštru sliku zahvaljujući izuzetnoj gustini piksela po inču (441ppi). Kao kod modela Nokia Lumia, Samsung Galaxy S 4 koristi veoma osetljiv ekran koji vam dozvoljava da rukujete sa dugačkim noktima ili čak u rukavicama.

Samsung Galaxy S4 dizajn

Iznad displeja se nalazi red senzora i prednja kamera (2 megapiksela). Ispod displeja se nalazi izdvojeno „home“ dugme. Na vrhu ekrana se nalazi IR (Infrared) „blaster“, koji šalje infracrvenu svetlost i kontroliše vaš TV direktno sa mobilnog uređaja. Iz Samsung-a tvrde da je ovo moguće za sve, ne samo za Samsung televizore. Aplikacija dozvoljava da se upravlja kanalima i tonom.

Samsung Galaxy S4 kamera

Na zadnjoj strani se nalazi kamera koja ima rezoluciju od 13 megapiksela, LED fleš i snima 1080p HD video materijal. Ispod poklopca se nalazi slot za microSD karticu i može se uskladištiti do 64GB eksterne memorije zajedno sa 64GB internog skladišta za podatke. Ispod poklopca je takođe i baterija (2.600mAh).

Operativni sistem i aplikacije

Samsung GS4 pokreće Android 4.2.2 Jelly Bean, najnovija verzija Android-a koja je dostupna. Na vrhu se nalazi Samsung-ov Touch Wiz, kastomizovani interfejs. Možda će uskoro biti potreba da se upgrade-uje OS, jer se očekuje pojavljivanje novog Android OS, Key Lime Pie na Google I/O godišnjoj konferenciji za developer-e koja se održava u San Francisku od 15. maja.

Samsung je sa novim modelom predstavio i S translator alat, ugrađen u e-mail, ChatOn messenger aplikaciju. ChatOn aplikacija omogućava video poziv, deljenje ekrana i video pozive koji koriste obe kamere. Tu je i Group play. Ova aplikacija nagrađuje vlasnike GS4 tako što im omogućava da se povežu (preko NFC ili Bluetooth-a) na druge Galaxy S4 uređaje radi deljenja muzike, fotografija, dokumenata i čak i učestvovanja u igricama sa više igrača. Što se tiče Group play igrica, Gun Bros 2 i Asphalt 7 su specijalno adaptirani za GS4.

Tu se takođe nalazi integrisani optički čitač koji može da skenira QR kodove (Quick Response Code) – tip dvodimenzionalnih bar kodova. Nema ovde ništa što je novo kod pametnih telefona ali je lepo videti sve na jednom mestu (kod jednog modela telefona). S Health brojač kalorija/pedometar koji koristi senzore kao što su akcelerometar i barometar da prati vaše korake, trčanje, unos hrane u organizam i znojenje. S Voice asistent i S Memo note aplikacije su programi koji su vraćeni sa ovim novim modelom. Samsung je takođe najavio i novu aplikaciju za S4 koja se zove Galaxy S Voice Drive. Dizajnirana za korišćenje u kolima, „voice command) tehnologija će omogućiti vozačima da koriste navigacioni sistem ugrađen u mobilni uređaj. Iz kompanije Samsung uveravaju da se Voice Drive aktivira čim se uđe u kola.

Hover Preview

Korisnik više ne mora da klikne na e-mail da bi se videlo šta se nalazi u poruci. Kada se prst stavi iznad poruke izaći će prvih nekoliko redova poruke.

Smart Pause

Ukoliko skinete pogled sa telefona ili okrenete glavu tokom gledanja nekog video materijala, Galaxy S4 će pauzirati gledanje video materijala. Prvi utisci o ovoj aplikaciji su oprečni, pošto ne reaguje uvek kako bi se očekivalo. I dalje možete uvek da kliknete na ekran da pauzirate video, kao što smo do sada radili.

Samsung Galaxy Dual cameras

Dual Cameras

Na dosadašnjim modelima telefona, kada se napravi slika ili video, korisnik je mogao da selektuje ili prednju ili zadnju kameru, nikako obe zajedno. Novi kamera mod kod modela Galaxy S4 dozvoljava da snimate mali kadar sa jedne kamere a na ostalom delu ekrana u pozadini detalje sa druge kamere. Ovo je moguće i kod modela LG Optimus G Pro. Možete promeniti veličinu prozora i izgled (na primer u obliku poštanske marke). Takođe se mogu zameniti, tako da prednja kamera bude pozadina a zadnja kamera bude napred u obliku prozora.

„Eraser“ karakteristika

Ukoliko se desi da neko neočekivano uleti u kadar a nije željen na slici, postoji „Eraser“ mogućnost da se obriše sa slike.

Samsung Galaxy Sound Shot

Sound and Shot

„Sound and Shot“ dozvoljava korisniku da snimi do devet sekundi zvučnog zapisa zajedno sa napravljenom fotografijom.

Drama Shot

Uz pomoć aplikacije „Drama Shot“ možete napraviti 100 snimaka u 4 sekunde, zatim selektovati izabrane fotografije i napraviti kolaž u jednom frejmu.

Performanse

Dok će spoljni izgled novog modela kompanije Samsung izgledati isto u svim krajevima sveta, procesori neće biti isti. Samsung Electronics su ponosno objavili da je Exynos 5 Octa prvi na svetu procesor za mobilne uređaje sa 8 jezgara kao što je i prvi industrijski čip koji koristi ARM Big.Little koncept. Samsung Galaxy S4 sa Exynos 5 Octa čipom, barem po onome što se do sada zna, neće biti dostupan u SAD i u većini evropskih zemalja.

Samsung inicijalno planira da ponudi dve verzije svog pametnog telefona:

  • GT-I9500 model sa Exynos 5 Octa procesorom koji ima 8 jezgara (4 ARM Cortex-A15 jezgara sa visokim performansama na 1.60GHz, 4 ARM Cortex-A7 jezgara na 1.20GHz, dual-channel LPDDR3 memorijski kontroler,PVR SGX 544 grafička karta i 3.5G/HSPA+.
  • GT-I9505 model sa Qualcomm Snapdragon 600 (Qualcomm Krait 300 mikroprocesor sa 4 jezgra radi na 1.90GHz, Adreno 320 grafička karta, 32-bitni dvokanalski LPDDR3 memorijski kontroler, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac) i4G/LT

Od evropskih zemalja samo će Rusija i Ukrajina dobiti GT-I9500 (sa četiri jezgra) odmah od početka. Osim njih samo zemljama u Aziji, Africi i Bliskom Istoku će biti dostupan model GT-I9500, a kasnije eventualno i model GT-I9505. Pošto su SAD i Evropa najveći kupci skupih pametnih telefona, deluje nelogično što se ne prodaju obe verzije Galaxy S4 telefona na tržištu ovih zemalja, osim ako Samsung nema problema sa zalihama svog vodećeg čipa.

Izvor: cnet.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar