011 334 0668
office@canatlantic.com

Samsung ulazi na tržište servera?

canatlantic blog head picture

Samsung-ovo prošlonedeljno licenciranje Arm-ovih 64-bitnih Cortex-A57 i Cortex-A53 procesora je znak namere kompanije da razvija 64-bitne čipove za servere sa niskom potrošnjom struje, smatraju analitičari. Očekuje se da će prvi serveri sa 64-bitnim ARM procesorima biti dostupni u 2014. godini.

Trenutno Samsung razvija čipove bazirane na ARM procesorima za uređaje kao što su Galaxy S III pametni telefoni i Galaxy Note II hibridni uređaji. Samsung-ov Google Nexus 10 tablet i najnoviji Chromebook-ovi su prvi uređaji sa Exynos 5 Dual čipom.

ARM procesori se koriste u mnogim pametnim telefonima i tabletima. Odlika im je visoka energetska efikasnost. Povećanje uticaja ARM-a na svetskom tržištu predstavlja jednu vrstu pretnje Intelu i AMD-u čiji x86 čipovi se danas koriste u mnogim serverima. x86 čipovi se smatraju velikim potrošačima elektične energije, ali su brži za pokretanje zahtevnijih aplikacija kao što su baze podataka ili razne analitike.

Samsung procesori

Intel će krajem godine plasirati na tržište energetski efikasne Atop čipove za servere. Iz AMD-a je rečeno da će ponuditi servere koji podržavaju obe ARM i x86 arhitekture.

Uspeh ARM-a zavisi od softverske podrške. Na prošlonedeljnom ARM TechCon-u u Santa Klari, Oracle, Cloudera i Citrix su predstavili planove razvoja softvera za ARM 64-bitne procesore.

Analitičari su saglasni da bi ulazak u posao sa serverskim čipovima mogao pomoći Samsung-u u budućem periodu.

Izvor: pcworld.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar