011 334 0668
office@canatlantic.com

Saveti pri kupovini štampača

canatlantic blog head picture

Izabrati pravi štampač može biti prilično obeshrabrujući zadatak. Postoje nekoliko vrsta tehnologija štampanja koje odgovaraju različitim potrebama. Štampači se proizvode u različitim oblicima i dimenzijama. Inkjet štampači kao na primer HP Photosmart 7510 i Canon Pixma MG3220 su odgovarajući za trajne fotografije sa živim bojama, dok su Canon ImageClass MF3010 i slični laserski štampači najbolji za brzo štampanje dokumenata gde preovlađuje tekst.

Odgovarajući profil

Kućni korisnik

Kućni korisnici očekuju dosta od svog štampača, od knjiga do povremenih fotografija, a pritom da se ne pređu granice budžeta. Jedno od rešenja je svestran i dostupan štampač, kao što su mali poslovni ili kućni inkjet štampači u boji. Cena im se kreće od oko 3.000 pa do preko 40.000 dinara za štampače sa interaktivnim „touch“ panelima, web konekcijom, štampanjem preko „cloud“-a i raznim drugim mogućnostima. Priličan nedostatak je cena mastila za ove štampače.

Alternativa: Kupite dobar laserski štampač ( cena je oko 10.000 dinara). Možete takođe uzeti i drugi štampač, photo inkjet ili snapshot štampač za digitalne fotografije.

HP Laserjet P1102w

Student

Pišete seminarski rad o evoluciji računara? Potreban vam je lični laserski štampač a cena kreće od 10.000 dinara, a prednost je što sa tonerom možete odštampati veći broj stranica nego kod inkjet mastila.

Alternativa: Multifunkcioni inkjet je održiva opcija za korisnike sa potrebama za kopiranjem, skeniranjem i faks mašinom, a daje vam i mogućnost štampanja u boji kad je potrebno, na primer foto razglednice za familiju. Koštaće nas nešto više za pristojan model koji će biti brži a nećete brzo trošiti skupa mastila i papir.

Epson stylus nx430

Fotograf

Svaki inkjet štampač može da štampa fotografije u boji, ali ako želite da rezultat izgleda profesionalno, možete koristiti recimo snapshot štampače. Oni mogu da štampaju direktno sa kompatibilnih digitalnih kamera, ali neki od tih modela mogu koštati i preko 80.000 dinara.

Alternativa: Ukoliko se bavite digitalnom fotografijom, a ujedno imate i malu firmu, možda je idealno rešenje multifunkcijski štampač. Proizvođači štampača (all-in-ones) rade na usavršavanju kopije fotografije i tehnologije skeniranje. Mnogi proizvođači nude multiplikovane ink kertridže koji vam štede novac na duži period tako što vam dozvoljavaju zamenu svake boje kada se potroši što je povoljnije nego kupovati sve tri boje svaki put kad se jedna boja potroši.

Male firme

Za male firme idealno rešenje su modeli kao multifunkcioni ili sve-u-jednom štampači. Ovi uređaji mogu biti laserski ili inkjet i uključuju faks mašinu, kopir i skener uz podrazumevano štampanje.
Na primer, ako želite ADF (auto document feeder), autoduplexing i bežično štampanje, štampač će biti prilično skup. Kvalitetni modeli sa funkcijama: osnovno kopiranje, skeniranje i štampanje; koštaju od 12.000 dinara pa naviše.

Alternativa: Ako već imate faks ili skener, lični laserski štampač bi vam odgovarao. Na primer mnogi laserski štampači u boji koštaju manje od 25.000 dinara, mada vrlo kvalitetni mogu koštati i značajno više.

Dell color laser printer

Korporacije

Laserski štampači za veće organizacije i kompanije imaju brže procesore, više memorije i sisteme koji su sposobni za štampanje više od 35 stranica po minuti. Oni prevazilaze potrebe kućnih korisnika, na primer omogućeno je mrežno štampanje, toneri omogućavaju štampanje većeg broja stranice, a veće su i kasete za papir.

Alternativa: Ukoliko ste često u obavezi da idete na službena putovanja na kojima vam je potreban štampač, možda su za vas neki od mobilnih štampača.

Kategorije

Laser

Iako je ova tehnologija prisutna godinama (HP je predstavio svoj prvi LaserJet 1984. godine), laserski štampači su i dalje popularni i vrlo traženi. Kombinuju brzinu štampanja, odlične kopije i male troškove po stranici. Mnogi jeftiniji laserski štampači su monohromatski (crni i beli), najbolji za štampanje tekstova i jednostavnu grafiku a cena im se kreće oko 10.000 dinara. Do skora laserski štampači u boji su bili preskupi za individualce i male firme, dok im se cena danas kreće od 20.000 dinara naviše. Laserski štampači u boji relativno su pristupačne zamene za inkjet štampače u boji pri štampanju flajera i brošura.

Mnogi proizvođači danas takođe nude networking, putem Ethernet-a ili bežično, na kućnim multifunkcionalnim laserskim štampačima, gde korisnici ne insistiraju na visokoj rezoluciji fotografija.

Inkjet

Inkjet štampači su prešli veliki put zadnjih 10 godina. Današnji inkjet štampači mogu da produkuju štampu sa jasnim tekstom i bogatim fotografijama. Proizvođači nude inkjet štampače i za svakodnevnu upotrebu i photo inkjet štampače koje ne treba mešati sa snapshot ili photo štampačima dizajniranim za male dimenzije (4 x 6 inča ili manje).

Inkjet štampa sliku tako što kontrolisano pušta kapljice mastila sa jednog ili više kertridža na različite tipove papira. Svaki proizvođač koristi različite tehnike i dimenzije kapljica, načine na koji su puštene na papir i softverski algoritam za miksovanje boje, što na kraju i određuje kvalitet štampe.

Iako se i kod inkjet štampača povećala brzina štampanja, proces je relativno spor poredeći ga sa laserskim štampanjem. Takođe inkjet mastila i specijalni papiri mogu biti prilično skupi, tako da su najpristupačniji za kućne korisnike i manje firme sa standardnim potrebama štampanja i za štampanje visoko kvalitetnih grafika i fotografija.

Multifunkcionalni štampači/Sve-u-jednom

Multifunkcionalni štampači (MFP) ili Sve-u-jednom (AIO) kombinuju kopir, skener, štampač i na nekim modelima faks mašinu, što ih čini savršenim za kućne korisnike i manje firme.

MFP su dostupni ili sa laserskim štampanjem tekstova i povremeno grafike ili sa inkjet štampanje za vibrantne (treperave) fotografije. Najkvalitetniji modeli uključuju flatbed skenere, PictBridge kompatibilne USB portove i slot za memorijsku karticu za brzi pristup i autodupleks za obostrano štampanje.

Cene MFP se kreću od 10.000 dinara kod inkjet štampača, pa naviše, ali generalno cene zavise od tehnologije štampanja i dodatnih performansi svakog štampača.

Photo/Snapshot

Neki inkjet štampači koriste više od 4 osnovne boje: cijan, magenta, žuta i crna (CMYK – cyan, magenta, yellow and black), da bi proizveli fotografije visokog kvaliteta. Neki specijalni photo štampači koriste inkjet tehnologiju, ali se mnogi oslanjaju na sublimaciju boja.

Kvalitet više kod ovih štampača je da obično mogu štampati direktno sa kompatibilnih digitalnih kamera (PictBridge – specijalni tip USB konekcije) i da neki modeli mogu prihvatiti memorijske kartice kao što su CompactFlash, SD ili Sony Memory Stick.

Snapshot štampači su ograničeni na 4 x 6 ili manje dimenzije, tako da ne mogu da prihvate standard 8,5 x 11.

Portabl štampači

HP Officejet 150

Ovi štampači su namenjeni za osobe koje puno vremena provode na putu. Teški su od 0,9 do 2.2 kg i veliki su taman toliko da u njih stane standardni list papira. Portabl štampači koriste color-inkjet tehnologiju štampanja.

Karakteristike

Kada se posmatraju štampači, prvo što pada u oči je dugačka specifikacija puna akronima kao što su dpi i ppm. Ne samo što su ove liste zbunjujuće, nego se često jako malo odnose na stvarne performanse koje dobijate u realnom svetu.

Rezolucija

Jedna od najčešće citiranih specifikacija je rezolucija i odnosi se na maksimalan broj tačaka po inču (dpi) koje mogu biti odštampane, mereći horizontalno i vertikalno.

Često ćete videti rezoluciju sa različitim horizontalnim i vertikalnim vrednostima. Manji od ova dva broja, a obično je to fiksna – horizontalna rezolucija, pretežno utiče na rezoluciju štampača. Povezano sa rezolucijom i veličina kapljice mastila, mereno u picolitrima. Manje kapljice – od 2pl ili manje – dozvoljavaju glavi štampača bolju kontrolu nad ispuštanjem kapljica, pogotovo kod viših rezolucija.

Iako proizvođači naduvavaju veličinu rezolucija u marketinške svrhe i brojevi više nisu u direktnoj korelaciji sa većim kvalitetom slika, rezolucija i dalje realno predstavlja kvalitet štampanog teksta, specijalno kod boljih tipova papira.

Možete odštampati dobar tekst na 600 dpi, što je najniža rezolucija kod modernih štampača. Možete takođe uzeti štampač od 1200dpi ako želite da odštampate sitan tekst (veličine 6 ili manje) ili ako želite da odštampate grafike sa tankim i zaobljenim linijama. Za većinu fotografija, 600 dpi je sasvim dovoljno i nećete primetiti korist od printera sa rezolucijom preko 1.200 dpi.

Imajte na umu da veliku razliku pravi papir koji koristite. Na primer, na tipičnom papiru na kom većina ljudi štampa svaki dan, mastilo će se razliti uprkos visokoj rezoluciji, dok kvalitetni papir zadržava veličinu i oblik kapljice što će doneti korist od veće rezolucije.

Možda ste primetili da Epson drugačije određuje rezoluciju svojih štampača nego ostali proizvođači, i to pre sa brojevima 1.440 nego 1.200. Ovo je iz razologa što Epsonove glave štampača su istorijski zasnovane na 180 – „nozzle“ (ubrizgavajući štampači) glavama, dok drugi proizvođači više prate tradicionalne tehnologije štampanja koje su zasnovane na njihovim 150 – „nozzle“ glavama. Najvažnija stvar je da kvalitet jednog sistema nije u direktnoj zavisnosti od rezolucije sistema.

Brzina štampanja

Brzina štampanja meri koliko stranica ili fotografija po minuti može štampač da odštampa. Da bi došli do neverovatnih cifri u vezi sa najvećom mogućom brzinom štampanja, neki proizvođači test obavljaju koristeći osnovne tekst dokumente i u podešavanju biraju najmanji kvalitet štampe – Dragt mode na običnom papiru, što baš i nije realni prikaz brzine štampanja. Na bazi realnih testiranja, možete očekivati samo polovinu brzine od one koje su naznačili proizvođači na specifikaciji.

Poslednjih godina, međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) je razvila set standardizovanih dokumenata i kriterijuma za merenje i izveštavanje u vezi brzine štampanja.

Povezanost

USB (Universal Serial Bus) je istinski univerzalan. Danas svi printeri imaju USB 2.0 port. Štampači kao radne grupe takođe podržavaju štampanje preko „network“-a, koristeći standardni Ethernet kabl sa RJ-45 konektorom. Za bolju mobilnost, mnogi modeli podržavaju bežično štampanje, koristeći infracrveno, Wi-Fi sa ugrađenim print serverima i „cloud“ štampanje.

Brother mfc 7860dw

Mnoge kompanije kao što su Google, HP, Lexmark i drugi se okreću prema trendu štampanja preko „cloud-a“. Ovo olakšava štampanje word dokumenata, stranica web sajtova i članaka bez potrebe za mobilnim printerom.

Usluga kao što je Google Cloud Print privremeno hostuje vaše fajlove na svoje servere, a potom šalje dokument ka vašem printeru. HP i Kodak su svojim uslugama dodali e-mail štampač, dozvoljavajući korisnicima da štampaju bilo koji dokument ili sliku sa Web-a tako što ih prikače za poruku i pošalju jedinstvenim e-mail adresama prijavljenim za svaki printer.

Procesor i memorija

Inkjet štampači su linijski štampači a laserski su stranični štampači. Za linijske štampače, kompjuter stvara stranicu u svojoj memoriji i šalje je ka štampaču u manjim delovima, što praktično znači da nije bitno koliko je brz procesor štampača i koliko memorije štampač ima.

Stranični štampači drže celu stranicu u memoriji. Što više memorije laserski štampač ima može da drži više stranica u memoriji. Značajnija razlika se neće primetiti kod štampanja tekstualnih dokumenata koji ne zauzimaju mnogo prostora memorije, ali ako štampate velike slike ili grafičke fajlove, posebno na visokim rezolucijama, vrlo je važno da štampač ima više memorije.

Dimenzije i tipovi papira

U ovu specifikaciju je uključeno sve od veličine i debljine različitih tipova papira kao i standardni i opcioni kapaciteti kaseta za papir. Generalno, svi inkjet i lični laserski štampači štampaju na standardnom papiru (dimenzije „letter“ i „legal“), kovertama i imaju ulazne i izlazne kasete koje primaju najmanje 100 listova, osim „snapshot“ i portabl modela štampača. Mnogi modeli uključuju „tabloid-size“ štampanje, dupleks štampanje na obe strane i automatske dokument „feeder“-e za faks i kopiranje.

Procena kvaliteta štampe

Na zapadu postoje mnogi maloprodajni objekti koji vam omogućavaju štampanje demo stranice da bi ste se uverili u kvalitet štampe, dok kod nas recimo je moguće videti na prezentacijama koje organizuje kompanija HP.

Na printerima sa slotovima za memorijske kartice preko SD kartica sa fotografijama može se odštampati par slika da bi se uverili u kvalitet.

Tekst

Mnoge demo stranice uključuju linije teksta različitih veličina slova, koji može pokazati različite nedostatke štampe. Kod najmanjih slova, pojedinačna slova moraju da budu čitljiva i potpuno formirana bez razmaka i ne smeju da se spajaju. Slova srednje veličine ne smeju imati nejasne ivice. Najveća slova, pogotovo boldirana, moraju biti popunjena jasnom crnom bojom.

Ako se primeti „pattern“ tačaka nepravilno poravnat od jednog do drugog reda koji daje zupčast izgled, to upućuje na nepoklapanje glave štampača.

Grafika

Demonstracija štampača bi trebalo da uključi štampanje nekoliko geometrijskih oblika različitih dimenzija i senčenja. Spoljne linije treba da budu jasne i elegantno zaobljene, a središnji deo sa jasnim gustim bojama i podjednako osenčen.

Koliko će koštati?

Cene ličnih štampača poslednjih godina deluju vrlo primamljivo, posebno modeli ispod 10.000 dinara. Ali imajte u vidu da je cena štampača samo jedna stavka, potrošni materijal može značajno uticati na povećanje početnih troškova.

Ink i toner

Inkjet štampači su najeftiniji dostupni štampači. Ogroman nedostatak je cena mastila i specijalna vrsta papira koji troše. Mastila obično koštaju od 1.000 do 3.000 dinara i sa njima se može odštampati od 100 do 800 stranica za modele visokog kapaciteta. Skuplji štampači su ekonomičniji zato što imaju veći kapacitet tankova za mastila i odvojeni su tankovi za svaku boju, tako da nemate potreba da zamenite svaki put sve nego samo kad se jedna boja potroši zamenite samo nju.

Toneri za laserske štampače variraju po ceni, broju stranica i performansama štampanja. Toneri štampaju od 2.500 do 10.000 stranica dok neki proizvođači tvrde da neki toneri štampaju u i do 30.000 stranica. Na našem tržištu se mogu naći kompatibilni i original toneri koji se značajno razlikuju po ceni a donekle i po kvalitetu. HP je obeležio rok trajanja na svojim tonerima i toner će prestati da radi u to vreme, bez obzira da li ima praha ili ne.

Dodatno

Mnogi proizvođači ne uključuju USB kabl, zato što maloprodajni objekti žele da ga prodaju odvojeno. Na kutiji je svakako naznačeno da li ima ili nema USB kabla.

Izvor: cnet.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (10 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

3 Komentara

 1. Klara Erdelji-Odgovori
  23.03.2018 u 23:12

  Hvala vam na objašnjenju mnogo ste mi pomogli da se odlučim prilikom kupovine. Hvala

 2. smiljka nedeljkovic-Odgovori
  15.01.2019 u 15:03

  na kom laserskom stampacu mogu stampati viyit karte ,nakon cega na laserski deo teksta stavim foliju u boji i na papiru ostane samo tekst u boji folije za tzv.hot stamping
  meni na A4 dva reda vizit karti ispadnu dobro a ostala tri reda se uopste ne zapeku skida se toner da li je to do debljine papira i koju gramazu moze podneti HP 2015 stampac, molim ako mi mozete pomoci da resim problem

 3. Ljubisa Ilijic-Odgovori
  27.01.2019 u 06:28

  Sta znaci kakvi su to stampaci sa oznakama IPG , TSG

Ostavite komentar