011 334 0668
office@canatlantic.com

Vrh HP-a razmatra podelu kompanije

canatlantic blog head picture

Uprava kompanije Hewlett-Packard razmatra podelu kompanije kao jednu od mogućih opcija u skorijoj budućnosti. HP kompanija je Američka multinacionalna korporacija koja se bavi informacionim tehnologijama i sedište joj je u mestu Palo Alto, Kalifornija. Kompanija obezbeđuje proizvode, tehnologije, softvere, rešenja i usluge korisnicima, malim i srednjim preduzećima (SMBs) i velikim preduzećima, uključujući državne institucije, zdravstvo i obrazovanje. Kompaniju su osnovali u jednoj garaži William (Bill) Redington Hewlett i Dave Packard. HP je lider u proizvodnji PC računara ali od 2007. godine imaju konkurenta u vidu kineske kompanije Lenovo.

HP direktori su razmatrali detalje moguće podele, kao i prednosti ukoliko ne dođe do podele, pošto postoje naznake oporavka kompanije. Vrednost jedne akcije je u novembru prošle godine bila ispod 12 dolara. U januaru ove godine vrednost akcije je prešla 17 dolara a trenutno je oko 16.50 dolara. HP divizije uključuju prodaju kompjutera, korporativnih servera i usluga. Ako se bude pokazalo da je kompanija sposobna da prevaziđe skorašnje probleme odvajanje pojedinih divizija ne bi bilo aktuelno. Ali diskusija među članovima uprave dolazi usred nezadovoljstva deoničara koji veruju da kompanija vredi mnogo više nego što je trenutna cena po akciji.

Ideja odvajanja bar jedne HP jedinice nije nova. Bivši izvršni direktor Leo Apotheker odlučio je u 2011. godini da odvoji PC diviziju iz kompanije HP. Leo Apotheker je poreklom Nemac i pre kompanije HP bio je zaposlen u SAP-u od 1988 godine a od aprila 2008. godine do februara 2010.kao jedan od izvršnih direktora firme SAP (najveća evropska softverska kompanija i treća po veličini u svetu odmah posle Microsofta i IBM-a) kada je dao ostavku zbog toga što kompanija SAP nije htela da obnovi ugovor sa njim. Apotheker je bio zaposlen u HP-u od novembra 2010 godine do njegovog otpuštanja u 2011. godini. Tokom njegovog rukovođenja komanija je izgubila 30 milijardi dolara u tržišnoj kapitalizaciji posle serije strategijskih grešaka kompanije a cena akcija je pala za 40%. Kompanija je sa njim prekinula saradnju pošto su investitori počeli da odbijaju njegove poslovne odluke.

Na njegovo mesto je došla Margaret Cushing “Meg” Whitman. Prethodno je obavljala rukovodeće funkcije u kompanijama: Walt Disney gde je bila zamenik predsednika za strategijsko planiranje, DreamWorks, Procter i Gamble i Hasbro. Gospodja Witman je takođe bila predsednik i izvršni direktor eBay kompanije u periodu od 1998 do 2008. Tokom njenih 10 godina u kompaniji su se desile velike promene. Kompanija koja je imala 30 zaposlenih i 4 miliona dolara godišnjeg prihoda na početku, na kraju perioda rukovođenja Meg Whitman imala je 15 000 zaposlenih i 8 milijardi dolara godišnjeg prihoda.

Matgaret Whitman

U februaru 2009. godine Whitman se kandidovala za guvernera Kalifornije kao u to vreme četvrta najbogatija žena u Kaliforniji sa neto zaradom od 1.3 milijardi dolara u 2010 godini. Mada nije bila prvi izbor rukovodećih ljudi kompanije HP (favorizovan je čovek iz firme David Donatelli), upravni odbor HP-a joj daje podršku. Od Whitman se očekivalo i očekuje da obnovi PC sektor i da zatvori akviziciju vrednu 12 milijardi dolara u vidu prethodne kupovine proizvođača softvera Autonomy Corp Plc (multinacionalna softverska kompanija osnovana u Cambridge-u 1996. godine). Kupovina kompanije Autonomy je obavljena za vreme rukovođenja Lea Apotheker-a.

Neki stručnjaci tvrde da na odluku za eventualnu podelu HP-a može uticati i to da je procenjeno da bi divizije i sektori pojedinačno mnogo više vredeli nego što vrede kao celina. Ovo razmišljanje podupire i trend poslednjih godina gde su Kraft, McGraw-Hill, Tyco primeri kompanija koje su se podelile i kada su se rešile divizija ili sektora koje su ih vukle na dole, postaju ponovo uspešne i donose veliki profit. Analitičari takođe predviđaju u slučaju podele, HP jedinice bi vredele pojedinačno više od 20 dolara po akciji čak i do 29 dolara po akciji nasuprot sadašnjih 16.50 dolara. HP zajedno sa ostalim proizvođačima PC računara se bore sa stalnim promenama na tržištu i sa konstantnim jačanjem konkurencije kao i sa pomeranjem tražnje ka mobilnim uređajima i tabletima.

Izvor: pcworld.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (No Ratings Yet)
Loading...

Ostavite komentar