011 334 0668
office@canatlantic.com

WD plasira prvi 5mm hard disk i SSHD

canatlantic blog head picture

Kompanija WD (NASDAQ: WDC) je objavila da će plasirati ultra tanki hard disk (5mm) od 2.5 inča i solid state hibridni disk. Oba diska su dizajnirani za integraciju u najtanjim uređajima. Matt Rutledge, zamenik predsednika Western Digital-a (poslovno odeljenje) je izjavio da sa plasmanom novog WD Blue 5 mm tankog hard diska i novog WD Black SSHD diska plasiraju se rešenja koja maksimizuju kapacitet i efikasnost diska.

Opšte karakteristike

 • Ultra tanak Form Faktor – 5mm tanak disk smanjuje težinu do 36 procenata u poređenju sa standardnim diskovima tankim 9.5mm.
 • Najbolji u kategoriji akustičnosti – WD diskovi najbolji u klasi akustičnosti koriste tehnologije koje smanjuju buku kada je disk aktivan ili u mirovanju (idle).
 • Edge Card Tehnologija
 • Edge Card Konektor – Novi mali SFF-8784 ivični konektor.
 • StableTrackOsovina motora je osigurana sa oba kraja da bi se smanjila sistemski indukovana vibracija i stabilizovale rotirajuće pločice (diskovi) radi preciznosti tokom operacija čitanja i ispisivanja koje zahtevaju kontinuirano visoke performanse diska.
 • Dual Stage Aktuator

WD Blue

Ultra tanak i lagan disk

Kompanija WD je pionir u potpuno novom načinu inženjeringa hard diskova. Sa najvišim mogućim performansama unutar najmanjeg prostora, WD Blue ultra tanki hard disk je najnapredniji form faktor ikad (tanak 5mm). To je za 35 procenata tanje od najpopularnijih pametnih telefona i 47 procenata tanje nego standardni hard diskovi za mobilne uređaje.

WD blue 5mm

WD Blue hard disk je 36 procenata tanji nego standardni hard diskovi u mobilnim uređajima i težak je samo 74 grama. Blue je lagan kao pero!

Skoro bešuman

Kompanija WD i njihova ekskluzivna tehnologija za smanjivanje buke je uticala da je novi WD BLue skoro bešuman. Zvuk pri radu diska je u proseku jačine 17 decibela a pri mirovanju 15 decibela. Ovaj disk je više od 10 procenata tiši nego najbiži konkurentski disk u istoj klasi.

WD Blue 500 GB Sata Hard disk (WD5000MPCK)

 • Specifikacija proizvoda
  • Interfejs: SATA 6 Gb/s
 • Performanse
  • Brzina rotacije hard diska: 5400 RPM (nominalno)
  • Veličina buffer-a: 16 MB
  • Prosečna latentnost: 5.50 ms (Latencija je vreme potrebno da se ploča diska okrene kako bi se glava koja je već smeštena na odgovarajućoj traci postavila iznad traženog sektora; Prosečna latentnost je vreme koje je potrebno za rotaciju od 180 stepeni – pola rotacije)
 • Fizička specifikacija
  • Kapacitet posle formatiranja: 500.107 MB
  • Kapacitet: 500 GB
  • Korisnički sektori na disku: 976.773,168
 • Dimenzije diska
  • Visina: 0.2 inča
  • Dubina: 3.95 inča
  • Širina: 2.75 inča

Kompanija Western Digital je objavila u prošli utorak da je dostupan prvi solid-state hibridni disk, WD Black SSHD. SSHD je novi brend hibridnih diskova koja kombinuje solid-state i standardna skladišta za podatke. WD Black nije prvi SSHD na tržištu, ali se dosta razlikuje od Laptop Thin SSHD kompanije Seagate koji je predstavljen prošlog meseca.

Seagate Laptop Thin SSHD

Novi Laptop Thin SSHD je treća generacija hibridnih diskova kompanije Seagate. Prethodni diskovi su Momentus XT 750GB i Momentus XT 500GB. Pre dve godine Seagate-ov prvi hibridni disk, nazvan Momentus XT, je bio prvi hibridni disk na tržištu. Danas ima mnogo ultrabook uređaja koji koriste mSATA SSD i hard disk u kombinaciji, na bazi Intel-ove Smart Response tehnologije.

I Apple je nedavno predstavio Fusion Drive. 23. oktobra 2012. godine Apple je najavio pojavu novog tipa diska, Fusion Drive, koji predstavlja kombinaciju dva zasebna diska, jedan SSD i drugi regularni hard disk, koji rade zajedno pod Mac 10.8 operativnim sistemom. Fusion Drive je mnogo skuplji nego SSHD diskovi.

SSHD je pravi hibridni disk koji solid-state i regularni disk kombinuje u jedan disk standardnog dizajna. SSHD kompanije Seagate ima 8GB solid-state memorije i nudi, za sada, do 1TB skladištnog prostora za dizajn od 2.5 inča. Slično kao prethodne generacije, novi Laptop Thin SSHD je regularni hard disk koji ima ugrađenu NAND flash memoriju od 8GB. Disk koristi Adaptive Memory tehnologiju (AMT) koja je dizajnirana da identifikuje važne (kojima se često pristupa) podatke i da ih ispiše na delu flash memorije.

Seagate Laptop Thin SSHD

Treća generacija SSHD diskova kompanije Seagate se razlikuje od prethodnih generacija. Prva razlika je brzina rotacije diska koja je sada kod Laptop Thin SSHD-a 5.400 za razliku od Momentus diskova koji rade na 7.200 rpm. Ovo znači da je novi disk sporiji u transferu podataka kao što su kopiranje velike količine podataka sa jednog diska na drugi ili sa jednog mesta na drugo u okviru jednog diska. Druga razlika je što NAND Flash memorijski deo SSHD diska je napravljane od MLC (multilevel ćelijе) NAND – za razliku od SLC (single level ćelije) NAND, korišćene u enterprise SSD diskovima. Iz kompanije Seagate kažu da disk ima algoritme koji minimiziraju pisanje na delu flash memorije i kada se koristi za osnovne namene kao osnovni disk na laptop-u SSHD NAND flash memorijski deo bi trebalo da traje duže nego pokretni delovi na disku. Ako je kapacitet flash memorijskog dela 8GB a regularnog hard diska 500 pitanje je zašto kapacitet diska nije 508GB nego je 500GB? 8GB NAND flash memorije nije dodatni prostor. Podaci pisani na NAND flash memoriji veličine 8GB su takođe uskladišteni u 8GB prostora na regularnom hard disku. To znači ako i kada NAND flash memorija postane nepouzdana disk će i dalje raditi, ali to će biti regularni hard disk (5.400 rpm). Seagate Laptop Thin SSHD izgleda kao regularni low-profile hard disk. Podržava najnoviji SATA 3 (6Gbps) interfejs a radi i sa svakom SATA verzijom.

Sa cenom od oko 86 dolara za 500GB cena diska je 16 centi po gigabajtu. Najveći broj SSD diskova ima cenu od približno 1 dolar po gigabajtu. Ovo je jeftinije nego Momentus XT 750GB koji trenutno košta oko 155 dolara. U poređenju sa regularnim hard diskovima za laptopove sa standardnim diskovima istog kapaciteta, SSHD je skuplji za oko 25 procenata.

WD Black SSHD

WD Black je ultratanak, 5 milimetara (u poređenju sa Seagate diskovima). Ima 24 GB NAND flash memorije (u poređenju sa samo 8GB koliko ima disk kompanije Seagate).

WD Black SSHD

I na kraju novi disk je prvi koji podržava novi SFF-8784 ivični konektor, tip konektora koji se koristi u pametnim telefonima i tabletima.

Izvor: cnet.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar