011 334 0668
office@canatlantic.com

Zuckerberg je na drugom mestu po broju donacija

canatlantic blog head picture

Vlasnik kompanije Facebook Mark Zuckerberg i njegova supruga su drugi najveći donatori u SAD za prošlu godinu. 500 miliona dolara vredna donacija (u vidu 18 miliona akcija kompanije Facebook) fondaciji (donacija je namenjena finansiranju zdravstva i obrazovanja) koja predstavlja zajednicu Silikonske doline, je postavila vlasnika Facebook-a i njegovu suprugu na drugo mesto najhumanijih i najvelikodušnijih donatora. Ispred njega se nalazi samo milijarder Warren Buffett, poslovni magnat investitor i filantropist koji je dao 3.1 milijardu dolara u donacijama humanitarnim organizacijama koje vode njegovo troje dece. Buffett se smatra najuspešnijim investitorom u 20. veku. Primarno, Buffett je vlasnik 38% deonica i direktor osiguravajuće kuće Berkshire Hathaway.

Warren Buffett(1975) – Postoji njegovo obećanje iz 2006. godine po kome će skoro celo svoje bogatstvo (85% od celokupnog bogatstva) ostaviti fondaciji “Bill & Melinda Gates”.

Warren Buffett

Osnivač Facebook-a je jedan od tri donatora u prvih pet koji se bave informacionim tehnologijama. Paul Allen jedan od suosnivača Microsoft korporacije zajedno sa Bill Gates-om se nalazi na četvrtom mestu sa 309 miliona dolara u donacijama i prilozima. Donacije i prilozi Paul Allen-a se uglavnom odnose na njegov Institut za proučavanje rada mozga. Institut je osnovan 2003. godine sa početnom donacijom od 100 miliona dolara od strane osnivača Paul Allen-a. Alen-ov Institut je neprofitna, nezavisna organizacija koja se bavi medicinskim istraživanjima u vezi ponašanja ljudskog mozga pri normalnom stanju i kad su prisutna različita oboljenja.

Na petom mestu se nalaze suosnivač Google-a Sergey Brin i njegova supruga Anne Wojcicki, suosnivač kompanije za genetska testiranja 23andME. Kompanija 23andME je privatna kompanija koja obezbeđuje i sprovodi brze genetske testove. Kompanija je dobila ime zbog 23 para hromozoma u normalnoj ljudskoj ćeliji. Pored supruge Sergeja Brina Anne Wojcicki suvlasnik kompanije je i Linda Avey koja je napustila kompaniju 2009. godine i podigla fondaciju koja se bavi uzrocima i lečenjem Alchajmerove bolesti.

Fondacija bračnog para Wojcicki Brin

Bračni par Brin – Wojcicki je dao prilog u iznosu od 223 miliona dolara svojoj Fondaciji (Brin Wojcicki). Brin Wojcicki Fondacija je poznata po izazovu od 50 miliona dolara za Fondaciju Michael J. Fox za istraživanje Parkinsonove bolesti (na svaki dolar dat Fondaciji Fox, Fondacija Brin Wojcicki daje dolar).

Zuckerberg, čija neto zarada se kreće negde oko 12 milijardi dolara uprkos fijasku sa Facebook deonicama, prvi veliki prilog je donirao 2010. godine kada je poklonio 100 miliona dolara javnim školama u Newark-u, New Jersey. Fondacija zajednice Silikonske doline je doniranim novcem finansirala programe za emigrante sa ciljem da nauče engleski jezik,grupe koje obezbeđuju hranu i sklonište za sve nevoljnike kojima je pomoć potrebna i osnivala fondove za žrtve ogromnih požara u Kaliforniji. Zuckerberg je 18 miliona Facebook akcija donirao Fondaciji u decembru mesecu prošle godine.

Na trećem mestu liste najvećih donatora u SAD nalazi se John Arnold menadžer hedž fonda (ovaj specifični investicioni fond karakteriše mali broj ulagača, visoka dobit uz visok rizik i članarina koja ide menadžeru fonda). Njegova firma, Centaurus Advisors, LLC je hedž fond sa sedištem u Hjustonu i specijalizovan je za trgovinu energentima, pogotovo prirodnim gasom. Povukao se iz fonda 2. maja 2012. godine. John Arnold i njegova supruga Laura osnovali su svoju Fondaciju koja se bavi između ostalog obrazovanjem i pravosuđem gde su i dali najveći deo donacija od ukupnog iznosa od 423 miliona dolara u prošloj godini.

Mark Zuckerberg i Priscila Chan

Poznata je i akcija Mark Zuckeberg-a kojom socijalna mreža Facebook olakšava da njeni korisnici mogu da se registruju radi donacije organa i da se njihov donor status prikaže na Facebook-u. Cilj ili nada je da se hiljade ljudi pokrenu i motivišu da postanu donori za mnoge ljude koji čekaju na jetru, srce, bubrege ili neke druge organe. Korisnici Facebook-a to mogu da urade preko svog “timeline” da kliknu na “bitan događaj”, zatim na “zdravlje i način života”, izaberu drugi bitan događaj i dodaju “donor organa”. Zuckerberg je u vezi sa ovim pomenuo i svog prijatelja Steve Jobs-a bivšeg direktora kompanije Apple kome je transplantirana jetra. Steve Jobs je umro 5. oktobra. 2011. godine.

Izvor: cnn.com

1 Zvezdica2 Zvezdice3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdica (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Ostavite komentar