011 3340668
office@canatlantic.com

Najbolji WordPress pluginovi – besplatni

WordPress je fleksibilna, laka za podešavanje Web platforma koja je do sada preuzeta više od 60 miliona puta od kada se pojavila 2003. godine. Popularnost CMS-a (Content Management System) je iznedrila neverovatno bogat plug-in ekosistem koji daje korisniku mogućnost da unapredi SEO (Search Engine Optimization) svog sajta, upravlja komentarima i spamovima, menja i povećava broj članaka. WordPress je najviše zastupljena CMS platforma u projektima pravljenja internet prezentacija u okviru firme Canatlantic.

Ukratko postoji veliki broj načina da proširite osnovnu funkcionalnost vaše WordPress instalacije. U trenutku pisanja ovog članka postoji oko 30.000 plugin-ova za WordPress. Mi smo izdvojili nekoliko po nama najznačajnijih.

„All in One SEO Pack“

SEO Pack – sve u jednom
Autor ovog plugin-a je Michael Torbert. Ovaj plugin treba da bude jedan od stubova prilikom optimizacije vašeg sajta i omogućuje vam da vašoj stranici date SEO naslov (koji će se pojaviti na vrhu Web pretraživača), opis naslovne stranice (koji će se pojaviti ispod vašeg URL-a kada korisnici interneta pretražuju preko Google-a ili neke druge stranice za pretragu) i ključne reči vezane za temu. Upozorenje: Budite oprezni sa brojem ključnih reči. Ako Google posumnja da preterujete sa ključnim rečima ili koristite „black-hat“ SEO tehniku, možete biti penalizovani.
„Black-hat“ SEO su tehnike koje se koriste da bi se dobilo bolje rangiranje prevashodno na google pretrazi na neetički način. Ove „black-hat“ tehnike obično uključuju jednu ili više sledećih karakteristika: krše se propisi i regulative pretrage; neetički se prezentuje sadržaj na različite vizualne ili nevizualne načine korisnicima pretrage.
Mnoge tehnike poznate kao „black-hat“ SEO su ranije bile legalne, ali profesionalci i obični korisnici koji se bave optimizacijom su preterivali u tome što je izazvalo nezadovoljstvo većine u SEO zajednici. Ovim akcijama se postižu rezultati na kratke staze koje povlače se sobom rizik da vas sistemi za pretragu penaliziraju (kazne).

„Black Hat“ tehnike
Skriveni sadržaj

Skriveni sadržaj dolazi u više oblika ali osnovni princip je da se u okviru koda za sajt nalazi sadržaj prepun ključnih reči, koji neće biti vidljiv krajnjem korisniku.
Jedan način da se to izvede je korišćenje tagova za komentar. Tagovi za komentar izgledaju ovako „!– Tag za komentar–“ Prava namena tagova za komentar je da programeri dodaju podsetnike unutar koda koji objašnjavaju šta koji deo koda radi ili predstavlja. U nastavku je primer korektno napisanog komentara: „!–Glavni deo članka–“ Ukoliko bismo unutar našeg taga za komentar napisali ključne reči: SEO optimizacija, SEO, agencija za optimizaciju itd, ovo bi bila promocija hipotetičke stranice koja se bavi optimizacijom sistema za pretragu.
Još jedan popularan način da se sakrije sadržaj je da se koristi „nonscript“ tag. Ovaj tag bi trebao da se koristi da obavesti korisnika da je korišćena skripta ali njihovi pretraživači ne podržavaju jezik skripte ili im je ta funkcija isključena. U nastavku je primer „nonscript“ taga kad je upotrebljen pravilno: „Vaš pretraživač ne podržava JavaScript!“
Primer kada je nonscript tag upotrebljen pogrešno ili zlonamerno je kada se unutar nonscript taga reklamira neka usluga ili proizvodi.
Drugi HTML tagovi koji se pogrešno koriste na slične načine su noframes tagovi i skriveni inputi u obliku raznih formi.
Sadržaj takođe može biti skriven od krajnjeg korisnika korišćenjem CSS-a, fontova ekstremno male veličine (mnogo slova ispisano u okviru jednog piksela) i upotrebom „nevidljivog“ teksta (recimo bela slova na beloj podlozi – ista boja slova i podloge).
Običnom posmatraču je teško da otkrije neke od ovih tehnika ali sajtovi kao što je website-mot nude besplatne testove.

„Meta Keyword Stuffing“

Postoje dva Meta taga koji se koriste da informišu sisteme za pretragu o sadržaju na stranici. Smešteni su unutar „head“ taga stranice i kada su upotrebljeni nekorektno može da ih primeti sistem za pretragu i označi da sajt koristi spam tehnologiju u pokušaju da poboljša svoj rejting.
„Meta Description“
Meta deskripcija bi trebalo da se upotrebi da opiše sadržaj vaše stranice u jednoj do dve rečenice, maksimalno 3. Nekorektno bi bilo ukoliko bi u sadržaj – content pri opisivanju sajta (restoran) upisali: „Naš restoran je najbolji, bez konkurencije najbolja usluga, najbolja hrana u gradu…“.

„Meta Keywords“

Meta ključne reči treba da budu kratka lista reči koje informišu o glavnom fokusu stranice. Ove reči su u prošlosti bile često pogrešno upotrebljene tako da sada retko koji sistem za pretragu obraća pažnju na njih. Nekorektno bi bilo ukoliko bi u ključne reči upisali: „vrhunski restoran, vrhunska hrana, najbolji restoran, ekskluzivni restoran, veliki restoran, odličan restoran“.

„Doorway“ ili „Gateway“ stranice

„Doorway“ ili „Gateway“ stranice su dizajnirane za sisteme pretrage a ne za krajnjeg korisnika. To su faktički lažne stranice koje su popunjene sadržajem i odlično optimizovane za 1 ili 2 ključne reči koje vode ka „target“- ili „landing“ stranici. Krajnji korisnici ne vide ove stranice pošto su one automatski redirektovane ka „target“ stranici.

„Link Farming“

„Link farms“ ili slobodne za sve (FFA – free for all) stranice nemaju drugu namenu nego da izlistaju nerelativne linkove ka drugim sajtovima. „Link Farming“ predstavlja proces recipročne razmene linkova sa web sajtovima u cilju poboljšanja optimizacije sistema za pretragu (SEO). Ideja je da se poveća broj sajtova koji vode ka vašem (imaju link). Sistemi za pretragu kao što je Google rangiraju sajtove između ostalog i po kvalitetu i kvantitetu sajtova koji imaju vaš link, više linkova označavaju visoki stepen popularnosti među korisnicima interneta. Međutim, Google i slični sistemi za pretragu smatraju „link farming“ kao formu „spam“-a i sprovedena je procedura banovanja sajtova koji učestvuju u „link farming“-u. Tako je termin „link farming“ dobio negativnu konotaciju na internetu.
Neetično, sumnjivo ili samo preterivanje u SEO optimizaciji je vrlo izazovno. Neki od ovih trikova zaista uspevaju i sajtovi budu bolje rangirani na pretrazi sve dok ti isti sajtovi ne budu banovani zbog korišćenja neetičkih tehnika. Zaista nije vredno rizika.

WordPress plugin all in one SEO pack

 

Provera prekinutih linkova

Provera prekinutih linkova
„Broken Link Checker“ skenira vaš sajt i obaveštava vas (preko kontrolne table ili preko email-a) ako postoji prekinut link ili nedostaje slika. „Broken Link Checker vam dozvoljava da zamenite prekinute URL linkove sa onima koji rade.

WordPress plugin broken link

 

Dagon dizajn – generator mape sajta

Ovaj plugin generiše potpuno kastomizovanu mapu sajtu što pomaže „spider“-ima sistema za pretragu da lako analiziraju vaš sadržaj. Dagon alat prolazi kroz kategorije, stranice i permalinkove. Plugin vam dozvoljava da izaberete koji ćete link da prikažete, raspored linkove i broj komentara. Ukratko, ovo je sve što je potrebno da kreirate WordPress sajt koji se lako pretražuje.

WordPress plugin sitemap generator

 

Google XML mape sajta za video materijal

Google XML mape – video
Ovaj plugin pomaže da Bing, Google i ostali sistemi za pretragu prepoznaju i indeksiraju vaš video materijal. Plugin generiše „sitemap“ za vaše YouTube klipove koji su implementirani unutar vaših postova.

WordPress plugin xml sitemaps video

 

Redirekcija

Redirekcija
Redirekcija je plugin koji vam dozvoljava da redirektujete linkove i rešite probleme vezane za linkove. Plugin je izuzetno koristan ako selite stranice sa starog sajta ili pravite izmene ka direktorijumu vašeg WorldPress sajta.

WordPress plugin redirekcija

 

Optimizovane fotografije

SEO Friendly Images


Optimizovane fotografije
Ovaj plugin, dizajniran od strane Vladimira Prelovca je plugin za WordPress optimizaciju koji „update“-uje vaše postavljene slike sa odgovarajućim ALT i TITLE atributima. ALT atribut se smatra značajnim delom SEO zato što opisuje sliku sistemu za pretragu. Uloga TITLE atributa je nešto manja; tekst povezan sa ovim atributom se pojavljuje kada posetilac sajta mišem prevuče preko slike.

 

SEO pametni linkovi

SEO pametni linkovi
Još jedan plugin Vladimira Prelovca dozvoljava WordPress-u da automatski linkuje ključne reči i fraze u vašim postovima i komentarima sa odgovarajućih postova, stranica, kategorija i tagova na vašem sajtu. Posle instaliranja plugin-a, jednostavno se otvori konfiguraciona opcija i unesu se ključne reči koje najčešće koristite i linkovi koje biste voleli da povežete sa ključnim rečima. SEO pametni linkovi vam dozvoljavaju da odredite koliko često pojedina ključna reč ili fraza treba da bude linkovana unutar jednog posta.

WordPress Plugin SEO pametni linkovi

 

Akismet

Akismet
Komentari i spamovi su po neki put neželjeni prateći elementi uspešnog sajta. Više saobraćaja na vašem sajtu uzrokuje više lažnih komentara. Akismet automatski čekira komentare i „trackback“ elemente na osnovu Akismet Web usluge koja služi da proveri da li su u pitanju spamovi. Ako su komentari i „trackback“ elementi lažni, oni se automatski prebacuju u spam direktorijum vaše WordPress instalacije. Klikom na Akismet statistiku koja se nalazi na kontrolnoj tabli vaše WordPress instalacije će biti prikazani spamovi, propušteni spamovi i „ham“-ovi (Akismet termin za stvarne komentare).

WordPress Plugin Akismet

 

Sistem komentara

Sistem komentara
„Disqus“ plugin dozvoljava interaktivnu Web komunikaciju vezanu za komentare. Uključuje povezane komentare i odgovore, opciju „like“ poput društvenih mreža i mogućnost moderatora da dozvoli ili odbije neke komentare preko email-a.

WordPress Plugin Disqus comment system

 

Web Ninja – brojač komentara

Web Ninja brojač komentara
Disqus sistem komentara plugin je dodao različite funkcionalnosti WordPress sajtu, ali povremeno izostaje informacija o broju komentara. „Web Ninja Comment“ rešava ovaj problem tako što prikazuje tačan broj komentara i reakcija sa društvenih mreža. Ovaj plugin može lako da se konfiguriše i podesi da prikazuje informacije na svakih sat vremena, 6, 12 ili 24 sata tako da korisnik ne mora da brine da će doći greška prilikom brojanja komentara.

WordPress Plugin Web Ninja - brojač komentara

 

Kontakt forma – 7

Kontakt forma 7
Za web sajt je izuzetno važno da ima kvalitetnu kontakt formu. Ovo je veoma koristan plugin koji podržava „CAPTCHA“ i Akismet spam filtriranje.

WordPress Plugin - Kontakt Forma 7

 

Donacije preko posta

Donacije preko posta
„Custom Post Donations“ je plugin koji kreira „widget“ koji je moguće kastomizovati i koji se unosi u WordPress stranicu ili post. Pro verzija ovog plugin-a košta 5.95 dolara, ima podršku za strane valute i mogućnost da se podesi alternativni PayPay nalog za svaki individualni „widget“.

WordPress Plugin Donacije preko posta

 

Biografija autora posta

Biografija autora posta
Biografija autora predstavlja mini online rezime. Prikazuje biografiju autora članka, ukupni broj postova i linkove ka društvenim mrežama kao što su Facebook, Google+, LinkedIn, Pinterest, Twitter i mnoge druge.

WordPress Plugin biografija autora posta

 

Dodavanje foruma

Dodavanje foruma
Želite da dodate forum na vaš WordPress sajt? Ovaj plugin vam to omogućuje, kao i da kastomizujete forum kreirajući podforume, rangirajući korisnike po broju postova itd.

Simple Press plugin

 

„WP Greet Box“

WP Greet Box
Ovaj plugin je vezan za dobrodošlicu novim posetiocima sajta i izgradnju poverenja. Za posetioce koji su prvi put na sajtu može se poslati poruka koja sugeriše da se prijave na „RSS“ feed.

WordPress Plugin Greet Box

 

Slideshow galerija

Slideshow galerija
Ovaj plugin zasnovan na Javascript-u dozvoljava vam da dodate atraktivne foto galerije u vaše postove i stranice. Aplikacije vam dozvoljavaju da implementirate „slideshow“ preko shortcode-a (putanja je Slideshow > Manage Slides a prečica u vidu koda je [tribulant_slideshow]) ili preko PHP-a.

WordPress Plugin slideshow galerija

 

„Zahvali mi se kasnije“

Zahvali mi se kasnije
„Thank me later“ automatski šalje „thank you“ email, osobama koje su komentarisali blog. Plugin dozvoljava da podesite vreme kada je email poslat, da kreirate poruke i da upravljate podešavanjima.

WordPress plugin thank me later

 

Dodajte footer svome postu

Dodavanje footer-a postu
Ovaj korisni WordPress plugin automatski smešta opcioni kastomizovani paragraf blok (zgodan za biografije autora, povezane linkove) na kraju svakog posta.

WordPress plugin post footer

 

„Co-Authors Plus“

Koautori
Ovaj plugin omogućuje da se pojavi više osoba kao koautori istog članka u okviru posta ili stranice.

WordPress plugin coautors plus

 

„Print Friendly“ i PDF dugme

PDF dugme i kastomizovano štampanje
„Print Friendly“ i PDF dugme kreiraju PDF verzije vašeg sajta sa mogućnošću štampanja. Takođe daju čitaocima mogućnost da uklone slike i delove teksta i da odštampaju samo ono što žele.

WordPress plugin pdf dugme

 

„Simple Pull Quote“

Jednostavno isticanje teksta
„Simple Pull Quote“ je savršeni dodatak kad na primer hoćemo da istaknemo neki značajni deo teksta. Jednostavno se smesti tekst između auto generisanih tagova i web sajt će prikazati uvećan tekst i navodnike.

WordPress Plugin Simple Pull Quote

 

„Dublin Core“

Dublin Core – prikazivanje najznačajnijih informacija
Ovaj plugin implementira Dublin Core metadata standard, koji omogućava prikazivanje vitalnih informacija na vašem sajtu kao što su naslov, datum kreiranja, ime autora i još mnogo toga.

WordPress Plugin Dublin Core

 

Redirekcija ka „FeedBurner feed“-u

Redirekcija WordPress Feed-a
Ovaj plugin redirektuje vaš originalni WordPress feed ka vašem FeedBurner feed-a tako da možete da pratite svakog ko je pregledao sadržaj vašeg sajta preko programa za čitanje RSS vesti.

WordPress Plugin FeedBurner

 

„JetPack“

JetPack
Ovaj plugin vam omogućava statistiku vezanu za posetioce sajta, opcije vezane za deljenje na društvenim mrežama, a takođe možete proveriti da li vaš blog ima gramatičke ili pravopisne greške.

WordPress Plugin JetPack

 

Keširanje podataka sa pretraživača

Keširanje celokupne pretrage
Štiti vaš WordPress blog od iznenadnih udara prouzrokovanih prevelikim saobraćajem. Plugin „W3 Total Cache“ kešira pretraživače, stranice i podatke kao i kompresovane baze podataka. Ubrzava vreme pokretanja tako što donosi sveže podatke sa bloga samo kad su potrebni.

WordPress Plugin keširanje podataka

 

Bekap baze podataka

Bekap baze podataka
Ovo se smatra vrlo važnim plugin-om za bezbednost, kada je web sajt ili blog napadnut. Ova aplikacija bekapuje sve vaše fajlove na server, desktop računar ili inbox vašeg mail-a, a možete podesiti bekapovanje u odnosu na vremenske razmake (svaki sat, dvaput dnevno, jednom dnevno ili nedeljno). Brzina kojom bekapujete vaše fajlove zavisi od količine sadržaja. Izuzetno koristan plugin a autor je Austin Matzko.

WordPress Plugin - bekap podataka

 

WPTouch

WPTouch
WPtouch automatski prilagođava vaš WordPress blog za iPhone, iPod touch, iPad, Android i ostale uređaje. Pretplata u iznosu od 39 dolara za WPTouch Premium daje podršku za prikazivanje preko iPhone Retina displeja i dodata je monetizacija.

WordPress Plugin WPTouch

 

WPVN – Promena korisničkog imena

Wpvn – promena korisničkog imena
Podrazumevano korisničko ime za WordPress administratora je admin, što potencijalnim hakerima daje startnu prednost. Implementacija ovog plugin-a unapređuje sigurnost vašeg sajta.

WordPress Plugin promeni korisničko ime

 

„Ultimate“ Google analitika

Google analitika – „Ultimate“
Google analitika je omiljeni besplatni alat webmastera zahvaljujući detaljnoj grafici, dijagramima i brojevima vezanim za posećenost vašeg sajta. „Ultimate“ Google analitika autora Wilfred van der Deijl-a je plugin koji dodaje JavaScript na svakoj strani (bez bilo kakve promene na vašem templejtu – predlošku), tako da možete pratiti linkove, preuzimanja sa vašeg sajta, mailto:linkove bez potrebe za ručnim ubacivanjem koda. Jednostavno se prijavite na vaš nalog na Google analitici da vidite podatke u vezi posećenosti vašeg sajta.

WordPress plugin google analitika - ultimate

 

Popularni postovi

Popularni postovi
Ovo je jedan od nekoliko plugin-ova koji zahtevaju korišćenje još jednog plugin-a – WordPress.com Stats. Kada se oba instaliraju moguće je prikazati najpopularnije postove i stranice u određenom periodu. Pojedini selektovani postovi se mogu isključiti.

WordPress Plugin popularni postovi

 

„Edit Flow“

Edit Flow
Edit Flow omogućava saradnju unutar tima u okviru WordPress-a a u vezi kalendara, editovanja komentara, kastomizovanih statusa. Kalendar ima prijemčiv izgled a sadržaj je podeljen po mesecima. Postoji mogućnost privatne komunikacije u okviru admin panela između pisaca i editora. Ovaj plugin takođe omogućava organizovanost korisnika po sektorima ili funkcijama.

WordPress Plugin Edit Flow

 

Viper Video brzi tagovi

Brzi tagovi – Viper Video
Ako ste umorni od kopiranja HTML koda na vaš sajt kada želite da postavite video, ovaj plugin može da pojednostavi proces. Posle instaliranja Viper007Bond plugina, ikonice koje predstavljaju popularne sajtove (YouTube, Vimeo i DailyMotion) se pojavljuju iznad prostora za glavni sadržaj. Klik na jednu od ikonica nam dozvoljava da ubacimo URL adresu video materijala i dimenzije. Klikom na OK se ubacuje centriran video na sajt.

WordPress plugin viper video

 

Prikazivanje postova u vidu kalendara

Editorial kalendar
WordPress Editorial Calendar dozvoljava autorima i editorima da vide postove u vidu kalendara. Moguće je prevlačenje postova iz jednog dana u drugi.

WordPress plugin editorial calendar

 

Deljenje socijalnih mreža Juiz

Juiz – deljenje socijalnih mreža
Od kada Flare plugin nije više aktivan, Juiz je odlična opcija. Plugin omogućava postavljanje dugmadi za deljenje posle posta. Time se omogućava da posetioci sajta dele vaš sadržaj (plugin ne uključuje JavaScript mod). Socijalne mreže koje su podržane: Digg; Facebook; Google+; LinkedIn; Pinterest; Twitter; StumbleUpon; Weibo. Opcije koje podržava plugin: dostupnost 6 grafičkih templejta; izbor od dostupnih društvenih mreža; otvaranje linkova u novom prozoru (deaktivirano po „default“-u); dodajte vaše Twitter korisničko ime tokom deljenja; mogućnost izbora prikazivanja dugmadi za deljenje samo kod određenog tipa posta; mogućnost sakrivanja dugmadi za deljenje na određenim postovima direktno na stranici za editovanje – metabox; mogućnost prikazivanja dugmadi na dnu ili na vrhu sadržaja; kastomizovanje mail teksta (subjekt i sadržaj – body); korišćenje shortcode [juiz_sps] ili [juiz_social]; korišćenje funkcije juiz_sps() ili get_juiz_sps(). Sledeći update će omogućiti pisanje CSS koda direktno u HTML (head) za mobilne performanse. Jedini sitan nedostatak je da ne možete da kastomizujete redosled dugmadi za šerovanje.

WordPress plugin Juiz društvene mreže

 

Kloniranje postova

Kloniranje postova
Ovaj plugin vam dozvoljava da klonirate post ili stranicu ili da je editujete kao novi draft. Preko putanje uredi post/uredi stranicu klikom na link „Clone“ ispod naslova posta ili stranice se automatski kreira kopija.

WordPress plugin kloniranje

 

Pretraga – autosugestija

Pretraga – autosugestija
Brza inteligentna i potpuno kastomizovana pretraga za vaš sajt. Dolazi sa detaljnom analitikom i kontrolom preko Swiftype kontrolne table. Swiftype plugin za pretragu zamenjuje standardnu WordPress pretragu, sa boljim, relevantnijim sistemom. Isto tako pruža detaljan prikaz o tome šta vaši korisnici traže, tako da možete znati koje ključne reči da ciljate kada optimizujete sistem pretrage. Plugin za pretragu je komplementaran sa kontrolnom tablom i moćnom analitikom.
Osnovni algoritam za rangiranje je baziran na najboljim rešenjima za pretragu i obezbeđuje relevantne rezultate. Takođe za svaki rezultat je podešeno da bude potpuno kastomizovan preko drag-and-drop interfejsa. Da bi se uradila kastomizacija, dovoljno je da kreirate Swiftype nalog i instalirate Swifttype sistem za pretragu. Potom je moguće ulogovati se na Swiftype kontrolnu tablu radi prilagođavanja rezultata i čitanja detaljnih analiza pretrage.
U slučaju postojanja mobilnih aplikacija za prikazivanje sadržaja sa vašeg WordPress sajta, Swiftype mobilni SDK omogućava dodavanje moćne pretrage na vaše mobilne aplikacije.
Pretraga se pokreće sа moćnih Swiftype servera, ne usporava vaš sajt, iako na primer imate stotine ili hiljade postova. Plugin radi u koordinaciji sa search.php predloškom vaše teme. Brza sugestija pretrage prilikom unošenja zasnovana na naslovu, tagovima ili imenu autora. Rezultati pretrage se automatski update-uju kada sačuvate, poništite ili promenite sadržaj pretrage.
Detaljniji opis kastomizacije pretrage možete pročitati u WordPress tutorijalu o kastomizaciji pretrage

WordPress Plugin Swiftype search

 

Statistika čitanosti bloga

Statistika broja reči, ključnih reči i čitanost bloga
Word Stats Plugin omogućava brojanje reči, ključne reči i analizira čitanost tekstova na sajtu ili blogu. Postoji mogućnost izbora autora i vremenskog perioda za analizu i prikazuje se ukupan broj reči, broj i procenat postova svake kategorije, 20 najčešćih ključnih reči, procenat postova nižeg, srednjeg i naprednog nivoa čitanosti. Takođe se prikazuju dijagnostičke tabele, sa linkovima za uređivanje postova koji su prekratki, predugački, preteški, suviše jednostavni, kojima nedostaje određeni broj ključnih reči ili gde su zloupotrebljene ključne reči.
Ukupni broj reči za svaki post se može prikazati u okviru posta preko prečice [wordcounts]. Word Stats plugin uključuje osnovnu podršku za Unicode skripte, uključujući ćirilicu, grčki alfabet, arapsko, hindi i japansko pismo.
Planirane funkcionalnosti u budućnosti: Unapređenje analitike stranice; generisanje tagova, slanje analitičkih izveštaja putem mail-a; mogućnost izvoza analitičkih podataka.

WordPress Plugin statistika čitanosti bloga

 

Pametni lejeri „AddThis“

„AddThis“ pametni lejeri
Ovo je odlična opcija za omogućavanje deljenja na društvenim mrežama i pratećih funkcionalnosti na web sajtu sa „responsive“ dizajnima.

WordPress Plugin AddThis

 

Crayon marker

Crayon marker
Crayon marker podržava teme, veći broj jezika, fontovi, markiranje sa URL, lokalnog fajla ili postovanog teksta. Crayon omogućava da se lakše upravlja jezičkim fajlovima i da se definišu kastomizovani jezički elementi sa regularnim izrazima. Takođe postoji podrška za neke funkcionalnosti kao što su: Integrisani editor theme; tag editor – vizualni i HTML editori; isključivanje jednostavnog koda, isključivanje reda sa brojevima; kopiranje i nalepljivanje koda; otvaranje koda u novom prozoru (popup); minimiziranje, podrška za bbPress i još mnogo više.
Jezici su definisani u jezičkim fajlovima: podrazumevani jezik; ABAP; ActionScript; AmigaDOS; Apache; AppleScript; Arduino; Autolt; C; C#; C++; CoffeScript; CSS; Delphi/Pascal; Delphi Web Script; Diff; Erlang; Go; Haskell; HTML (XML/XHTML); INI; LISP i mnogi drugi.

WordPress Plugin Crayon marker

 

WP Social SEO Booster

WP unapređenje optimizacije sistema pretrage
Ovaj plugin dodaje Open Graph za Facebook programere, Twitter kartica i Google Rich Snippets (Microdata) da vaš sajt bude što vidljiviji i bolje kotiran na pretrazi. Ovo je jedini plugin koji uključuje sve različite tipove „microdata“ koji su podržani od strane Google-a. Plugin radi tako što dodaje sve odgovarajuće meta tagove iz postojećeg sadržaja. Nije potrebno manuelno podešavanje. Kompatibilan je sa bilo kojim SEO plugin-om, kao što su na primer WordPress SEO – Yoast ili All in One SEO. Google Rich Snippets integracija – microdata, automatski implementira sve Rich Snippets tagove za vaš sadržaj. Google Authorship neprimetno integriše Google autorstvo za blogove sa jednim i sa više autora. Facebook Open grafika automatski optimizuje vaš blog za Facebook Open Graph SEO. Twitter Meta tagovi – automatski se dodaju Twitter Meta tagovi da bi se povećala povezanost između Google-a, Twitter-a i vašeg sadržaja. Google+ „itemprop“ tagovi automatski dodaju tagove na vaš sajt zbog boljeg rangiranja na sistemu za pretragu. Plugin uključuje dodavanje zvezdica a svaka opcija može biti podešena za opštu upotrebu kao i da bude kastomizovana za svaki post koji kreirate.
Postoji kreirana baza znanja gde se može naučiti više o pluginu, kako ga instalirati, konfigurisati i koristiti – WP Social Knowledge Base.
Takođe postoji pro verzija za ovaj plugin sa još više funkcionalnosti i po ceni od 47 dolaraWP Social Seo Booster Pro

WordPress Plugin Social SEO booster

 

DW Pitanja i odgovori

DW Pitanja i odgovori
Ovo je WP plugin koji ima ugrađen kompletni sistem pitanja i odgovora za vaš sajt, kao kod Quora-e ili Stackoverflow-a. Plugin podržava višejezičnost, prečice, reCaptcha, sistem obaveštenja preko email-a i još mnogo toga.
Osnovne funkcionalnosti su: Potvrđivanje, filtriranje, naručivanje, editovanje i uklanjanje pitanja; odgovori i komentari; glasanje i izbor najboljeg odgovora; obaveštavanje preko email-a; brza pretraga uz pomoć ključnih reči; podrška za 11 jezika, podrška za reCaptcha; dostupne prečice – shortcodes.

WordPress Plugin - DW Pitanja i odgovori

 

Suptilno skrolovanje

Suptilno skrolovanje
Ovaj plugin kreira podesivu „Scroll to top“ performansu na svakom postu/stranici vašeg WP sajta. Osnovne funkcionalnosti su: izbor između različitih tipova skrolovanja (link u obliku teksta, taba); pozicioniranje objekta za skrolovanje (levo, centar, desno); prilagodljivi tekstu u scroll up elementu; mogućnost dodavanja elementa sa mogućnošću klika na njega; podešavanje razdaljine od vrha pre pojavljivanja scrool up elementa; omogućeno/onemogućeno na mobilnim uređajima; omogućeno/onemogućeno na naslovnoj strani.

WordPress Plugin Smooth Scroll Up

 

WP Job Manager

Upravljanje aktuelnim konkursima za posao
Ovaj plugin omogućava upravljanje listom poslova iz WP kontrolnog panela i dozvoljava korisnicima da postuju poslove direktno na vaš sajt. Funkcioniše preko shortcode-a što omogućava kompatibilnost sa bilo kojom temom i vrlo ga je lako podesiti.
Osnovne funkcionalnosti su: dodavanje, upravljanje i kategorizacija liste poslova putem WordPress korisničkog interfejsa; izlistavanje poslova na bazi Ajax-a omogućava pretragu i filtriranje koji se dodaju na stranice preko shortcode-a; mogućnost za goste i registrovane korisnike da se prijave i upravljaju listom poslova; mogućnost za ulogovane zaposlene da vide, urede ili uklone svoje aktivne job listinge.

WordPress Plugin Job Manager

 

Povezani postovi

Povezani postovi
Zemanta preporučuje sadržaj na vašem sajtu novoj publici i na vašem blogu i širem mreže putem kvalitetnih sajtova. Zemanta povezani postovi mogu povećati vaš interni saobraćaj do 10 posto. Zemanta takođe dovodi nove posetioce sa drugih satova i obezbeđuje jedinstvene posete na sajtu. Preporuke su obezbeđene preko kvalitetne Zemanta semantičke usluge u koju je uključena i napredna analiza.

Povezani postovi

 

Google PageSpeed Insight

Google PageSpeed Insight
Ovaj plugin je alat koji unapređuje performanse web sajta, bolje rangiranje na pretrazi i lepši doživljaj za korisnike kada dođu na vaš sajt. Google Pagespeed Insight je zasnovan na najboljim iskustvima iz prakse a u vezi desktop i mobilnih web performansi. Kroz dodatnu naprednu vizualizaciju podataka, tagovanje, filtriranje i „snapshot“ tehnologiju ovaj plugin obezbeđuje kompleksno rešenje za bilo kog web analitičara koji se bavi optimizacijom sistema za pretragu i ima želju da poveća performanse sajta i poboljša rangiranje na pretrazi.

WordPress Plugin pagespeed insight

 

Tabelarni prikaz postova prema posećenosti na društvenim mrežama

Rezultati posećenosti pojedinih postova u odnosu na društvene mreže
Ovaj plugin je analitički alat za socijalne mreže kako bismo pratili performanse našeg bloga na popularnim društvenim mrežama.
Osnovne funkcionalnosti: pratite kako je vaš sadržaj deljen na socijalnim mrežama kao što su Twitter, Facebook, Google +1, StumbleUpon, Digg i Linkedin; pronađite tačno koliko puta je vaš post ili stranica deljena preko tih društvenih mreža; performanse svih blog postova i stranica su prikazani u obliku tabela; mogućnost pristupa iz WordPress kontrolnog panela; lako filtriranje prikazanog izveštaja po kategorijama i mesecima; jednostavno prebacivanje između postova i stranica; mogućnost biranja – koliko postova bi želeli da prikažemo.

WordPress Plugin tabela - društvene mreže

 

WordPress „Bar“ za obaveštenja

WordPress bar – obaveštenja
Brz i lak za podešavanje, mogućnost prilagođavanja poruke i „call to action“ dugmeta, mogućnost izbora boje, i18n (i + nternationalizatio +n) podrška.

WordPress plugin bar za obavestenja

 

„Shortcodes“

„Shortcodes“
Ovaj plugin omogućava unošenje prilagodljivog koda – shortcode u okviru vaših stranica ili postova. Omogućeno je pravljenje sopstvenih prilagodljivih elemenata ili preuzimanje i instaliranje „shortcode“-ova koje su napravili drugi korisnici ovog plugin-a.
Osnovne funkcionalnosti su: visoko fleksibilno „shortcode“ okruženje, posebne zone za „template“ prikaz, javascript unos, prilagodljiva PHP biblioteka, spoljni CDN css i javascript izvori.

WordPress plugin shortcodes

 

WP Smush.it

WP Smush.it
Ovaj plugin omogućava smanjenje veličine fajla sa slikama i unapređuje performanse koristeći Smush.it API u okviru WordPress-a. Osnovne funkcionalnosti su: skidanje meta podataka sa JPEG fajla; optimizacija JPEG kompresije; konvertovanje određenih GIF – slika u indeksirane PNG slike; skidanje neiskorišćenih boja sa indeksiranih slika.

WordPress plugin smush it

 

Izvor: pcmag.com

6 Komentara

 1. Dževad Imširović-Reply
  18.07.2015 at 07:43

  svaka čast i hvala vam

 2. sasa-Reply
  19.09.2015 at 07:01

  gorane sve pohvale za tekst

 3. 16.05.2017 at 15:29

  hvala puno

 4. 11.02.2021 at 22:04

  Izuzetno korisno🌱kratko, jasno.odlično napisano.Hvala.

 5. 14.02.2024 at 16:22

  Koristan tekst, ali nema nijednog plagina za obaveštavanje o postovima.Da li imate preporuky za neki plagin koji pretplatnike obaveštava o objavljenom postu ?
  Hvala unapred

 6. Gorkova-Reply
  24.02.2024 at 15:26

  Vrlo korisne informacije… čista desetka za post … pozz

Postavi komentar