011 3340668
office@canatlantic.com
NAS uredjaji

U eri u kojoj računari imaju presudnu ulogu u svakoj vrsti poslovanja, problem sigurnog skladištenja i deljenja podataka postaje veoma izražen. Skladištenje podataka na lokalnim računarima je nesigurno i prevaziđeno, pa je rešenje za pohranjivanje podataka na mrežnim uređajima postalo standard za velike kao i manje kompanije, a sve češće i za zahtevnije kućne korisnike.

NAS uređaji su postali veoma popularni u poslednje tri godine kao veoma pogodno rešenje za skladištenje i deljenje podataka na mreži.
NAS uređaji donose mnoge pododnosti u odnosu na konvencionalna rešenja poput fajl servera, a osnovne prednosti su brži pristup podacima, jednostavnije administriranje i jednostavno konfigurisanje. Samim tim, umanjeni su i troškovi skladištenja i održavanja.

Šta je NAS?

NAS sistemi su mrežni uređaji koji u sebi sadrže jedan ili više hard diskova, najčešće aranžirane u logičke redundantne kontejnere za skladištenje podataka (RAID). NAS uređaji preuzimaju ulogu i odgovornost skladištenja i deljenja podataka od ostalih servera u mreži i na taj način rasterećuju druge servere od vršenja zahtevnih operacija. Oni obezbeđuju pristup podacima kroz mrežu najčešće koristeći mrežne protokole za deljenje podataka kao što su NFS, SMB/CIFS ili AFP.

Postoji više tipova NAS uređaja, a najzastupljeniji su sledeći:

  • NAS uređaji na bazi računara. U ovoj verziji NAS uređaj je po svojoj konstrukciji personalni računar (radna stanica ili server) sa namenskim, veoma svedenim operativnim sistemom namenjenim isključivo za upravljanje skladištenjem i deljenjem podataka na mreži, kao što je FreeNAS, koji je baziran na FreeBSD UNIX operativnom sistemu. Ovakvi uređaji pružaju neiscrpne mogućnosti konfigurisanja za različite potrebe deljenja i drugih poslovnih namena.
  • NAS Integrisani sistem na bazi ARM, MIPS, Marvell ili drugih procesora (čipsetova) dizajniranih isključivo za funkciju NAS-a. U poslednje vreme na tržištu su veoma popularni fabrički NAS uređaji koji skladište od 1-4 diska i namenjeni su kućnoj ili poluprofesionalnoj upotrebi. Kod nas su zastupljeni mnogi proizvodi različitih proizvođača: QNAP, Netgear, WD, LaCie, iomega, ASUS itd. Prednost ovih uređaja je izuzetno jednostavno konfigurisanje i mala energetska potrošnja, a nedostatak je manjak opcija za profesionalnu namenu (snepšot, replikacija, enkripcija itd) kao i slabe performanse pri većim opterećenjima. Zbog toga ovakvi uređaji imaju najveću primenu kod kućnih korisnika.

Možemo da ponudimo najkvalitetnija NAS virtuelna rešenja, koja maksimalnim iskorišćenjem hardverskih resursa omogućavaju značajne uštede.

Implementacija namenski dizajniranih NAS sistema za velike poslovne korisnike, kao i rešenja za manje firme ili zahtevne kućne korisnike su oblast kojom se sa uspehom bavimo duži niz godina. Izrađujemo namenske NAS sisteme i vršimo implementaciju fabričkih NAS uređaja, zavisno od potreba naših korisnika. U izradi namenskih NAS sistema za upotrebu u većim poslovnim sistemima, koristimo servere renomiranih proizvođača: hp, Dell, Fujitsu, IBM.

Za više informacija o NAS sistemima, kontaktirajte nas i zatražite ponudu. Mi ćemo svakako ponuditi najbolje i najisplativije rešenje za konkretne poslovne potrebe.