011 3340668
office@canatlantic.com

Nextcloud – idealan server za deljenje podataka

Nextcloud je klijent-server softver za smeštanje i deljenje fajlova u oblaku. Sličnih funkcionalnosti kao DropBox, ovaj softver je proizveden kao besplatni softver otvorenog koda, koji svako može da postavi i koristi na svom privatnom serveru. Za razliku od DropBox-a (koji nije besplatan, osim startnog paketa od 2gb), otvorena arhitekura Nextcloud-a omogućava dodavanje raznih funkcionalnosti na cloud server u vidu besplatnih (ili plaćenih) aplikacija. Dakle, imate punu kontrolu nad korišćenjem i deljenjem svojih podataka.

Kome je namenjen?

Za korisnike koji su zabrinuti po pitanju držanje svojih podataka na javnom oblaku, ili one koji nisu spremni da plate preskupe usluge vlasničkih servera (kod velikih igrača poput Google-a ili DropBox-a), Nextcloud bi mogao biti sopstveno „high-end“ rešenje.

Nextcloud je naizgled namenjen za mali biznis i privatne korisnike, međutim ova platforma je vrlo lako prilagodljiva za enterprise nivo usluge.

Kao dobar primer za prethodnu tvrdnju može da posluži i činjenica da je Vlada Savezne Republike Nemačke izabrala upravo Nextcloud kao svoju platformu za saradnju i razmenu datoteka, za više od 300.000 vladinih službenika. Nextcloud je stigao na Nemačku tehnološku scenu 2016. godine, nakon što je Frank Karlitschek, ko-osnivač programa oblaka otvorenog koda OwnCloud, napustio ovaj i osnovao novi cloud servis, još otvorenijeg koda.

Klijentske aplikacije

Dostupne su aplikacije za sinhronizaciju sa lokalnim klijentima za sve verzije Microsoft Windows-a (XP, Vista, 7, 8 i 10) Mac operativni sistem (10.6 i novije), različite Linux distribucije kao i mobilni klijenti za Android i iOS mobilni operativni sistem. Datoteke i drugi podaci (poput kalendara, kontakata i obeležavača) takođe mogu biti dostupni, upravljani i otpremani, jednostavno koristeći web pregledač, bez ikakvog dodatnog softvera. Svako ažuriranje fajlova i ostalih usluga, biva forsirano na sve računare i mobilne uređaje povezane sa istim korisničkim nalogom.

Nextcloud Microsoft Windows klijentNextcloud Microsoft Windows klijent

 

Screenshot Nextcloud Android klijentske aplikacije Screenshot Nextcloud Android klijentske aplikacije #1

 

Screenshot Nextcloud Android klijentske aplikacije Screenshot Nextcloud Android klijentske aplikacije #2

 

Osobine

Korinicima je omogućeno da upravljaju kalendarima (CalDAV), kontaktima (CardDAV), planiranim zadacima (Scheduled tasks) i strimingom medija, unutar same platforme.
Iz ugla administratora Nextcloud dozvoljava administraciju na nivou korisnika i grupa (kroz OpenID ili LDAP). Sadržaj se može deliti definisanjem dozvola za čitanje/pisanje između korisnika i/ili grupa. Alternativno, korisnici Nextcloud-a mogu da kreiraju javne URL adrese prilikom deljenja datoteka. Takođe je dostupno evidentiranje aktivnosti vezanih za manipulaciju fajlovima, kao i zabrana pristupa zasnovanim na pravilima pristupa datotekama.

Korisnici mogu da ostvare interakciju sa tekstualnim editorom baziranom na web pretrazivaču, uslugom beleženja (bookmarking), čitačem RSS feed-a i alatima za pregledanje dokumenata unutar same platforme. Za dodatnu proširivost, Nextcloud se može nadograditi „one click“ aplikacijama i povezivanjem sa DropBox-om, Google Disk-om i Amazon S3.

U trenutku pisanja ovog članka, aktuelna verzija ovog softvera je V14, koja dolazi sa nekoliko novih, značajnih sigurnosnih funkcija. Ovo izdanje je usklađeno sa smernicama i zahtevima zakona o zaštiti podataka (GDPR) kao i zahtevima o zaštiti privatnosti u Kaliforniji.

Arhitektura

Datoteke na ovoj platformi se čuvaju u klasicnim strukturama i može im se pristupiti putem WebDAV-a ako je potrebno. Podaci korisnika su šifrovani tokom tranzita.
Nextcloud server je napisan u PHP i JavaSkript jezicima. Za daljinski pristup server koristi sabre/dav i server otvorenog koda WebDAV. Kao server databaze predviđeno je korišćenje nekoliko popularnih db servera poput SQLite, MariaDB, MySQL, Oracle database i PostgreSQL.
Konačno, Nextcloud sada podrzava PHP7.0, PHP7.1 i PHP7.2 a programeri su posvećeni predstojećem izdanju koje će, kako je najavljeno, podržavati i PHP7.3 verziju.

Nextcloud Welcome screen Nextcloud Welcome screen

 

Nextcloud ekran za prijavljivanje desktop klijenta Nextcloud ekran za prijavljivanje desktop klijenta

Na kraju, treba napomenuti i to da postoji lokalizacija na Srpskom jeziku, koja je za razliku od mnogih drugih softvera, veoma kvalitetno odrađena, pa nema nedoumica oko značenja bilo koje funkcionalnosti platforme. Ako želite da date svoj doprinos prevođenju ove sjajne aplikacije, posetite sajt Transifex.

Nextcloud je zaista odlična platforma za deljenje i saradnju, zbog čega je toplo preporučujemo. Naša firma ima u ponudi više predefinisanih paketa Nextcloud servera, pa nas svakako kontaktirajte po ovom pitanju.

Postavi komentar